Hotellpriserna rasar i finanskrisens fotspår

Maria
Medlem sedan 2007

Bild: Dreamstime
Bild: Dreamstime
Foto: sofiegrahnat, medlem sedan 2008
Foto: maria, medlem sedan 2007
På vintern sjunker ofta hotellpriserna i perioder, men som följd av den internationella finanskrisen blir rabatterna större och lågprisperioden längre den här gången. Branschen spår prisras och mängder av erbjudanden under de närmaste månaderna.

Många av de stora internationella hotellbokningssajterna på nätet kör i dessa dagar kampanjer till storstäder över hela världen. I städer som London, New York, Rom, Dubai, Stockholm, Köpenhamn och Budapest fortsätter priserna att sjunka.

Orsaken är att det är färre som bor på hotell under finanskrisen och därför justeras priserna i takt med den allt sjunkande efterfrågan.

Tufft för brittiska hotellbranschen

I London går hotellbranschen några tuffa månader till mötes. Särskilt businesshotellen kämpar hårt för att locka gästerna. Priser på 400-500 pund per natt är inte ovanligt i goda tider med hög efterfrågan, nu kan du få weekenderbjudanen till dryga 100 pund på riktigt fina hotell.

En rapport från analys- och revisionsföretaget PricewaterhouseCoopers visar att hotellpriserna i London kan komma att sänkas med hela 12 procent nästa år jämfört med dagens priser.

Priserna rasar i Dubai och Ungern

Även oljeemiratet Dubai känner av de tuffa tiderna, och The Daily Telegraph meddelar att flera hotell i Dubai nu kapar priserna med en tredjedel.

Ungern är ett annat land i Europa som berörs extra hårt av finanskrisen. Orsaken är att 60 procent av landets nationella lån är i utländska valutor och den inhämska valutan forint försvagas. Hotellpriserna i Budpest har sjunkit med ungefär 25 procent jämfört med tiden innan den globala finansoron.

Gratis frukost på sängen

Ett annat fenomen när kampen om gästerna hettar till är att hotellerna erbjuder dig rabatter på tjänster och service. Hotels.com ger till exempelvis 15 procent rabatt på lyxrestauranter i New York om man bokar via deras sajt. Andra leverantörer lockar med gratis frukost på sängen eller spa till halva priset vid bokning av weekendpaket.

Prutläge

Lågkonjuktur inom turistnäringen betyder även att du som resenär får allt mer makt. Bokar du boende på plats eller via telefon kan man alltid fråga efter ett bättre erbjudande – har du tur kan du få rabatter eller tilläggservice utan extra kostnad.

Sök fram de bästa hotellpriserna över hela världen
Reseguiden jämför 740 474 hotell från 34 resesajter!