Kasta loss i Medelhavet

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: flower, medlem sedan 2006
Foto: mathilda86, medlem sedan 2007
Foto: zorrito, medlem sedan 2006
Vind i seglen och sol i ansiktet. Drömmer du också om en segelsemester vid Medelhavet? Kroatien, Grekland och Turkiet är tre populära länder att hyra båt i, här guidar vi dig till din semester till sjöss.

Kanske är du en inbiten seglare som tröttnat på svenska farvatten, eller så är du sugen på att prova något helt nytt? En segelsemester kan komma i många skepnader och du kan hyra båt med eller utan skeppare och besättning. Här guidar vi dig till tre populära seglingsländer i Medelhavet.

Kroatien – snabbt populär

Kroatien har snabbt blivit ett populärt land att hyra segelbåt i. Detta tack vare härlig skärgård och snälla förhållanden. En vanlig utgångspunkt är Split, för att sedan segla runt i Dalmatiens skärgård. Härifrån når du också nationalparken Kornati, med sina orörda småöar.

Grekland – klassiska farvatten

Grekland var ett av de första länderna i Medelhavet som blev stora på chartersegling och det finns gott om varierad segling i olika svårighetsgrader. Joniska havet, innanför Lefkas och Kefalonia är ett exempel på lugnare segling, medan exempelvis Tolvöarna kring Rhodos bjuder på lite tuffare segling och längre avstånd.

Turkiet – med lång säsong

Här hittar du både vackra naturhamnar och partystäder, och kan även lätt kombinera med Grekland. Säsongen i Turkiet är lång och du kan få riktigt fina höstseglingar där långt efter att löven börjat gulna på hemmaplan. En av utgångspunkterna är Göcek som ligger skyddad längst in i Fethiye-bukten, ett område med gott om mysiga naturhamnar.

Att tänka på innan du kastar loss

1. Till sjöss med eller utan skeppare?
De som har tidigare erfarenhet kan hyra segelbåt utan skeppare, men då krävs oftast att någon ombord har förarintyg och ibland även VHF-certifikat. De som inte har seglat förut eller vill slippa tänka på ansvar kan istället hyra båt med skeppare, eller till och med besättning.

2. Hur ska vi välja område och lägga upp rutt?
Välj ett område som passar era önskemål och tidigare erfarenhet. Fundera över om ni är ute efter lugn segling med många stopp eller om ni vill ha långa utmanande dagar till havs. Uthyrningsföretagen hjälper gärna till med ruttförslag lämpliga för en vecka eller två.

3. Vad kostar det att hyra segelbåt?
Priserna varierar beroende på båttyp, men också under säsongen. Juli och augusti är högsäsong, lägre priser hittar ni ofta tidigt eller sent på säsongen. Att ha med en skeppare kostar extra.

Prisexempel Kroatien, 1 vecka i juni: Vi tittar på en 32-fotare från 2009, med två hytter och sängplats för 6 personer. Grundpriset är 2524 kronor per person. Tillägget för de som önskar skeppare är 8735 kronor per vecka och båt, plus måltider. (Croatia Yacht Club, ursprungliga priser i Euro, med aktuell växelkurs).

Uthyrare och mer information:
Det finns gott om uthyrare i både Grekland och Kroatien. Några exempel är: Swedecharter, Croatia Yacht Club, Navigare Yachting och Poseidon Travel. Nämnden för båtlivsutbildning, NFB har information om förarintyg, med mera.

Åsa har precis provat segling i Kroatien för Reseguidens räkning – kolla in bloggen här.

Flyg till seglingen

Kolla in seglingspaket på Reseguiden.se