Hotellrummet som rör sig i tio knop

Maria
Medlem sedan 2007

Bild: Dreamstime
Foto: ystad, medlem sedan 2008
Foto: zorrito, medlem sedan 2006
Foto: cruzer, medlem sedan 2007
Att åka på kryssning blir alltmer populärt. Priserna sjunker och en ny publik har börjat färdas på haven.

Kryssningsfartygens nya gäster är unga, har resvana och ställer krav på både upplevelser och aktiviteter. Både när det gäller tiden ombord på fartyget och under stoppen i hamn.

Många av kryssningsföretagen har gjort mycket för att locka en yngre publik. I dag är många skepp utrustade med allt från gym och spa till stora biografer, medans barnfamiljerna lockas med många rabatter och klubbar för alla åldrar. En satsning som har lyckats, enligt Claes Tamm på MSC Cruises.
– I dag är den vanligaste kunden 35-55 år och reser med sin familj. Dessutom ser vi att fler väljer kryssning som bröllopsresa, säger han.

Nya kryssningstrender

En stor del av den traditionella kryssningstrafiken finns fortfarande i den karibiska övärlden, men det något plånboksvänligare alternativet, Medelhavet, blir allt mer populärt.

En tydlig utveckling av kryssningsresandet är att menyn breddas och i dag finns det resor i alla världsdelar. Charterbolagen hängde blixtsnabbt på kryssningstrenden och många erbjuder nu detta som en alternativ charterresa. Dessutom finns både flodkryssningar i Europa och kortare kryssningar i Östersjön. En- eller tvådagars resor är också populära utflykter för den som redan är på semesterorten.

Är du beredd att spendera mycket pengar finns även kryssningar till områden som Amazonas, Antarktis och Galapagosöarna. Dessa resor kallas ofta “expeditioner” eller “äventyrskryssningar” och kan vara en vink om en saftigare prislapp. Plockar du till exempel upp 20 500 amerikanska dollar ur plånboken erbjuder svenska PolarQuest en resa till nordpolen ombord på världens starkaste isbrytare.

Mer än bara parasolldrinkar

Förklaringen till att allt fler svenskar väljer att kryssa är framför allt bekvämlighet och variation. Ombord är det All Inclusive som gäller och de stora fartygen erbjuder oändligt många aktiviteter; sporthallar, klätterväggar, shoppinggator, nattklubbar och casinon är bara en bråkdel av faciliteterna. Sedan får man en rad upplevelser i olika hamnar på köpet.

Hur mycket kostar det?

Svaret varierar. De mest spektakulära expeditionerna är många gånger väldigt dyra. Men de blygsammare kryssningarna kostar ofta mindre än du tror. En femsiffrig prislapp kanske verkar avskräckande för barnfamiljen, men med All Inclusive samt resa tur och retur utgångshamnen kanske dygnskostnaden ändå inte blir högre än en vanlig solresa.Hitta reseförslag och erbjudanden:

Kryssning
Kryssning i Medelhavet
Kryssning i Karibien