Kapstaden: En stad – två världar

Veronicah
Medlem sedan 2009, besökt 20 länder

Foto: alex81, medlem sedan 2006
Foto: annab, medlem sedan 2006
Foto: alex81, medlem sedan 2006
Kapstadens omgivningar hör till världens vackraste. Staden är dock full av kontraster.

Du hittar allt från den finaste lyx till gränslös fattigdom. Som turist lär du ofta bara känna den ena delen. När du är i Kapstaden, ta tillfället i akt och besök idylliska städer lite utanför staden också.

Kapstadens stolthet

Taffelberget som ligger som ett ryggstöd bakom Kapstaden, är ett måste. Linbanor går hela vägen upp och utsikten är fantastisk. Även om det är många turister så är det värt att ta sig dit. Taffelberget är i själva verket en hel bergskedja som sträcker sig från stadens centrum ända ner till Cape Point några mil söderut. Det är också en nationalpark där zebror, strutsar, babianer och inte minst ormar finns fritt.

Starka intryck

Robben Island var militärbas under andra världskriget och blev senare ombyggt till fängelse. Stället associeras med Nelson Mandela och apartheid-regimen – där både kriminella och politiska fångar satt fängslade under omänskliga förhållanden. Robben Island är i dag ett museum där guiderna är tidigare fångar som berättar hur det var att leva där.

Modernaste shoppingområdet

Waterfront är Kapstadens modernaste shoppingområdet. I stort sett allt är billigare än i Sverige och utbudet är mycket stort. Spara tusenlappar på att gå till tandläkaren och köpa nya glasögon. Förutom märkesbutiker och fräscha snabbmatställen ligger här akvariet Two Oceans, där du kan kolla på Atlantens och Indiska oceanens rika undervattensliv. Long Street är ett nöje att vandra upp och ner. Gatan är livlig och fylld av restauranger, barer och affärer.

Charmigt område

Promenera genom orten Bo-Kaap (också kallad Cape Malay Quarter) som är Kapstadens kanske mest charmiga distrikt. De pittoreska husen har alla regnbågens färger och påminner om en exotisk fruktsallad. De flesta som bor här är ättlingar till slavar från Indonesien, Sri Lanka, Indien och Malaysia.

Ett pärlband av stränder

Det finns massor av stränder att välja mellan, bortemot 25 enbart runt Kaphalvön – något för varje smak. Här hittar du allt från säkra barnvänliga stränder, nudiststränder, till världens tuffaste surfstränder med jättevågor. På Kaphalvöns östra kust, längs False Bay, ligger ett pärlband med små stränder med badvänliga temperaturer. Atlantsidan är däremot för det mesta skyddad från sommarvindarna men vattentemperaturen är sällan över 16 grader.

Sydafrikas största vindistrikt

Stellenbosch, en knapp timme utanför Kapstaden, är det största vindistriktet i Sydafrika. Sydafrikanskt vin har fått ett stort internationellt genomslag de senaste åren, inte minst i Skandinavien. Vinturism är en viktig ingrediens i framgångssagan. Easy Rider Tours, Cape Wine Tours, Gourmet Wine Tours och Wine Walks anordnar guidade rundturer i vindistriktet.

Ett litet paradis

Ungefär en och en halv timme norr om Kapstaden, vid kusten, ligger fiskebyn Paternoster. Orten har milsvida vita sandstränder och ett stillsamt vatten. Här och var på stranden finns små, men välskötta familjerestauranger som specialiserat sig på havets läckerheter.

Flyg till Kapstaden

Hotell i Kapstaden från 3 stjärnor

Nyfiken på Kapstaden? Läs mer på resmålssidan

Kapstaden Sydafrika

Table Mountain - Måste upplevas!
1 / 28
Camp Bay vid Kapstaden
3 / 28
Kapstaden och Tamboerskloof
5 / 28
Duken har lagts på Taffelberget
7 / 28
Table mountain
9 / 28
Vackra Kapstaden
11 / 28
Linbanan upp till Tafflebergets topp
12 / 28
Utsikt från Taffelberget
16 / 28
Släktträff i pingvinfamiljen
19 / 28