Hitta ditt paradis

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: bitra, medlem sedan 2006
Foto: levoyageur, medlem sedan 2006
Foto: tobbeti, medlem sedan 2006
Så här års drömmer många om vit sand och vajande palmer. Här tipsar vi om några karibiska öar för olika smaker.

När vintermörket ligger kompakt är det lätt att tankarna svävar iväg mot paradisiska öar och exotiska miljöer. Karibien är ett resmål som passar de flesta – oavsett om du helst slappar i en solstol eller vill vara aktiv och vandra, dyka eller finslipa salsan. Välj ö efter smak.

Guadeloupe – natursköna fjärilsöar

Guadeloupe är i själva verket flera öar och de två största har tillsammans formen av en fjäril. Den västra delen, Basse-Terre är grön, frodig och består till största delen av regnskog och en stor vulkan. På den östra delen Grand-Terre å andra sidan finns kalkstensklippor, härliga stränder och Guadeloupes största stad, Pointe-à-Pitre. Öarna tillhör Frankrike och valutan är euro. Den som vill dyka kan prova Reserve Costeau utanför Basse-Terres kust, som har bra dykvatten och det finns även många andra möjligheter till en aktiv semester på Guadeloupe.

Kuba – kontrastrikt och annorlunda

Om du vill kunna kombinera sol- och bad med spännande utflykter i ett annorlunda landskap ska du välja Kuba. Ön är stor och många satsar på den västra delen med Havanna och Vinalesdalen. Där går det att kombinera storstaden med tobaksfälten på landsbygden och ett besök till någon av de härliga småöarna utanför kusten. Exempel på fina öar är Cayo Largo och Cayo Levisa, båda utanför västra Kuba, i norr och söder.

Dominikanska Republiken – All Inclusive-paradiset

Ön Hispanola ligger mitt i Karibiska havet och utgörs till två tredjedelar av Dominikanska Republiken. Landet är ett populärt charterresmål och är känt som ett All Inclusive-paradis, perfekt för dig som gillar att ha allt inkluderat. Men det finns också mer därtill, bland annat Bärnstenskusten på öns norra sida som sägs vara en av de bästa platserna i världen för att hitta gyllene stenar och om du vill kan du också åka på valsafari. Dominikanska Republiken har nu även direktflyg från Sverige.

St. Lucia – smekmånadsö med dramatisk natur

Den lilla paradisön anses vara en av de vackraste i Karibien och har både regnskog och vulkanisk aktivitetet i en dramatisk mix. Ön är ett populärt resmål för giftassugna eller smekmånadspar och har många härliga stränder. För den som vill kombinera stranddagar med mer aktiva inslag är ön perfekt och du kan bland annat vandra, följa med på ridtur eller spana efter sköldpaddor eller valar.

Curacao – världsarv och underbara dykvatten

Curacao är den största ön i de Nederländska Antillerna (även kallade ABC-öarna) och bjuder in till sol, bad och kanske allra främst – dykning. Kring ön ligger ungefär 40 olika dykområden med stor variation och under ytan finns mer än femhundra fiskarter. Huvudorten Willemstad är fylld av pastellfärgade kolonialhus och finns på UNESCO:s världsarvslista. Holländska är det officiella språket, men det pratas också engelska, spanska och papiamentu, en typ av kreolskt mixspråk.

Hur reser jag till Karibien?
Det finns olika sätt att resa – på egen hand med reguljärflyg, på paketresa eller charter. Till Dominikanska Republiken har hela tre svenska bolag charterresor: Apollo, Fritidsresor och Ving, medan det till St. Lucia bara finns reguljärflyg. Langley är ensamma om charterresor till Guadeloupe och till Kuba och Curacao kan du resa med antingen Apollo eller Ving. Som alternativ till att resa på egen hand kan du också kolla upp paketresearrangörer, några sådana är: Afro-Caribbean Travel, Escape Travel (Caribia) och Lime Travel.

Hitta ditt flyg

Hitta ditt hotell

Sista minuten till Karibien