Kan du uttala namnet på följande orter?

Maria
Medlem sedan 2007

Foto: cechol, medlem sedan 2008
Nya Zeeland, Wales och Thailand slåss om att ha världens längsta ortsnamn.

Nya Zeeland

“Taumatawhakatangihangakoaua-
uotamateaturipukakapikimaunga-
horonukupokaiwhenuakitanatahu” är en kulle i närheten av Porangahu, söder om Waipukurau i Hawke's Bay området på Nya Zeeland.

På svenska betyder namnet något i stil med:

“Stället där Tamatea, mannen med det stora knät; som gled, klättrade och slukade berg; känd som landätaren, spelade på sin näsflöjt för sin älskade”.

Invånarna i närheten förkortar i dagligt tal ofta kullens namn till Taumata. Ortens riktiga namn kan stavas på tre olika sätt och den längsta varianten består av hela 92 bokstäver. Taumata kom i Guinnes Rekordbok som längsta ortsnamnet i världen, men blev senare påstådd vara påhittad av walesarna.

Wales

I Wales hävdar man nämligen att man själva har orten med världens längsta namn; en landsbygd i Anglesey i Wales med namnnet:

“Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch”.

Vanliga kortformer är Llanfair Pwll eller Llanfair PG. Namnet är egentligen en sammanslagning av två ortsnamn och skapades 1880 för att roa turisterna.

Thailand

Wales och Nya Zeeland i all ära, dock måste både maorierna och walesarna se sig slagna av det kompletta namnet på Thailands huvudstad, Bangkok. Bangkoks officiella namn anses i dag vara längst i världen:

“Krung thep mahanakhon amon rattanakosin mahinthara ayuthaya mahadilok phop noppharat ratchathani burirom udomratchaniwet mahasathan amon piman awatan sathit sakkathattiya witsanukam prasit”, som betyder något i likhet med:

“Änglarnas stad, den stora staden, den eviga juvelen, den oövervinneliga Indras stad, världshuvudstaden med nio värdefulla juveler, den lyckliga staden, staden med ett stort kungligt palass som liknar himlen där gudarna härskar efter att ha födats på nytt, en stad given av Indra och byggd av Vishnukarn”.

Sverige

Svenska ortsnamn är inte riktigt i klass med den internationella eliten. Sveriges längsta ortsnamn får därmed anse sig besegrade:
Skummeslövsstrand
Skinnskatteberg
Guldsmedshyttan
Hamrångefjärden
Hälleviksstrand