Koh Lanta – ett familjeparadis

Stine
Medlem sedan 2011, besökt 19 länder

Barnfamiljer älskar de långgrunda stränderna på Koh Lanta.
Foto: viiicky, medlem sedan 2010
Här finns långgrunda stränder och hotell med krypavstånd till vattenbrynet. På Koh Lanta är livet enklare.

Koh Lanta är populärt bland oss nordbor och det blir allt populärare bland svenskar att bo här flera månader om året. Flera av dem är barnfamiljer och det finns svenska skolor här. De flesta som kommer till Koh Lanta reser dock hit på chartersemester under vinterhalvåret. Många reser hit år efter år, då Koh Lanta har mycket att erbjuda.

Lugn stämning

Koh Lanta är en ö som ligger söder om Phuket och Krabi. Även om det är många som reser hit, så lyser massturismen med sin frånvaro. Det är en betydligt lugnare stämning här än i till exempel Phuket. I Koh Lanta finns inga höghus eller försäljare på stränderna, då myndigheterna förbjudit det. Här är det strandhäng med en bra bok, lek i vattenbrynet eller snorkelutflykt som gäller.

Här bor du

Oavsett var du väljer att bo, så kommer du att bli nöjd. På Koh Lanta finns allt från stora lyxhotell till enklare bungalowbyar. Några av de stora charterbolagen har hotell med barnklubb. Det finns inte något pulserande nattliv men några barer och klubbar, varav de flesta ligger på stranden. Mest liv och rörelse är det i Khlong Dao och på Long Beach, som är de två stränderna närmast huvudstaden på ön Saladan. Ju längre söderut du kommer, desto lugnare och mer öde blir det.

Upplevelser över och under vattnet

Området runt Koh Lanta är en marin nationalpark och dykningen här är fantastisk. En kort båttur från ön ligger den lilla paradisön Koh Rok som är en perfekt dagsutflykt. Det är också populärt att gå en matlagningskurs i det thailändska köket och att rida elefant i djungeln.

Shopping och mat

Det finns inte något stort köpcentrum på Koh Lanta. Men det största utbudet finns i huvudstaden Saladan på öns norra sida. Här kan du köpa bland annat cd-skivor, dvd-skivor, strandkläder och sandaler. Det mesta är kopior. Klong Dao och Long Beach har också en del butiker. Längs hela kusten ligger det strandrestauranger med hög mysfaktor. Du sitter på kuddar i sanden och avnjuter middagen i solnedgången. I Saladan hittar du flera trevliga restauranger som står på pålar i vattnet och deras specialitet är fisk och skaldjur. Det finns även restauranger som serverar västerländsk mat här.

Så tar du dig hit

Om du reser hit med charter så landar du på Krabi flygplats. Därifrån tar transfern till färjelägret cirka 50 minuter. Båtturen tar cirka 15 minuter. Flyger du reguljärt så landar du antingen på Krabi flygplats eller på Phuket flygplats. Därifrån får du ordna med bil-och båttransfer. På Koh Lanta tar du dig runt med tuk-tuk, alltså mopedtaxi där du sitter i en liten vagn. Det kostar nästan ingenting och är lätt att få tag på i de flesta områden. På öns södra sida kan det vara bra att förbeställa tuk-tuk, för att slippa långa väntetider.

Charter till Thailand

Charter till Koh Lanta

Om Krabi Thailand

Området Krabi ligger längst söderut på det thailändska fastlandet. Den största semesterorten är Ao Nang, och det finns många fina öar som Koh Lanta och Koh Phi Phi som båda är populära bland resmål. Hit är det bäst att resa på vinterhalvåret.
Laid back
Nöjesliv
Dykning & snorkling
Barnvänligt
Sandstrand
Sol & bad
31°
Klimat i september
28°
Badtemp i september
1 / 5
Thinkstock
2 / 5
Thinkstock
3 / 5
Thinkstock
4 / 5
Thinkstock
5 / 5
Thinkstock