Fellman, eller Sten-Anders som han egentligen heter, åkte på en hälsoresa till Kerala i Indien i mars förra året." /> – Jag åkte på hälsoresa till Indien - Reseguiden

– Jag åkte på hälsoresa till Indien

Maria
Medlem sedan 2007

Bild: Sten-Anders Fellman
Foto: pelleplutt, medlem sedan 2006
Foto: pelleplutt, medlem sedan 2006
Bild: Sten-Anders Fellman
Bild: Sten-Anders Fellman
Reseguidens medlem Fellman, eller Sten-Anders som han egentligen heter, åkte på en hälsoresa till Kerala i Indien i mars förra året.

– Varför inte åka till Indien, där har vi ju ännu inte varit, tänkte vi i mitten av januari. Samtidigt publicerade ett antal tidningar artiklar om det nya resmålet Kerela i sydvästra Indien. Goa har ju varit känt länge som ett resmål i Indien men Kerela som ligger längre söderut är på gång och kommer snart att upptäckas av allt fler, berättar Fellman i sin blogg.

I sin blogg berättar han bland annat om utflykter och läkande ayurvedabehandlingar:

Ayurveda – kunskap om livet

Innan vi åkte läste vi på en del om den femtusenåriga Indiska läkekonsten ayurveda, ordet är sanskrit och betyder ”Kunskap om livet”.

Under de första sju dagarna fick vi först en timmes oljemassage och därefter klappades vi med örtpåsar doppade i het olja under en timmes tid. Efteråt skulle vi sitta ytterligare en halvtimme med olja och örter på kroppen innan vi kunde duscha. Inklusive dusch spenderade vi tre timmar om dagen på detta. Under behandlingen ligger man helt naken på en träbänk och bara har det skönt. Dag åtta masserades vi med en varm gröt av mjölk, ris och örter och då var det två personer som arbetade från varsin sida av kroppen. Vid den sista behandlingen där de också var två masserade dom inte utan hällde bara varm (het) olja över kroppen under ca 1,5 timmes tid.

Låt kroppen komma i balans

Jag har nu mindre ont och betydligt bättre rörlighet i axlarna jämfört med när vi åkte och hustrun som haft en frusen axel i flera år kan nu sträcka armarna rakt upp. Om det är behandlingen eller den goda värmen i Indien som hjälpt oss kan vi inte säga säkert men oberoende är det värt varje krona då behandlingen är otroligt skön. Priset vi betalade var 600 Rs (92 kr) i timmen.

Skillnaden mot västerländsk medicin är att man med ayurveda behandlar orsaken till sjukdomen istället för själva sjukdomen. Kommer bara kroppen i balans så lagar den sig själv. Missa inte detta om ni åker till Indien.

Boende precis vid stranden

När vi bokade hotell så var kravet att det skulle vara nära vattnet och samtidigt ha pool. Jeevan Ayurvedic Beach Resort visade sig att vara ett mycket bra val, både billigt och uppfyllde våra förväntningar. Det ligger precis på stranden så det fläktar lite hela tiden och det hade en pool med solstolar vilket gjorde att man fick det bästa av två världar.

Då vi hade så bra solstolar på hotellet låg vi aldrig på stranden men promenerade desto mer. Vi bodde nära stranden och vaknade på morgnarna av sången fiskarna på stranden sjöng medan dom drog in dagens fångst. Det som för oss var ovanligt var att det var så mycket lokalbefolkning på stranden. Särskilt mot eftermiddagen kom det mycket kvinnor och skolklasser ner till stranden för att bada. Att dom dessutom gjorde detta fullt påklädda gjord det ju inte mindre exotiskt.

I mars gick det ganska höga vågor in mot stranden vilket gjorde det svårt att simma normalt. Dessutom fanns badvakter längs hela stranden som visslade in en om man försökte ta sig utanför bränningarna. Är man ute efter att simma ska man åka dit i december och januari då havet är lungnare.

Lyxig flodkryssning

Vi bestämde oss för att vi ville åka risbåt på det som kallas Backwater (ett system med kanaler och mindre sjöar som ligger en bit norr om Trivandrum). Denna tur innebär att man åker 4 timmar taxi norrut för att sedan äntra en risbåt där du har egen hytt och personal som passar upp dig. Dessa båtar finns i olika storlekar från båtar med endast en hytt upp till åtta hytter. Efter att kollat runt efter priser bokade vi till slut via hotellet även om det var lite dyrare än att boka på gatan, men det kändes säkrare. Nu visade det sig att även detta var ett lyckokast då vi blev körda de fyra timmarna med hotellets egen stora luftkonditionerade Jeep och vi fick också en egen båt bara för oss med kapten, kock och en uppassare som skötte om oss under den 22 timmar långa kryssningen.

Läs hela bloggen från Indien här.

Nyfiken på Indien? Kika in på resmålssidan!


Sponsrade erbjudanden:Flygtoppen just nu!

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=a07cabb00c6d90d3f293ccfccce725e1&site=reseguiden&javascript=1“”]Sista Minuten till Indien

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=6d23ab108bc620749d8c49952a209aed&site=reseguiden&javascript=1“”]