Hemliga tips i norra London

Vegolinda
Medlem sedan 2010, besökt 17 länder

Bild: Linda Hansson
London är en stad du åker till många gånger. Reseguidens medlem Linda, alias "Vegolinda", har varit här otaliga gånger och det finns alltid något nytt att upptäcka. Här ger hon sina bästa tips i norra London.

Vad som gör London så speciellt är svårt att beskriva och förklara med ord. Det är de trevliga engelsmännen, de mysiga pubarna, den mysiga brittiska accenten, naturen, atmosfären och den utomordentligt trevliga shoppingen. Bland mycket annat. Det finns vissa ställen i London som jag ogärna missar. Jag kan lätt få nog av storstadspulsen efter ett tag och för den oinvigde är det lätt att fastna i turistfällor som Oxford Street och Piccadilly Circus. Men London har så mycket mer att erbjuda. När jag bodde där var det i den norra delen och det är också den del av London som fått störst plats i mitt hjärta och där jag hittar bäst.

Hampstead Heath

Jag strosar gärna omkring i den gigantiska parken Hampstead Heath en vacker dag. Det är ett ställe som perfekt för en picknick och om det är något som inte är svårt att få tag på i London så är det just goda mackor och bra picknickmat. Det finns lite varstans. Hampstead Heath erbjuder bland annat stora grönområden, skog, det anrika Kenwood house och ett tillhörande mysigt (men dessvärre dyrt!) café där man kan sitta utomhus vid lummiga buskar och vacker utsikt. Där var också här en del av filmen Notting Hill en gång spelades in.
Ett annat mysig område som kanske inte så många känner till är Highgate Village. Det är en liten by i norra London. Där finns den anrika kända kyrkogården Highgate cemetery där storheter som Karl Marx och George Eliot ligger begravda. Från Highgate Village kan du även ta dig vidare till Hampstead heath och ta även gärna en tur genom den vackra parken Waterlow park. Perfekt för barnfamiljer!

Muswell Hill

I norra London finns även Muswell Hill, dit du tyvärr inte kan ta dig med tunnelbana, men alldeles utmärkt med buss från antingen Finsbury Park eller Wood Green. Där finns allt från finare bouticker till lite enklare affärer, hälsokost, caféer och mataffären Sainsbury´s. Från Muswell Hill går det också alldeles utmärkt att vandra uppåt mot Highgate Village och även vidare mot Hampstead Heath. I ”the bottom of Muswell Hill”, dvs den nedre delen av Muswell Hill kan du hitta den stora parken Alexandra Park, som även den har ett skogsområde och stora, fina grönområden.

Ally Pally

Ovanför parken kan du också hitta Alexandra Palace, i folkmun kallat ”Ally Pally”, med en pub, restaurang, isrink, en sjö där du kan åka trampbåt och en hel del andra aktiviteter. Här kan du även hitta en lekpark för barnen. Vandra gärna vidare från Alexandra Park och Palace mot det närliggande Wood Green, där du kan hitta ett stort köpcentrum med många intressanta butiker och det är här du kan känna att du verkligen befinner dig någon helt annanstans än hemma i gamla svedala. Bli inte förskräckt över fattiga uteliggare som vill tigga pengar. Det är ändå ett intressant område. Det var här jag arbetade under två år och fick då se ett och annat.

Camden Town

Camden Town är visserligen inte något undangömt område, utan något som jag tror de flesta turister numera känner till. Det är ändå värt att nämna här, då det är ett område jag aldrig missar under mina Londonbesök. Den stora Camden market på helgerna är helt magnifik och helt udda i sitt slag skulle jag vilja säga. Den innefattar en kultur och en atmosfär som jag har svårt för att hitta någon annanstans. Jag helt enkelt älskar att vara där! Här kan du hitta allt från billigt krimskrams till riktiga fynd och såna saker som du aldrig trodde att du behövde, men ändå alltid velat ha. Dessutom slåss här hela världens matkulturer. Varför inte passa på att prova lite indiskt, afrikanskt eller en äkta falafel med humus i pitabröd? Eller vad sägs om chokladfyllda crépes? Camden Town är även väl värt ett besök under vardagarna. Här finns flera mysiga pubar. På den lite avskilda puben Devonshire Arms har jag tillbringat åtskilliga kvällar i min ungdom. Jag är även mycket förtjust i hälsokostaffären Wholefoods market, som du hittar endast några minuters gångväg från Camden Town tunnelbana. Där finns härlig ekologisk, vegetarisk mat och allt du kan tänka dig inom hälsokost.

Golders Hill

I närheten av West Hampstead hittar du den undersköna parken Golders Hill, som är en del av Hampstead Heath. Här finns ett litet minizoo, en botanisk trädgård och ett café. Perfekt för barnfamiljer, men även för dig som bara vill vara. Här kan du också gå sköna skogspromenader.
Ja, det finns så mycket mer bortom West End. Nästa gång du gör ett besök till London, eller om det är ditt första besök, våga ta ut svängarna och styr kosan mot norra London. Du kommer inte att bli besviken.

Så tar du dig hit

Om boende ofta är dyrt så är flygbiljetten istället ofta billig. Ryanair flyger till Stansted från Göteborg City Airport, Malmö och Skavsta. Norwegian flyger från Stockholm Arlanda (och senare under våren även från Göteborg) till Gatwick. SAS och British Airways flyger från Landvetter och Arlanda till Heathrow. Från flygplatserna tar du antingen tåg eller buss in till centrum. Det senare är nästan alltid billigare, men tar längre tid. Från Heathrow har du också möjligheten att ta tunnelbanans Picadilly Line. Det tar då runt en timme att ta sig in till centrum, men resan kostar bara från strax under 3 pund med Oyster card.


Flyg till London

Populära hotell i London

Om London England, Storbritannien

Englands huvudstad London är staden för dig som gillar puls. London passar de allra flesta med shopping i världsklass, mysiga kvarter, restauranger och massor av sevärdheter och nöjen. Närheten till Sverige är också en fördel, flyg tar cirka 2 timmar.
Matupplevelser
Historia
Konst
Kultur
Storstad
Barnvänligt
Shopping
16°
Klimat i oktober
En av få "gamla" bussar i trafik
1 / 44
Piccadilly Circus
4 / 44
Taxibil målad i brittiska flaggans färger.
6 / 44
Camden market
7 / 44
Sverige-Brasilien
8 / 44
London by night
9 / 44
Lutande gubbe i lurvig mössa
12 / 44
Telefonautomater
16 / 44
Street of Eternal Love
19 / 44
Vackert i London
20 / 44
Fish´n chips
22 / 44
Pubskylt på Tottenham Court road
25 / 44
The White Lion
26 / 44
Westminster Abbey
36 / 44
Canary Wharf
37 / 44
Ale, cider, meat
40 / 44
Inte utan mitt paraply
44 / 44