Inget nytt pass i mellandagarna

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

BIld: Lars Hedelin
Bild: Lars Hedelin
Bild: Lars Hedelin
Bild: Thinkstock
I mellandagarna tillverkas inga pass i Sverige. Systemet ska anpassas till det nya passet som har premiär efter årsskiftet.

Se till att ha koll på passet om du ska ut och resa i mellandagarna. Mellan den 26 december och den 2 januari går det nämligen bara att hämta ut redan beställda id-handlingar – inga nya pass tillverkas.

Nytt säkrare pass efter årsskiftet

Det nya passet får ett färgfoto och är säkrare mot förfalskning. Priset sänks från 400 kronor till 350 kronor, inklusive foto. Men innan den nya id-handlingen gör entré är det helt stopp för passtillverkningen.

– Vi behöver anpassa tekniken till det nya systemet och har därför valt att stänga för nya ansökningar under den aktuella perioden. Vi beklagar om det innebär problem för enskilda personer. Vi har noga övervägt alternativen och anser att den här lösningen är den totalt sett bästa servicen för medborgarna, säger Staffan Tilling passansvarig vid Rikspolisstyrelsen.

I nödfall kan du få ett provisoriskt pass utfärdat på ett antal orter i Sverige. Du som har ett giltigt pass behöver inte tänka på att skaffa ett nytt innan den vanliga giltighetstiden har gått ut.

Sverige

Gullholmen en sommarkväll
1 / 21
Sommar...sol...vatten...blå himmel...
2 / 21
Titt över Grundsunds sommarstugor....
4 / 21
Vitsippor i mängder.....
7 / 21
Västkusten goes California
8 / 21
Ballongflyg över Stockholm
12 / 21
Jonas i Luleälven
14 / 21
paddeltur på Vättlefjäll
15 / 21
vy mot fjällstationen
16 / 21
En stad i vatten
17 / 21
midsommarnatt på Nuoljas topp
18 / 21
...mellan Peking och Linköping....
19 / 21
Café på Stumholmen
20 / 21