Klassikern Playa del Inglés

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: camilla, medlem sedan 2006
Foto: ylda, medlem sedan 2008
Den klassiska charterorten Playa del Inglés har lockat semesterfirare sedan början av 60-talet och många besökare återkommer troget varje år. Vi guidar dig till långa sandstränder, ett sprudlande nattliv och exotiska sanddyner.

I början av 80-talet satte charterresenärerna i Lasse Åbergs Sällskapsresan kurs mot Playa del Inglés och gjorde parodi på det svenska semesterfirandet. Att valet föll på just Playa del Inglés är kanske inte så konstigt eftersom orten är urtypen av ett klassiskt charterresmål. På vintern är det just de skandinaviska och finska resenärerna som dominerar, men under sommaren reser främst engelsmän och tyskar till Playa del Inglés. Den populära charterorten på Gran Canarias sydspets växer nästan samman med närbelägna San Agustin, Maspalomas och Meloneras. Det är svårt att se var den ena börjar och den andra slutar. Playa del Inglés har formen av en triangel och är ungefär två kilometer tvärs över, vilket innebär att det är gångavstånd till det mesta. På senare år har man märkt en tydlig spatrend på Gran Canaria och i området kring Playa del Inglés finns flera härliga spahotell. En av de största fördelarna med Kanarieöarna som resmål är att det bara tar 6 timmar att resa hit och tidsskillnaden är inte mer än en timme.

Sola och bada

Stränderna i Playa del Ingles och Maspalomas är de mest besökta på hela Gran Canaria. Det finns gott om alternativ för alla smaker. Playa del Inglés sträcker sig flera kilometer innan den mynnar ut i Maspalomas sanddyner lite längre söderut. Den är ganska långgrund, men vågorna kan ändå vara höga. Att vandra bland sanddynerna är också en cool upplevelse – som att besöka ett Sahara i miniatyr. Utmed den norra delen av stranden hittar du strandpromenaden med restauranger och barer. Sträckan mellan Playa del Inglés och San Agustin är populär för en tidig joggingtur på morgonen. Playa de San Augustin har blå flagg som markerar den höga badvattenkvalitén. Men den är bara ett par hundra meter lång och lite stenig, du bör dessutom själv se upp för höga vågor eftersom inget varningssystem med flaggor finns här.

Golf, shopping och spa

Golf är väldigt populärt och på den södra sidan finns det gott om banor. På senare år har Kanarieöarna även seglat upp som en populär destination för den som vill kombinera sol med spa. Den som vill shoppa i Playa del Inglés kollar in Kasbah eller Yumbo som är två köpcenter med öppet till långt fram på kvällskvisten. Antalet butiker där har dock tunnats ut på senare år. I närbelägna Maspalomas finns en rad eleganta butiker, men den som är riktigt shoppingsugen ska istället sätta kurs på Las Palmas på andra sidan ön. Här är shoppingen betydligt bättre och mer varierad.

Internationellt eller kanariskt på tallriken

I Playa del Inglés är det tätt mellan turistfällorna och det finns gott om restauranger som serverar pizza och andra internationella rätter. Men det går att hitta mer genuina restauranger också. Ett område att kolla in är San Fernando där det bor många lokala invånare och många av restaurangerna här känns mer geunina och äkta. En kanarisk specialitet är papas arrugadas, en potatis som kokas med skalet på i väldigt salt vatten. Den serveras ofta med mojo rojo som är en sås med paprika, chili och olja. En annan klassiker är puchero som är ett mellanting av soppa och gryta, den kan innehålla exempelvis saffran, chorizo och potatis. Det lilla glas som servitören ofta dyker upp med mot slutet av din måltid innehåller Ron Miel, honungsrom. Det är en lokal dryck som huset ofta bjuder på efter maten. En annan spansk dryckesfavorit är sangrian som är baserad på rödvin, frukt och ibland konjak. En riktig klassiker bland de återvändande semesterfirare från Skandiavien är restaurangen Tre Hjärtan som finns på översta våningen i shoppingcentret i San Agustin. Här finns svenska och internationella rätter och det är live-musik flera gånger i veckan.

Öns partystad nummer ett

Playa del Inglés är enligt många Gran Canarias bästa partystad. Här kan du dansa dig svettig på nattklubb, gå på musikshow eller bjuda upp till ett svenskt dansband. På dansstället Playa del Sol spelar ofta svenska artister under vinterhalvåret och besökarna är övervägande skandinaver. Mycket av nattlivet är koncentrerat kring de två shoppingcentrena Kasbah och Yumbo. Nära Yumbo fokuserar flera klubbar och barer på den partysugna gaypubliken.

Så tar du dig hit

Det tar cirka 6 timmar att flyga från Sverige och från flygplatsen utanför Las Palmas tar det cirka 30 minuter till Playa del Inglés. Du kan resa charter hit med Apollo, Fritidsresor, Ving och Solresor. m du vill göra utflykter och se mer på plats så är det smidigt att hyra bil.


Charter till Playa del Inglés

Sista minuten till Playa del Inglés

Om Playa del Ingles Gran Canaria, Spanien

Playa del Ingles är den mest populära orten på Gran Canaria. Hit ska du åka som gillar fart och fläkt, mycket fest och fullpackade stränder. Sandstranden som är över fem kilometer lång erbjuder trevliga promenadstråk. Hit kan du resa året runt.
Nöjesliv
Nattliv
Sandstrand
Shopping
Sol & bad
27°
Klimat i september
22°
Badtemp i september
6tim
Flygtid från Stockholm
1 / 3
2 / 3
Thinkstock
3 / 3
Thinkstock