Hitta julstämningen i Göteborg

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Stig Kälvelid
Bild: Göran Assner
Foto: hvarski_med, medlem sedan 2008
Bild: Lars Kérla
Göteborg gör anspråk på att vara Sveriges julstad nummer ett och det märks verkligen då det är mycket på gång i staden inför jul. Missa inte ett besök på västkusten med julmys, shopping och god mat.

Kom i stämning inför julen

Jul på Liseberg
På Liseberg är julfirandet redan i full gång, med juleljus, ett åttiotal marknadsstånd och en massa annat kul. Varför inte prova en härlig slädtur eller ett besök i isbaren? Entrén till Liseberg kostar 70 kronor och det finns även julöppna åkattraktioner. Barn under 7 år går in gratis.

Skridskoåkning och en sjungande julgran
Var det längesedan du tog en sväng på isen? Prova skridskobanan i Bältespännarparken som ligger centralt vid Avenyns början. Att hyra skridskor kostar 30 kronor. Vinterlandskapet håller öppet dagligen från den 5 december till och med den 23 december mellan 12-20. Körsångarna i den sjungande julgranen står för underhållningen.

En gammaldags jul vid Kronhusbodarna
Den 30 november slår Kronhuset upp dörrarna för sin julmarknad som håller öppet mellan 11-16 fram till och med den 14 december. Vid Kronhuset blåser vindar från förr och du kan besöka bland annat lanthandeln, guldsmeden eller glashyttan. Eller varför inte inhandla julens godsaker i chokladfabriken? Tänk på att marknaden inne i Kronhuset är stängd på måndagar.

Psst! Den 5 december tänds Göteborgs alla juleljus. Årets tema är hav och vatten och klockan 17.45 hålls ett invigningstal på Götaplatsen och “farleden” Avenyn tänds upp. Missa inte det om du har vägarna förbi.

3 Shoppinggator du inte får missa

Du känner säkert redan till Nordstan, Arkaden och Kungsgatan, här tipsar vi om tre andra shoppinggator du inte får missa.

Haga Nygata – för den som vill fika mellan varven
Längs den kullerstenskantade gatan hittar du alltifrån små klädbutiker till antikvariat och många kaféer. Missa inte att insupa dofterna i det spännande Curry House eller att kika in i den mysiga butiken Clara Bookshop. På kaféet Husaren kan du sätta tänderna i den största kanelbullen du troligen skådat på länge.

Vallgatan – inredning och design
Längs Vallgatan flockas inredning- och designbutiker såsom Designtorget, Granit och Bolagret. I den mysiga Viktoriapassagen mellan Vallgatan och Södra Larmgatan kan du låta dig väl smaka av en valfri finkaffe på Da Matteo.

Södra Larmgatan – jeans och urbant mode
Här hittar du bland annat ett brett jeanssortiment varvat med urbant mode för alla plånböcker på STUK, Weekday och coola tjejbutiken Monki. I den lilla källarbutiken Sorbet hittar du allt du kan tänka dig; så länge det är kitschigt och gärna rosa. Kanske är det äntligen dags att investera i den där rosa plastflamingon? I Saluhallen på Kungstorget kan du köpa delikatesser av alla de slag eller äta en god lunch.

Ät och drick gott

De restaurangtäta områdena Vasa, Haga och Linnestaden rekommenderas starkt för en spontan middag. Här tipsar vi om några andra trevliga pärlor.

Mañana – tapas i mysig miljö
Att äta tapas på Mañana är ett måste. Med mysig atmosfär och många tapasrätter till ett bra pris är detta även ett populärt afterwork-ställe. Det är lätt att trivas och Mañana är perfekt för att umgås och äta gott med vännerna, kollegorna eller familjen.
Hittas på: Lasarettsgatan 6

Heaven 23 – gourmet på hög nivå
Vi har tidigare tipsat om den lyxiga räkmackan på tjugotredje våningen, men på grund av utsikten över staden får Heaven 23 utrymme i ännu en artikel. Varför inte kombinera restaurangbesöket med jul på Liseberg tvärs över gatan? På kvällen är ljusen som allra vackrast.
Hittas på: Hotel Gothia Towers, Korsvägen

Peackock Dinnerclub – asiatiskt med schysst inredning
Högt upp på Avenyn hittar du denna asieninfluerade restaurang och bara inredningen är en anledning nog att gå dit. Cool miljö och god mat – välj gärna en avsmakningsmeny. Prislappen här kan dock bli ganska saftig.
Hittas på: Kungsportsavenyn 21

Kolla in Göteborgssidan på Reseguiden.se

Mer info hittar du också på:
Goteborg.com

Sponsrade erbjudanden:


Hotell i Göteborg

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=507dba0b05b4d9b908eccce04e92b6ae&site=reseguiden&javascript=1“”]

Sverige

Gullholmen en sommarkväll
1 / 21
Sommar...sol...vatten...blå himmel...
2 / 21
Titt över Grundsunds sommarstugor....
4 / 21
Vitsippor i mängder.....
7 / 21
Västkusten goes California
8 / 21
Ballongflyg över Stockholm
12 / 21
Jonas i Luleälven
14 / 21
paddeltur på Vättlefjäll
15 / 21
vy mot fjällstationen
16 / 21
En stad i vatten
17 / 21
midsommarnatt på Nuoljas topp
18 / 21
...mellan Peking och Linköping....
19 / 21
Café på Stumholmen
20 / 21