Karibiens 10 hetaste öar

Marlene
Medlem sedan 2006, besökt 13 länder

Foto: tomas, medlem sedan 2004
Foto: fairlove, medlem sedan 2006
Karibien är ett eftertraktat område med en stor tillströmning av turister som söker sol, bad och rikt kulturliv. Men vissa öar är hetare än andra. Här är 10 populära öar just nu.

Tobago

Trinidads systerö kallas ofta för Västindiens Galapagos och är känt för sitt tropiska klimat. Här finns vackert naturliv, skyddad regnskog och ett stort utbud på fåglar och vilda djur – med undantag för giftiga ormar eller farliga hajar som Tobago lyckligt nog är förskonad från. Tobago tros även vara ön där boken Robinson Crusoe utspelas.
Mer info:
Tobagos resmålssida
www.visittobago.gov.tt

Dominica

Dominica är uppkallad efter det latinska namnet för den veckodag då Columbus upptäckte ön – söndag. Den kallas ofta för Karibiens naturö på grund av sin oexploaterade miljö och var den sista ön att koloniseras av européerna.
Mer info:
Domincas resmålssida
www.dominica.dm

St Lucia

St Lucia uppkallades efter helgonet från Syrakusa och var både fransmän och britter så kär att de slogs om ön i cirka 200 år. Idag präglas St Lucias kultur till störst del av det franska arvet vilket är märkbart i både dialekt, ortsnamn och kök.
Mer info:
St Lucias resmålssida
www.stlucia.org

Kuba

Patria y libertad – hemland och frihet – är öns valspråk och även om drinken Cuba Libre är välkänd har frihet länge varit något främmande för många på Kuba. Nyligen lämnade Fidel Castro över till sin yngre bror Raúl som genomfört en rad olika reformer vilket spås kommer att öka turismen hit.
Mer info:
Kubas resmålssida
www.gocuba.ca

Guadeloupe

Denna fjärilsformade ö utsågs redan år 1928 till naturreservat och 2005 blev den även ett biosfäriskt reservat. Detta är en destination med gediget naturliv, korallstränder, tropiska regnskogar och klippiga vulkanområden.
Mer info:
Guadeloupes resmålssida
www.go2guadeloupe.com

Saint Barthélemy

Den före detta svenska kolonin Saint Barthélemy utgör sammanlagt 25 kvadratkilometer, om man räknar med de kringliggande småöarna. Med sina många stränder, svenska gatunamn och tropiska klimat är Saint Barts, som den ofta kallas, en liten hemtrevlig ö med bra shopping och restaurangutbud.
Mer info:
www.sbhonline.com

Martinique

I hjärtat av den karibiska övärlden tronar Martinique, platsen där Napoleon mötte sin Josephine. Ön beskrivs ofta som en liten bit av Frankrike i Karibien och är känt som rommens hemvist. En av de största sevärdheterna är Karibiens Pompeji, St Pierre, den forna huvudstaden som 1902 drabbades av ett vulkanutrbott vilket dödade samtliga invånare utom en.
Mer info:
Martiniques resmålssida
www.martinique.org

US Virgin Islands

De amerikanska Jungfruöarna består av de tre huvudöarna Saint Croix, Saint James och Saint Thomas. Landskapet är ursprungligen vulkan- och bergsområden, som blandats med kritvita stränder turkost hav. Detta är Banana Daquirins hemvist och platsen dit många nygifta beger sig på smekmånad.
Mer info:
US Virgin Islands resmålssida
www.usvi.net

Dominikanska republiken

Ön Hispanola är uppdelad i två delar, den ena utgör Dominikanska republiken och den andra Haiti. Dominikanska är en blandning av vita stränder, regnskog och höga berg och det påstås att det första Columbus sa när han steg i land här var “Det här måste vara en av världens vackraste platser!”.
Mer info:
Dominikanska republikens resmålssida
www.dominicanrepublic.com

St Martin

Liksom Hispanola, hör ön till två länder. Det är Frankrike och Nederländerna som samsas om Saint Martin, eller Sint Maarten som holländarna kallar den. Här är segling och båtsport en populär hobby och ön är känd för sina hamnar som kan hysa båtar i alla olika storlekar.
Mer info:
www.stmartin.com