Kaféstaden Göteborgs tio bästa fik

Lina
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Bild: Roy Ismael
Foto: Dreamstime
Foto: Dreamstime
Foto: Thinkstock
Har du tänkt dig en sväng till Sveriges kaféstad numero uno? Passa på, de här tio kaféerna i Göteborg blir snabbt favoriter!

Göteborg är utan tvivel kaféernas stad. Från att de första kaffehusen började dyka upp på 1770-talet har Göteborg blivit en av Sveriges kafétätaste städer med över 150 kaféer i stadskärnan. Fram tills för runt tjugo år sen var kaféerna av två olika typer: det var arbetarkaféerna som även serverade enklare husmanskost och det var konditorierna med kaffeservering och traditionella bakelser.

Göteborg har tagit den moderna kafékulturen till sitt hjärta

Den moderna kafékulturen från kontinenten öppnade för en ny syn på kaféerna, något som göteborgarna har tagit till sina hjärtan. Det fikas flitigt på varje hörn, där italienskt espressokaffe blandas med traditionella kanelbullar och smulpajer. Och stadens kaféer fungerar lika mycket som urbana, sociala oaser.

Här får du redaktionens kaféguide till Göteborgs tio bästa fik:

1. Bar Italia
Bar Italia känns klyschigt nog som ett litet stycke av Italien i Göteborg. Här har man inte fuskat med detaljerna. På Bar Italia råder en alledels unik kunskap och yrkesstolthet – och vet du inte skillnaden på en macchiato, meta-meta, eller siciliano är det bara att fråga om hjälp. “Jag vet alltid vad mina gäster vill ha” säger baristan med glimten i ögat. Och vilket kaffe! Gång på gång. Bar Italia blir snabbt en favorit. Hit är dessutom din hund välkommen att följa med. Öppet alla dagar i veckan.
Var: Prinsgatan 7

2. Bar Centro
Mitt i Göteborgs storstadspuls finner du det här hippa, italienska kaffehaket. Hit går man inte för att sitta och fika i timmar, utan för att njuta av den genuina stämningen och det goda kaffet. För att toppa upplevelsen, ta med ditt kaffe och bakverk ut på gatan och mingla med alla andra kaffeälskare. Förutom bakverk finns här även bland annat mycket goda mackor. Kaféet har öppet alla dagar i veckan. Sedan september i år (2014) kan du onsdagar till lördagar från klockan 17 avnjuta naturviner och närodlat i samma lokal. Här kan du dricka viner utan bekämpningsmedel och mumsa på mat som även den gör gott för kropp och själ.
Var: Kyrkogatan 31

3. Brogyllen Konditori
På Västra Hamngatan ligger Göteborgs kanske mest klassiska konditori, Brogyllen. Trots ett litet pampigt förstaintryck med tunga kristallkronor och rejäl takhöjd är detta numera ett modernt konditori med en kreativ mix av bakelser med en kontinental touch och svenska klassiker. Här får du kaffe med påtår och beställer du te får du en hel kanna. Har du hund är den också välkommen hit. Då konditorit har mycket plats är det populärt bland barnvagnsföräldrar. Öppet till klockan 20 på vardagar.
Var: Västra Hamngatan 2

4. Ethel´s
Långt upp på Linnégatan finner du det här väldigt rosa kaféet. Hit kommer du för att koppla av, äta gott och varva ner. Deras brunch är vida känd och erbjuder förutom bröd och kaffe, även äggröra, bacon och yoghurt. Här finns självklart också goda bakverk och annat smått och gott. Till skillnad från många av de hippa fiken där man tar en kaffe “to go” är det här en plats att slå sig ner och koppla av på. De kanske inte är världskända för sitt kaffe, men brunchen går inte av för hackor. Öppet alla dagar i veckan.
Var: Linnégatan 72

5. Café Villekulla
Café Villekulla är varje kakmonsters paradis. Att kliva innanför dörrarna ger dig känslan av att komma på besök hos en mysig gammal farmor. Det något udda möblemanget är riktigt charmigt och kaféet är det enda i Göteborg som erbjuder en helt hembakad kakbuffé. Studenter och pensionärer får 20% rabatt, annars kostar en kakbuffé 65 kronor – då får du äta så mycket kakor du bara orkar! Här är det fullständiga rättigheter.
Var: Storgatan 10

6. Liebling
Kanske inte stans mysigaste fik, men ett av Göteborgs mest populära hak just nu. Inredningen är trendig, ganska enkel och modern. Det oslagbara läget vid Kungstorget gör att det är en naturlig mötesplats och härifrån har du nära till allt. Med sin frukostbuffé, som innehåller bland annat bagels, ägg, frukt, youhurt och müsli lockar de morgonpigga besökare, samtidigt som deras goda mat och dryck lockar såväl lunchgäster som middagsgäster och partysugna. Servicen och stämningen är trevlig och avslappnad och kaffet smakar även det mycket gott. Liebling har fullständiga rättigheter och håller öppet från tidig morgon till sen kväll på vardagar och från 11.30 till sent på helgerna.
Var: Kungstorget 11

7. Kafé Husaren
Om du hellre föredrar ett traditionellt och lite mysigare kafé, och om du vill uppleva Göteborgs största bakverk, är det till Husaren du ska bege dig. Gigantiska kanelbullar (som sägs vara världens största), cookies som är större än assietten de serveras på och chokladbollar stora som en knytnäve, lämnar ingen oberörd. Dessutom har Husarens kladdkaka rykte om sig för att vara Göteborgs godaste. Sommartid kan du njuta av bakverken på uteserveringen. Öppet till klockan 20 på vardagar.
Var: Haga Nygata 28

8. Doppio
Det är lätt att missa det här lilla smultronstället, men gör för allt i världen inte det. Om du är kaffeälskare är ett besök hit ett måste. Den internationella känslan är äkta då ägaren kommer från Australien och baristorna från olika delar av världen. Här kan de verkligen sitt kaffe och det märks att personalen brinner för det de gör. Förutom bra kaffe, till humana priser, kan du njuta av en god frukost, goda mackor och annat smått och gott. En rolig detalj är en stor svart griffeltavla där kunderna skriver upp hur mycket pengar de har tillgodo. Om solen skiner är det nästan alltid fullt på bänken utanför, där du har bra koll på vad som händer på en av Göteborgs bästa gator, Linnégatan. Öppet varje dag.
Var: Linnégatan 7

9. da Matteo
da Matteo har blivit en av göteborgarnas absoluta favoriter. Från början startade espressobaren i en liten lokal i mysiga Victoriapassagen och fick snabbt en stampublik av kaffemedvetna gäster. Baren var så liten, att man ofta fick hålla till utanför lokalen med sin rykande kopp java. Idag finns da Matteo på fyra platser i centrum och man har ett eget rosteri och ett bageri specialiserat på surdeg. Ägarna vill förenkla det populära begreppet “latte” och vill gärna att du kommer in och beställer en espresso med skummad mjölk, liten, mellanstor eller stor. Men du får gärna välja kaffesort, kan rekommendera en Guatemala.
Var: Victoriapassagen – Södra Larmgatan 14, Magasinsgatan 17A, Vallgatan 5, Sprängkullsgatan 10A

10. Way Cup
Här är ett kafé som har en tanke bakom allting. Råvarorna är ekologiska och närproducerade, och inredningen består av återanvända möbler, allt för att göra så liten inverkan på miljön som möjligt. Förutom en god frukost kan du avnjuta goda soppor, mackor, bakverk och sallader. Dessutom har de en butik där du kan köpa med dig ekologiska och goda varor hem. Take away-kaffet är ett ekologiskt och fairtrade-certifierat kaffe från Sydamerika som rostats och blandats av Bergstrands kafferosteri. I kafédelen serveras en KRAV- och rättvisemärkt espresso. Kaffet odlas i Mexico med indianfolken Zapoteker, Mixteker, Mixes och Chontales. För att få fylligheten så kompletteras blandningen med robustaböner från Kagera i Tanzania. Way Cup har öppet varje dag, men observera att öppettiderna skiljer sig mellan de olika kaféerna.
Var: Järntorget 3 och Kyrkogatan 20-22

Det är inte lätt att välja ut tio fik i denna kaféstad, här kommer andra bra alternativ:
- Kafé Vanilj, Kyrkogatan 38
- Lasse-Maja, Långedragsvägen 134, Västra Frölunda
- Cum Pane, Mariagatan 17
- Le Petit Café, Haga Nygata 2
- Mahogny, Gibraltargatan 4
- Cafe Overlock, Österlyckan 3, Utby
- Antikhallarna, Västra Hamngatan 6
- Rosenkaféet, Slussgatan 1, Trädgårdsföreningen (säsongsöppet)
- Kafé Magasinet, Långgårdarna Tredje Långgatan
- Café Hängmattan, Karljohansgatan 16
- Bertilssons stuga, Delsjökärrvägen 26, Delsjön
- Grk café och deli, Linnegatan 60
- Momi Café, Sprängkullsgatan 15
- Alvar & Ivar Surdegsbageri, Kastellgatan 11
- Baka Stenungsbageri, Barken Storegrunds Gata 16
- Café Egg & Milk, Övre Husargatan 23

Skriv gärna en kommentar om du har någon egen favorit att tipsa om.

På Reseguidens jämförelsestjänst hittar du allt du behöver för din resa till Göteborg:
- Hotell i Göteborg
- Boka en hyrbil
- Våra bästa erbjudanden i Göteborg

Göteborg Sverige

Söndagspromenad i Haga
2 / 32
En stad i vatten
7 / 32
Älvsborgsbron i solnedgång
8 / 32
Göteborgs Hamninlopp
9 / 32
Utsikt ger insikt
10 / 32
Jul på Liseberg
11 / 32
Bild tagen från Brännö brygga.
12 / 32
Västra hamnkanalen
13 / 32
saltholmen/solnedgång
17 / 32
Carnegie Sockerbruk
18 / 32
Gatenhielmska kulturreservatet i Majorna
20 / 32
Spårvagnen till Liseberg
23 / 32
Ingen jul utan ett besök på Lisebergs julmarknad
24 / 32
Alla goda ting är tre.
26 / 32
Kall vinterdag
28 / 32
Paddan Feskekörka Göteborg
30 / 32
Älvsborgs fästning sett från ovan
32 / 32
Populära resor från Göteborg till Göteborg