Jordnära Jordanien

Marlene
Medlem sedan 2006, besökt 13 länder

Bild: Dreamstime
Bild: Dreamstime
Foto: treb, medlem sedan 2007
Bild: Dreamstime
Vidsträcka vyer och sandiga vägar i all ära, men Jordanien bjuder på mer än beduiner och ökenlandskap. Här är ett urval av vad du kan hitta på i landet där människorna hälsar dig med ett Ahlan wa sahlan, Jag välkomnar dig.

Jordanien bjuder på många kontraster - gammalt och nytt, västerländskt och orientaliskt. Landet har en anrik historia, vilket betyder att det finns gott om kulturupplevelser. Huvudstaden Amman är en perfekt utgångspunkt för dig som vill uppleva landet, eftersom avstånden mellan platserna är relativt korta.

Petra

Den gömda klippstaden Petra är en av mellanösterns största sevärdheter. Att vandra mellan de trånga bergsklyftorna är en speciell upplevelse. Staden byggdes för cirka 2000 år sedan och hyser även skattkammaren Al-Khaznah mellan sina antika stenväggar. Petra har även synts på vita duken i Indiana Jones och det sista korståget.
Tips: Glöm inte bekväma skor. Bästa bilderna tar du under sen eftermiddag, när solens strålar skänker stenarna sin naturligt rosenröda färg.

Aqaba

Denna stad ligger i den sydligaste delen av Jordanien, längs kusten vid Röda Havet. Här kan du roa dig med bland annat speedboat, snorkling, segling, fiske, vattenskidor, vindsurfing och shopping. Aqaba bjuder på ett undervattenlandskap i världsklass och du dyker bland koraller, fiskar, sköldpaddor, sjunkna stridsvagnar och ett konstgjort rev att upptäcka.
Tips: Vill du dyka? Gör det tillsammans med en guide som känner till omgivningen.

Wadi rum

Från Aqaba lkan du enkelt åka till det månliknande ökenlandskapet, Wadi rum. Följ i Lawrence av Arabiens fotspår, hyr kamel, klättra i bergen eller vandra längs de djupa floddalarna. Eller varför inte åka bil i sanddynerna eller åka helikopter eller varmluftsballong över bergtopparna? Om värmen är överväldigande, vänta med din vandringstur tills mörkret faller. Det är lätt att gå vilse i denna väldiga vildmark, därför bör du vara en van vandrare och ha sällskap av en guide.
Tips: Ta med varma kläder. Dagstemperaturens 32 grader kan sjunka ner till fyra på natten.

Mer info:
Visit Jordan
Jordaniens resmålsida på Reseguiden.se

Snabbfakta Jordanien
Huvudstad: Amman
Officiellt språk: Arabiska
Statsskick: Monarki
Yta: 92 300 km
Valuta: Jordanisk dinar
Traditionell mat: Olika rätter såsom falafel, kebab och hummus

Om Jordanien

Jordanien är ett eldorado för den historiskt intresserade resenären som även vill njuta av sol och bad i Röda Havet. Utflyktsmål som den legendomspunna ruinstaden Petra och de mäktiga ökenklipporna vid Wadi Rum ger resenären stora upplevelser.
Populära resor från Göteborg till Jordanien