Ibiza – en spansk pärla i Medelhavet

Teresen
Medlem sedan 2013, besökt 8 länder

Foto: Ving
Foto: Thinstock
Foto: Thinstock
Ibiza är en spansk ö i Medelhavet som lockar med fina stränder, ett hett nattliv och familjevänliga hotell. Här får du en guide till ett av sommarens och sensommarens hetaste resmål.

Ibiza är ett resmål som på senare år har breddat sitt utbud, i sommar är det inte bara det heta nattlivet som lockar. Den spanska ön i Medelhavet har även blivit en favorit bland familjer och charterbolagen erbjuder allt fler barnvänliga hotell. Det vinnande konceptet är kombinationen av fina badvikar och ett trendigt stadsliv med bra shopping och ett hett nattliv. Ibiza är dessutom en naturskön ö full av mandelträd och kalkstensklippor.

Bästa resmålen på Ibiza

Ibiza är en liten ö sydväst om Mallorca som lockar med många fina resmål. Barnfamiljer väljer gärna resmålet Figueral och i Playa d'en Bossa hittar du de hetaste klubbarna. Andra populära resmål är genuina Santa Eulalia, klassikern San Antonio, huvudstaden Ibiza stad, harmoniska Cala Tarida, avslappnande Port d’es Torrent, badorten Cala Llonga och natursköna Portinatx.

Ön lockar med femtio stränder

Här finns runt femtio långa stränder att njuta av. Antingen kopplar du av i sanden eller så aktiverar du dig i vågorna med en vattensport eller kanske dykning. Playa d'en Bossa är stranden för dig som är ute efter både sol och de bästa beachklubbarna. Barnfamiljer och du som vill ha lite mer avkoppling ska välja västkusten. En av många mysiga stränder här är Cala d'Hort-stranden. Fler populära stränder är Sa Caleta, Es Cubells och Cala Conte. En del av stränderna når du bäst med badbåt.

Ibiza stad lockar med historia och shopping

Ibiza stad är alltid värt ett besök. Stora delar av staden vilar på en klippa och är omringad av en gammal mur som finns med på Unescos världsarvslista. Bäst utsikt över staden, havet och hamnen med lyxbåtarna, får du från Dalt Vila-fästningen i gamla stan. I nya delen av staden kan du vandra längst Paseo Vara de Rey som har ett aktivt folkliv dygnets alla timmar. Ibiza sägs ha flest butiker på minst yta i hela världen, något som kan stämma eftersom det kryllar av butiker både här och vid hamnen. Ibiza stad har dessutom några av öns trendiagste nattklubbar och välbesökta restauranger.

Ibiza för barnfamiljen

Det byggs allt fler barnvänliga hotell vid öns bästa sandstränder, med aktiviteter för hela familjen. Många av stränderna är dessutom långgrunda, vilket gör att även de minsta familjemedlemmarna får riktigt kul i vattnet. Många väljer att åka till barnvänliga Figueral, en lugn och lite avsides ort på nordöstra Ibiza som har störst fokus på sol, strand och avkoppling. Efter frukost drar sig alla ner till stranden för skönt strandhäng bland rundslipade snäckor och fin sand som passar perfekt för sandslott. Kul för barnen är också ett besök i vattenparken Aguamar i Playa d'en Bossa.

Ibiza för den partysugne

Är du ute efter ett hett nattliv under din Ibiza-semester är det Playa d'en Bossa som gäller, ett resmål strax söder om Ibiza stad. Här hittar du de hetaste klubbarna och bästa dj:s. Många av hotellen ligger precis vid den kilometerlånga stranden, som också är öns längsta. Här trängs beach clubs och restauranger med shopping och vattensporter. San Antonio är ett annat resmål för dig som vill hålla igång hela natten och Ibiza stad lockar också med ett brett nattliv.

Besök en hippiemarknad

Ibiza har flera bra hippiemarknader som passar för både kompisgänget, paren och barnfamiljerna. I Es Canar ligger en av öns bästa; Hippy Market Ibiza Punta Arabí . Allt är handgjort och säljs för en billig peng och du hittar smycken, kläder, väskor och hantverk. Marknaden har öppet varje onsdag. En annan populär marknad är Las Dalias i San Carlos och de har öppet varje lördag.

Upptäck Es Vedra Rock

Ibizas kust är full av stora klippor och naturfenomen och ett en av de mest kända är Es Vedra Rock. Klippan sträcker sig 400 meter över havet. Extra mäktig är den vid solnedgång.

Perfekt att kombinera med Formentera

Det går att kombinera Ibiza med den spanska grannen Formentera, en lugnare ö som lockar med unik natur och riktigt fina stränder. Ön har till och med kallats för Medelhavets svar på Karibien. Formentera når du på en halvtimme med båt.

Ta sig till Ibiza

Ibiza har medelhavsklimat vilket betyder att sommarsäsongen har skönast väder och chartern går mellan april och oktober. Fritidsresor har sedan länge charter till Ibiza, med många avresor från Stockholm och Köpenhamn. Även Ving har charterpaket hit och då åker du också från Stockholm eller Köpenhamn. Direktflyget tar mellan 3 timmar och 30 minuter och 3 timmar och 50 minuter och du landar strax utanför Ibiza stad.

HItta resan i Reseguidens jämförelsetjänst:
- Ibiza med avresa från Stockholm
- Ibiza med avresa från Köpenhamn
- Barvänlig charter till Ibiza

Ibiza Spanien

28°
Klimat i september
1 / 6
Thinkstock
2 / 6
Thinkstock
3 / 6
Thinkstock
4 / 6
Thinkstock
5 / 6
Thinkstock
6 / 6
Thinkstock