Här lyxar du billigast i Europa

Louisewinberg
Medlem sedan 2010, besökt 32 länder

Det finns städer i Europa som har toppklassig mat, snajsiga viner, vacker arkitektur, sköna upplevelser och grym shopping. Men det är löjligt biligt att leva här. Här är tre städer för lyxliraren budgetstyle.

Det behöver inte vara dyrt att unna sig. Drick goda viner, ta en dag på spa, bo på schysta hotell och gå ut och ät på toppklassiga restauranger varje kväll.

1. Prag – där ölen är billigare än vatten

Prag är en av Europas vackraste städer. Arkitekturen är bländande och det finns mycket att upptäcka. Det finns ett bra utbud på restauranger. I snitt är det ungefär hälften till en tredjedel så billigt att gå ut och äta, i jämförelse med hemma. Störst prisskillnader är det på de fina restaurangerna.

Sedan är ju ölen väldigt billig. En stor stark kostar runt en tia. Det är inte så konstigt om man vet om att Tjeckien är lagerns moderland, och att ordet pilsner faktiskt kommer från staden Pilz. I Prag ligger också Staropramenbryggeriet, som tar upp ett helt kvarter och låter en hel stadsdel bada i ångor av söt humle.

Att åka taxi och kollektivtrafik är betydligt billigare än i Sverige.Taxi är ungefär hälften så dyrt och att åka spårvagnen en tredjedel. Shopping är det inte lika stor skillnad på. Vissa märken är till och med billigare hemma. Men det går att göra riktigt bra fynd.

2. Berlin – grym shopping och billigt boende

Berlin känns som en av de mest spännande städerna i Europa. Här finns en grym kultur-och musikscen, bra utbud av schysta restauranger och ett shoppingutbud som kan vara ett av de bästa i Europa. Framför allt finns här bra vintageaffärer där priserna inte är så upptriggade som i London, Paris och faktiskt i storstäderna i Sverige. Området Prenzlauer Berg kan jämföras med Greenwich eller Notting Hill i London. Fast billigare. Här finns också roliga återkommande loppisar. Två av dem är Arkonaplatz i Mitte, med kläder och möbler, mest tysk retrodesign, öppet på söndagar 10-18, och Boxhagener Platz.

Att äta ute är ungefär en tredjedel billigare än hemma, liksom att ta en öl ute. Det går också att hitta biliga men bra hotell i Berlin.

3. Tallinn – bada i choklad

I Tallinn finns spalyx till betydligt mer överkomliga priser än hemma. Det finns ett dussintal spahotell i olika prisklasser med paket från två till sex dagar där boende och mat ingår. Välj på behandlingar som chokladmassagen, varma stenar och olika ansiktsbehandlingar.

I övrigt är det ungefär hälften så dyrt som hemma. En öl på puben kostar runt 20 kronor och att äta en huvudrätt på en krog som hemma kostar runt 200, kostar i Tallinn under hundralappen.

Tokbilliga flyg

Bo bra i Berlin

Bo prisvärt och bra i Prag

Toppboende i Tallinn