Ishotellet - kallt och coolt

Yael
Medlem sedan 2008, besökt 19 länder

Bild: Karin Lorvik
Foto: karinlorvik, medlem sedan 2008
Varje år byggs en surrealistisk vintervärld upp i den lilla byn Jukkasjärvi. Ishotellet och dess omgivning blir till ett enda stort konstprojekt som inte lämnar någon besökare oberörd. Reseguidens medlem Karin har varit där flera gånger.

Den 10 december slog ett av världens mest häpnadsväckande byggnadsprojekt upp portarna för säsongen. Ishotellet i Jukkasjärvi utnämndes till Sveriges bästa upplevelse 2008 och firar nu sin tjugonde vintersäsong. Under jubiléumsåret hyllas den långa resan från startårets 60 kvadratmeter stora igloo, till det cirka 5500 kvaratmeter stora is- och snöpalats du kan besöka i dag.

Iskreatörer från alla världens hörn

39 iskonstnärer från bland annat Sverige, Australien, USA, Chile och Japan har rest till Jukkasjärvi för att skapa en unik lappländsk upplevelse. Årets koncept kan ses som ett drömlandskap där du som besökare får möjlighet att upptäcka en lekfull attityd till arkitektur. Förutom den återkommande iskyrkan och pelarsalen planeras konstsviter med namn som Gotham on Ice, Twilight Night och Melted Geometry. Årets tappning av Absolut Icebar Jukkasjärvi invigdes däremot i sann rockanda den 12 december.

Snörum, isrum eller Deluxe svit?

Ishotellet öppnar i etapper och vill du anta utmaningen att sova kallt, står redan nu en handfull rum klara för inkvartering. Den enklaste formen är att bo i snörum, men det finns även bekvämt inredda isrum med möbler och utsmyckningar av is. Den ultimata upplevelsen får du dock om du bokar en konstsvit av typen Deluxe, som bjuder på en unik miljö av extraordinära isskulpturer. I alla rum sover du i sovsäck på isolerande renskinn och väcks med en kopp varm lingondricka vid sängkanten. Även vinterkläder, morgonbastu och frukostbuffé ingår.

Få en isande upplevelse

I vanlig ordning erbjuder ishotellet mängder av vinteraktiviteter. Exempelvis kan du själv prova på konstformen isskulptering eller låta familjen ta del av figurerna från Ice Age 3 i en speciell temapark. Du kan även göra traditionella utflykter med hundspann, samisk kultur och norrskensturer till häst eller upptäcka Lappland i modern stil i form av snöskotersafari, ice driving och besök på rymdbas.

Populärt resmål för Karin

Reseguidens medlem Karinlorvik har haft möjlighet att besöka Ishotellet i Jukkasjärvi ett flertal gånger.

– Ett besök på Ishotellet är lika fascinerande varje gång. Vad som gjort störst intryck på mig är svårt att säga, men känslan första gången var mäktig. Entréhallen med sin kristallkrona i is är helt fantastisk! Att sedan gå runt i dessa tysta rum är nästan overkligt, man kan nästan höra sina egna hjärtslag. Varje år ger helt nya intryck och sviterna blir mer och mer spektakulära. En av de vackraste sviter jag sett är nog “Paradiset” från 2009 med Eva, Adam och ormen. Iskyrkan, som numera är fristående, är en upplevelse i sig, berättar Karin.

– Inomhustemperaturen är minus fem grader, men det känns riktigt behagligt att komma in, då Jukkasjärvi kan vara ett “köldhål” på vintern, tillägger Karin.

Mer info:
Ishotellet i Jukkasjärvi

Läs mer om resmålen:JukkasjärviKirunaFlyg till Kiruna

Hotell i Kiruna från 3 stjärnor

Sverige

Gullholmen en sommarkväll
1 / 21
Sommar...sol...vatten...blå himmel...
2 / 21
Titt över Grundsunds sommarstugor....
4 / 21
Vitsippor i mängder.....
7 / 21
Västkusten goes California
8 / 21
Ballongflyg över Stockholm
12 / 21
Jonas i Luleälven
14 / 21
paddeltur på Vättlefjäll
15 / 21
vy mot fjällstationen
16 / 21
En stad i vatten
17 / 21
midsommarnatt på Nuoljas topp
18 / 21
...mellan Peking och Linköping....
19 / 21
Café på Stumholmen
20 / 21