– Jag föll pladask!

Veronicah
Medlem sedan 2009, besökt 20 länder

Under 16 dagar provade medlemen Jenny, känd som Ynnej1976 på Reseguiden, både couchsurfing, traditionellt Ryokan och vandrahem i Japan. Här upplevde hon storstadspuls, såg tempel inramade i fantastiska höstlandskap, badade i heta källor, hade härliga matupplevelser och observerade djur och natur.

{{rg_photo_slideshow list=“278441, 278657, 278630, 278682, 278797, 278687, 278684, 278729, 278733, 278610”}}

Vi har pratat med Jenny som har massor att berätta om resan till Japan.

Ta sig runt

– Jag var i Japan 16 dagar och hade då ett “Japan Railpass” i 14 dagar. Detta köps i Sverige innan avresa på till exempel Japanspecialisten. Det funkar på de flesta tåg (dock inte alla) och även på en av Tokyos tunnelbanelinjer och från Narita flygplats till Tokyo. Finns alltid skyltar på engelska också, det kändes tryggt!

Couchsurfing, vandrarhem och Ryokan

– Jag varvade couchsurfing med vandrarhem och Ryokan (traditionellt japanskt guesthouse). Som couchsurfare får man en inblick i den japanska kulturen på ett sätt som annars är helt omöjligt. Dock innebär det en viss anpassning och därför tyckte jag det var skönt att även bo på vandrarhem och Ryokan. Jag valde bara mindre vandrarhem för att lättare komma i kontakt med andra människor.

Hög kvalité på maten

– Maten i Japan är ett av mina bästa minnen. Att äta ute är inte så dyrt som man kan tro. Det är ungefär som i Sverige men då är kvalitén betydligt bättre. Till lunch kan man äta en rejäl nudelsoppa för runt 50 svenska kronor.

Trevliga, hjälpsamma, artiga och renliga

– Japaner är som bekant otroligt trevliga, hjälpsamma, artiga och renliga. Men hur de mår i själen är en annan sak. De pratar ogärna om känslor och spenderar så mycket tid på jobbet att det inte finns utrymme för fritid. För att dölja den svåra vardagssituationen tycker japaner om att utsmycka det mesta med söta saker.

De bästa upplevelserna

– En av de absolut bästa saker jag gjorde på min resa var att uppleva den japanska badkulturen så ofta jag fick tillfälle. Jag spenderade bland annat ett dygn i en så kallad “onsentown” – en by med flera badhus med vatten från naturliga källor. Jag hade inte heller velat missa mitt möte med snöaporna i Yudanaka, en by nära Nagano. Helt otroligt!

– När det gäller Kyoto föll jag pladask för dess charm medan Tokyo krävde mer tid. Jag föll för Tokyo min sista helg när jag upptäckte de minde, lokala områdena. De stora måstena tyckte jag mest var stressande och svårgreppade.

Vill du läsa om resan dag för dag? Gå in på Ynnej1976s resealbum från Japan.

Flyg till Tokyo


Hotell i Tokyo från 3 stjärnor