Hitta julkänslan på landet

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Gunnebo Slott och trädgårdar
Bild: Kosta Outlet
Storstäder i all ära, men det är på landet den riktiga julstämningen infinner sig. Här tipsar vi om tre julmarknader med riktigt mysig stämning.

Det småländska glasriket eller slottsmiljö utanför Göteborg eller Stockholm? Välj själva, här listar vi tre marknader där den riktiga julstämningen lätt infinner sig.

Julmarknad i Glasriket

I den lilla småländska byn Kosta tänds två miljoner ljus upp inför julen vilket ger Europas tredje största ljuskonstellation. Julmarknaden öppnar den 7 november och har öppet varje veckoslut till och med den 20 december. Här kan du bland annat hitta smycken, leksaker och allehanda godsaker. Kika också in på Kosta Outlet om du är på jakt efter glas och porslin. Där finns också butiker med exempelvis kläder och skor. Om du vill övernatta är det nyöppnade Kosta Boda Art Hotel, alldeles i närheten ett hett tips. Där finns det förutom spektakulär glasinredning också möjlighet att slappa i spa-avdelningen.

Gammaldags jul i Gunnebo

Gunnebo Slott, beläget strax utanför Göteborg har redan slagit upp julmarknadsportarna för året. Nästa tillfälle blir den 28-29 november och så säljer hantverkare och formgivare alltifrån smycken, till handstöpta ljus och smide. Dessutom finns det mycket godsaker som hör julen till. Både butiken och Kaffehuset är också öppna och det finns möjlighet till rundvandringar eller turer med häst och vagn.
Öppet mellan 11-17 både lördagen och söndagen.

Stor inomhusmarknad på Steninge Slott

Mellan den 14 november och 23 december är det julmarknad på Steninge Slott i Märsta. Marknaden är en av de största inomhus i Sverige och här finns alltifrån hantverk till delikatesser och mat. Restaurangen och butiken håller också öppet. Att äta jultallrik kostar dagtid 159 kronor och i butiken finns skandinavisk design, men också annat kul som slottshonug och hemstöpta ljus. Julmarknaden på Steninge Slott har öppet alla dagar i veckan, 10-17 på vardagar och 11-17 på helger. Varje onsdag är det mer fokus på barnen med speciella aktiviteter för dem.

Mer information om respektive marknad:
Kosta i glasriket
Gunnebo Slott
Steninge Slott

Sverige

Gullholmen en sommarkväll
1 / 21
Sommar...sol...vatten...blå himmel...
2 / 21
Titt över Grundsunds sommarstugor....
4 / 21
Vitsippor i mängder.....
7 / 21
Västkusten goes California
8 / 21
Ballongflyg över Stockholm
12 / 21
Jonas i Luleälven
14 / 21
paddeltur på Vättlefjäll
15 / 21
vy mot fjällstationen
16 / 21
En stad i vatten
17 / 21
midsommarnatt på Nuoljas topp
18 / 21
...mellan Peking och Linköping....
19 / 21
Café på Stumholmen
20 / 21