Karnevalsyra i Rio

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: cingelsson, medlem sedan 2006
Foto: cingelsson, medlem sedan 2006
Foto: cingelsson, medlem sedan 2006
Reseguidens medlem Camilla, känd som Cingelsson i forumet, besökte Rio de Janeiro under karnevalen i början på februari i år. Här kan du läsa hennes spännande blogg från festligheterna:

Biljetter, vi måste ha biljetter! Med djupa veck i pannan och en växande klump i magen sitter vi och lusläser Lonely Planet för att se hur vi skall gå tillväga för att inte missa en av anledningarna till att vi kommit just hit och just nu.

Efter nära fem veckors resande i Brasilien är vi inne på de sista dagarna men framför oss har vi kanske den största upplevelsen – karnevalen i Rio! En karneval vars syfte är att få ett redan glatt och festande folk att bli lite extra wild and crazy.

Att fixa biljetter

Oron för att vi inte har några biljetter gnager och om man som vi, kommer någon dag in i karnevalen, finns följande alternativ:

1. Betala några tusenlappar var och inta de bästa platserna (tyvärr inte våran budget..)
2. Strosa runt längst Copacabana och hoppas på att någon kommer fram och erbjuder en att köpa biljetter – och sedan hoppas att de är äkta!
3. Strosa utanför stadion hoppas på att någon kommer fram vid halvtid och erbjuder en att köpa lite billigare biljetter – och sedan hoppas att de är äkta…

Vi bestämde oss för att prova alternativ 3 men också att åka in till den officiella turistbyrån RIOTUR och kolla läget. Väl där träffade vi en trevlig turistguide som inte jobbade på RIOTUR men som hade biljetter att sälja! Priset på cirka 800kronor/person stämde med vad jag hade sett och allt verkade vara med. Vi hade fixat biljetter! Det kändes för bra för att vara sant.

Karnevalsyra

Vi hade biljetter till måndagen där bland annat förra årets vinnare Beija Flor skulle tävla! Då vi spenderat söndags kvällen med att se karnevalen på TV var förhoppningarna höga.

Med varsin nyinköpt sittdyna i handen gick vi till vår sektion och letade oss ner till de bästa platserna vi kunde hitta i denna avlånga stadion som tar ca 80.000 åskådare. Varje skola har 80 minuter på sig att imponera på domarna (och publiken!) genom sång, dans, kläder, karnevalsvagnar, samspelthet med mera. Snabb matematik ger att det tar minst 8 timmar för de sex skolorna att samla in sina poäng – 8 timmar!!! Det kändes som ett bra köp med en sittdyna för 20kr…

Försöker att stå på tå för att få se så när de kommer dansande längs paradgatan och när de äntligen når oss är det en explosion av färger. Ena stunden tror man att man har hamnat hos Alice i underlandet när det kommer människor utklädda till böcker, kort och stora kristallkronor. Efter det börjar den franska revolutionen med passionerade bönder iklädda trasiga kläder i trikolorens färger och listan kan göras ännu längre och med alla regnbågens färger.

Mellan dansarna rullar de stora vagnarna föreställandes mer än vad man själv skulle kunna fantisera ihop. Som smakprov såg vi gigantiska röksprutande drakar, futuristiska solsystem och vattenfall med barbröstade nymfer. Inget karnevalståg är heller komplett utan fanbärare i fantastiska konstverk till kläder eller sambagudinnor i nästa inga kläder alls…

Det är med ett stort leende på läpparna om än med en hel del betongsmak i baken som vi tillsammans med de andra åskådarna trötta lämnar Sambodromon vid sex tiden på morgonen.

Vann – ja det gjorde Beija Flor välförtjänat i år igen!

Se hela Cingelssons resealbum Brazilian Highlights
Tips!
Missa inte filmerna från karnevalsyran!

Hitta flyg, boende och inspiration om Brasilien


Flyg till Rio

Hotell i Rio ***

Brasilien

Alexandra trivdes bra i vågorna
3 / 8
Hang-gliding Över Rio
4 / 8
Cristo Redentor
5 / 8
utsikt från jesus statyn
7 / 8
Baiha da Sanchos - numero uno i Brasilien!!
8 / 8