Jylland sett från cykeln

Yael
Medlem sedan 2008, besökt 19 länder

Bild: Anker
Bild: Aktiv Danmark
Foto: sierra, medlem sedan 2006
Bild: VisitDenmark
På danska Jylland kan du ta del av ett stort nätverk av spännande cykelleder. Här hittar du stillsam natur, mysiga byar och en kuststräcka som aldrig tycks ta slut.

Vårt danska grannland är känt för sitt cykelvänliga landskap. Upplevelserna ligger på rak och allt är inom korta avstånd med tydliga vägvisningar.

Kvalitetssäkrad cykelsemester


För att få den ultimata cykelupplevelsen finns en kvalitetsmärkning som indikerar de bästa cykelområdena, turistbyråerna och övernattningsställena för cyklister. Här tillgodoses cykelturistens speciella behov, allt från säker cykelparkering och verktygslådor till cykeluthyrning och cykelkartor med välbehövliga ruttbeskrivningar. Du blir även garanterad en ordentlig frukost för att ladda inför din nästa cykeltur.

Bo på kro

Vill du få äkta dansk prägel på din cykelsemester kan du ta in på någon av Jyllands flera hundra kroer, som alla erbjuder unik särprägel och sekelgamla traditioner. Samtidigt som du njuter av familjär stämning och spännande matkultur får du även uppleva ett stycke kunglig Danmarkhistorik.

Annorlunda cykeläventyr

För dig som vill uppleva en cykelsemester med det lilla extra, finns många möjligheter. Med geocaching kan familjemedlemmar till exempel utmana varandra i en lärorik cykelskattjakt med GPS och samtidigt njuta av fantastisk natur.

På snapsrutten cyklar du genom vackra landskap och besöker platser med långa brännvinstraditioner. Bland annat ingår stopp på snapsmuséet De Danske Spritfabrikker samt olika ört- och klosterträdgårdar. Övernattning sker på olika kroer, som serverar delikata rätter från trakten tillsammans med lokala snapsvarianter.

Jyllands olika regioner


Norra Jylland
En solskensvälsignad region präglad av tre olika hav. Du kan ta del av milslånga sandstränder i norr samt idylliska vikar och öar vid Limfjorden i söder.

Västjylland
Här stormtrivs entusiaster för windsurfing, fiske, ridning och golf. Regionen erbjuder vita sandstränder, vidsträckta ljunghedar och charmiga byar.

Östtjylland
I denna region varierar panoraman från moderna handelsstäder till pittoreska orter och krokiga vägar, omgivna av lummiga skogar och fina kuster.

Sydöst- och Sydjylland
En gästvänlig region med seder från både Tyskland och Danmark. Här samsas kanaler och slussar med kullar, skogar och vackra fjordlandskap.Tips inför cykelsemestern:

  • Cyklar kan tas med på de flesta tåg om du har köpt ett klippkort för cyklar eller cykelbiljett. Mellan 1 maj och 31 augusti måste du även boka plats för cykeln innan du åker. Samtliga färjor tillåter cyklar ombord mot betalning.
  • Cykeluthyrning finns överallt i Danmark. Priset startar från 40-60 DKK per dag och 150-400 DKK per vecka.


Mer om cykelsemester:
Aktiv Danmark (pdf)


[a http://www.reseguiden.se/resor/danmark/dk#utm_source=se_reseguiden&utm_medium=article&utm_term=link&utm_content=country
&utm_campaign=article_id_807]Allt om Danmark på ett ställeHitta boende på Jylland:

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=7deffdfd2f7437854158848822285fe1&site=reseguiden&javascript=1“”]