Hela familjens Alperna

Rikarda
Medlem sedan 2007, besökt 24 länder

Foto: tomas, medlem sedan 2004
Bild. Rikard Andreasson
När barnen vuxit ur sportlov i Sälen är det många familjer som vänder blicken mot Alperna. Här har vi listat fem skidorter som passar hela familjen.

För familjer som lärt sig att åka skidor i de svenska fjällen kan Alperna kännas brutala. Backarna är långa, fallhöjderna stora och det är lätt att att köra vilse bland hundratals pister. Men det finns många alporter som passar hela familjen.

I Tignes bor du mitt i backen

I franska Tignes bor du i backen i ett av världens största liftsystem – Espace Killy.
Här kan hela familjen njuta riktigt fina pister precis utanför husknuten. Skulle ni tröttna är det bara att ta liften över till grannbyn Val d'Isère. Det finns mycket barnvänlig terräng i området, men ska familjen få ut det mesta av en vistelse här är det bra om alla kan åka en röd pist.
Ta sig dit: Flyg till Genève, Lyon eller Grenoble och vidare med busstransfer.
Svensk charter: Langley

Snösäkert och bilfritt i Saas Fee

I dalen öster om kändisen Zermatt ligger den lite anonymare byn Saas Fee. Här kan ungarna springa fritt eftersom hela byn är bilfri. Backarna är i alla svårighetsgrader och uppe på den snösäkra glaciären finns härligt breda och långa pister, varav några är som gjorda för nybörjare.
Ta sig dit: Flyg till Genève och ta tåget till Visp eller Brig och byt till buss.
Svensk charter: STS Alpresor och Sportresor

Davos är staden för hela familjen

Davos är skidort och stad på samma gång – perfekt för familjen där alla inte har ett brinnande skidintresse. Här finns många spännande aktiviteter vid sidan om skidåkningen som badhus, klättervägg och en stor skridskoanläggning. Skidåkningen sker på sex olika berg, där Pischa, Madrisa och Rinerhorn är de mest familjevänliga.
Ta sig dit: Smidigt med flyg till Zürich och vidare med tåg som stannar mitt i byn.
Svensks charter: Active Ski

Mycket sol och snö i Serre Chevalier

Trots att byn ligger långt söderut i de franska Alperna anses orten vara snösäker, men också solsäker – här skryter man med 300 soldagar om året. Många av pisterna är blå och röda, men utmanande off pist och legendarisk skogsskidåkning lockar också. I den närbelägna staden Briançon finns kultur och aktiviteter för hela familjen.
Ta sig dit: Flyg till Turin och vidare med transferbuss. Det går även att flyga till Grenoble och Marseille
Svensks charter: Langley, Ving och Nortlander

Bad Gastein – varmt vatten och kall snö

I Bad Gastein finns ett stort liftsystem med bra fallhöjd, god snötillgång och svenskspråkiga skidlärare. Byn har 5000 invånare, vilket gör att det finns många kringaktiviteter. Bad Gastein är känd för sina varma källor och byn är översållad av avslappnande spaanläggningar.
Ta sig dit: Flyg till München eller Salzburg
Svensk charter: Sportresor, STS Alpresor, Lion Alpin

Några fler tips:

• Försök att hitta boende nära backen. Alla i familjen kanske inte är sugna på att åka skidor hela dagarna. Dessutom är det lätt att ta en lunch hemma om den i backen känns för dyr.
• Se till att det finns många kringaktiviteter, så att veckan får bra variation.

Flyg till Alperna:

Boende i Alperna: