Irländsk charm i Cork

Bnoren
Medlem sedan 2012, besökt 16 länder

Reseguidens medlem Birgitta, alias "Bnoren", guidar till Cork på Irland. Hon har varit där många gånger eftersom hennes dotter bor där och hon föll för staden – åtminstone vid andra ögonkastet.
Publicerad 27 april 2012

Efter några år i Versailles i Frankrike bestämde sig min dotter för att flytta till Cork på Irland. Som mamma hade jag några, rent egoistiska, invändningar. För det första går det direktflyg från Stockholm till Paris, det gör det inte till Cork. För det andra väljer jag mycket hellre en blodig biff med ett glas vin framför potatis, bröd och öl. Men redan före mitt första besök började jag ändra uppfattning. Från 20 graders kyla kom jag till Cork i februari och möttes av blommande primulor – och där försvann mitt sista motstånd. Cork, och de öppna vänliga människorna där, lyckades verkligen charma mig.

Staden

Staden Cork har vuxit fram i den kuperade terrängen runt floden Lee. Trots att staden har över 100 000 invånare känns den som en gemytlig småstad med sina färgglada hus och jag kände mig omedelbart hemmastadd. Paradgatan i Cork är Patrick Street. Här, och på angränsande gator, finns många trevliga modebutiker. Ofta finns här också gatumusikanter som underhåller.

Maten och drycken

Traditionell irländsk mat är kanske inte någon stor kulinarisk upplevelse men efter en irländsk frukost håller man sig länge. Dessutom serverar många restauranger irländsk frukost hela dagarna. Perfekt om man har annat för sig än att äta hela tiden. Guinness känner väl de flesta till, den mörka ölen från Dublin. Corks motsvarighet är Murphy’s. Lika svart, lika skummande och lika mättande. När vi är inne på ämnet mat och dryck vill jag rekommendera ett besök på The English Market som, namnet till trots, är en saluhall med färska irländska produkter. Kött, fisk, ost, grönsaker. Där kan man också bli serverad ostron ”rakt över disk” för en billig penning.
Om man föredrar att sitta ner och äta kan man också få sig något till livs i den mysiga serveringen en trappa upp. För en lite finare middag rekommenderar jag gärna Luigi Malones mitt emot Operahuset på Emmet Place – där kan även en LCHF:are som jag få riktig mat. En blodig biff med ett glas vin till exempel.

Och lite andlig spis

Irland är katolskt och har naturligtvis många kyrkor. En som är väl värd ett besök är Saints Peter and Paul’s Church, underbart vacker. Kanske inte lika vacker men likväl trevlig är Church of Saint Anne med sin lax i kyrktornet och sina klockor, Shandon Bells. Här kan man själv få prova på att ringa i kyrkklockorna. Med lite skicklighet kan man åstadkomma musik som hörs över Shandon.

Att göra

Strosa på gatorna, shoppa, ta en öl på nån pub – mer än så behövs kanske inte för att få en trevlig och avkopplande weekend. Men visst finns det annat. Nära Church of Saint Anne i stadsdelen Shandon ligger ett lite annorlunda museum, Cork Butter Museum. Tyvärr tillåter inte lagen försäljning av smör där men man får en inblick i en del av Irlands historia. Om man vill få vältalighetens gåva, och inte är höjdrädd, bör man göra en liten tur till Blarney Castle och kyssa The Blarney Stone. Bussar går från stationen på Parnell Place. Själv är jag ordentligt höjdrädd och skulle inte komma på idén att klättra upp i en tornruin för att pussa på en sten men ett besök i Blarney är ändå trevligt. Det finns mycket spännande att upptäcka i den slottsparken.

Kulturevenemang

Cork är kulturens och festivalernas stad. Operahuset har många föreställningar, opera och musicaler, men även konserter av vitt skilda slag och konstutställningar.
Festivaler arrangeras ofta flera gånger i månaden, Cork Jazz Festival är kanske den mest kända men här finns något för de flesta. Ta en titt på http://festivalscork.com/ för mer information.

Så tar du du dig hit

Det går inga direktflyg från Arlanda, men man kan flyga till Cork via många europeiska städer, inklusive Dublin. Från Dublin kan man också välja att ta tåg eller buss, ett bra sätt att få se lite mer av Irland.


Flyg till Cork

Boende i Cork