Heta weekendstäder för julmarknadsmys

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Britainonview, Simon Winnall
Bild: Stig Kälvelid
Bild: Tivoli
Hur konstigt det än känns så lackar det sakta men säkert mot jul. I slutet av november drar julmarknader i gång både på hemmaplan och ute i Europa. Här följer några höjdare du inte får missa.

Det är inte bara Tyskland som kan julmarknader. Vi listar några perfekta städer för julmarknadsmys, för dig som hellre stannar i Norden eller tar en sväng till Storbritannien eller Baltikum.

Tallinn: Rådhusplatsen

Tallinn är ett populärt weekendresmål med bra kommunikationer. Julmarknaden finns på Rådhusplatsen och här hittar du konsthantverk, ylleprodukter, målat glas, godsaker och mycket annat. Marknaden öppnar den 20 november.
Varför Tallin?
Förutom att det är ett billigt land så finns goda möjligheter att kombinera julmyset med ett prisvärt spabesök.

London: Hyde Park

Pundet är riktigt lågt och det finns oerhört mycket att roa sig med i London. Julmarknaden i Hyde Park har förutom ett fyrtiotal marknadsstånd också Europas största skridskobana och ett pariserhjul. Närmaste tunnelbanan är Hyde Park Corner eller Knightsbridge. Marknaden öppnar den 19 november. Missa inte heller att kolla in klassiker som Harrods och Hamleys i julskrud.
Varför London?
Att handla julklapparna i London i år är en förmånlig affär, tack vare det låga pundet. Julskyltningen längs paradgatorna och i de klassiska varuhusen är dessutom värda ett besök i sig.

Köpenhamn: Tivoli

Bara ett stenkast från centralstationen finns Tivolis julmarknad. Nöjesfältens vackra ljus och den härliga stämningen är en anledning i sig att besöka parken. I bodarna säljs delikatesser och konsthantverk. Mys till det med en glöggmugg eller ät något gott på någon av de många restaurangerna. Öppet från den 20 november.
Varför Köpenhamn?
Stämningen i Köpenhamn är sydländsk och mysig. Dessutom finns mycket bra shopping – även om prislappen inte alltid är så billig.

Stockholm: Skansen

Helgerna fram till jul innebär riktigt julmys på Skansen och traditionen är hundraårig. På marknadstorget finns julgodis, mat, pynt och mycket annat. Här kan du välja och vraka bland delikatesser, halmbockar, sameslöjd och mycket annat. Öppnar den 28 november.
Varför Stockholm?
Skansens julmarknad är av det riktigt gamla slaget och är en tradition sen mer än hundra år tillbaka. Dessutom finns gott om andra nöjen, restauranger och shopping.

Göteborg: Liseberg

I år fyller Lisebergs julmarknad tio år och i mitten av november genomgår nöjesparken sin sedvanliga förändring och tänder upp miljontals ljus. Som vanligt blir det traditionell julmarknad, men också ett speciellt område för design- och konsthantverk. Den som vill aktivera sig kan ta en sväng på skridskobanan eller gå ett varv i läskiga spökhotellet Gasten. En annorlunda uppelvelse är Ice Gallery & Bar där allt är gjort av is – även drinkglasen. Öppnar den 13 november.
Varför Göteborg?
Göteborgs stad satsar stort på att juldekorera centrum och i år är temat kärlek. Ljusen tänds upp samma dag som Liseberg och är värda att kolla in.

Rättelse 2009-11-18: Observera att julmarknaden på Tivoli i Köpenhamn håller öppet mellan den 20 november och den 30 december och inget annat!

Flyg till julmarknaden utomlands

Hotell från tre stjärnor