Här är världens 25 bästa sevärdheter

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Vilken är din favorit bland världens alla sevärdheter? Kolla nya topplistan över turisternas favoriter runt om i världen. Peru, Kambodja, Indien och Jordanien är länder som finns med.

Nu finns den ultimata topplistan över världens bästa sevärdheter. Den har tagits fram av resesajten Tripadvisor genom att analysera både besökarnas betyg och recensioner. På listan över turisternas favoritplatser finns både hus, tempel, kyrkor, broar, slagfält och torg. Listan omfattar bara sevärdheter som på ett eller annat sätt skapats av människan, landskap eller sevärda naturformationer har inte tagits med.

1. Machu Picchu, Peru

Den försvunna inka-staden Machu Picchu är en av världens mest mystiska platser. Man är fortfarande inte säker på exakt vad alla byggnaderna på den här bergstoppen användes till eller hur man lyckades försörja en hel stad utan omfattande odlingar. Machu Picchu byggdes i mitten av 1400-talet och övergavs efter bara 100 år. År 1911 blev inka-staden världskänd när den återupptäcktes av den amerikanske historikern Hiram Bingham. Staden ligger längs den populära vandringsleden Inkaleden.

2. Angkor Wat, Siem Reap, Kambodja

Tempelstaden Angkor Wat är världens största religiösa monument och ligger nära staden Siem Reap i Kambodja. Många av templen byggdes redan på 1100-talet och var en av khmer-rikets viktigaste platser. Angkor Wat ligger innanför en vattenfylld vallgrav och en 3,5 kilometer lång mur. I dag är Angkor Wat den populäraste sevärdheten i Kambodja och är en så viktig symbol att den till och med finns med på landets flagga.

3. Taj Mahal, Indien

Det vita mausoleet Taj Mahal är en av världens mest fotograferade byggnader. Det ligger utanför staden Agra i Indien och byggdes av mogulhärskaren Sha Jahan till minnet av hans tredje fru Mumtaz Mahal. Taj Mahal tog mer än 20 år att bygga och stod klart 1653. Den vackra vita marmorn har under senare år börjat bli missfärgad av förorenad rök från lokala fabriker. Det stora mausoleet och hela komplexet med tillhörande byggnader har varit skyddat som världsarv sedan 1983.

4. Petra, Jordanien

Mitt inne bland bergen i södra Jordanien ligger den rosa klippstaden Petra. Här ägnade man miljontals arbetstimmar åt att hugga ut palatsliknande gravar i klipporna. Den här märkliga stadsliknande kyrkogården lockar i dag besökare från hela världen. Det är här invånarna ligger till största delen begravd under sten och bråte efter en kraftig jordbävning som förstörde alla byggnader. Den delen av Petra som syns i en av Indiana Jones-filmerna går snabbt att besöka men om du vill se alla gravar och ruiner så krävs det flera dagar i hettan.

5. Bayon-templet, Siem Reap, Kambodja

Det här khmer-templet ligger bara två kilometer norr om de mycket mer kända templen i Angkor Wat. Bayon-templet konstruerades någon gång omkring år 1200 av den lokale kungen Jayavarman VII i den dåvarande huvudstaden Angkor Thom. Templet är mest känd för sina två stora paneler med bilder från både mytologiska och historiska händelser.

6. Katedralen Mezquita, Córdoba, Spanien

Den stora katedralen i den spanska staden Córdoba kallas ofta för Mezquita och byggdes redan på 600-talet av de härskande visigoterna. När morerna erövrade staden tog man över den dåvarande kyrkan och gjorde om den till en moské. Det nuvarande utseendet har katedralen haft sedan år 987. Byggnaden är mest berömd för de färgglada 856 pelarna av marmor, granit och jaspis, de kommer ursprungligen från olika raserade romerska byggnader i staden.

7. Uppståndelsekyrkan, Sankt Petersburg, Ryssland

Det här är en av de yngsta byggnaderna på topplistan över världens bästa sevärdheter. Bygget av Uppståndelsekyrkan i Sankt Petersburg började först år 1881 och kyrkan stod inte klar förrän år 1907. Efter bara 23 år som kyrka lät Stalin stänga den. I dag är byggnaden ett mosaikmuseum men då och då hålls det gudstjänster här.

9. Dubrovniks ringmur, Kroatien

Under flera hundra år var Dubrovnik en av Medelhavets mäktigaste städer och det enda som skyddade invånarna var den mäktiga stadsmuren. Dubrovniks ringmur är en av världens mest imponerande och är 25 meter som högst och sex meter som bredast. Muren skyddades av flera fort och befästningar samt 16 stora torn. Trots att stora delar av Dubrovniks bebyggelse förstördes vid en kraftig jordbävning år 1667 så klarade sig muren i stort sett oskadd. I början av 1990-talet så stod muren också emot upprepade artilleriattacker från jugoslaviska trupper.

8. Peterskyrkan, Vatikanstaten, Italien

Här vid Petersplatsen har det funnits kapell och kyrkor i mer än 1900 år men den mest berömda är Peterskyrkan som invigdes år 1626. Det här är världens största kyrka med plats för 60 000 personer och med en höjd av 132 meter. Trots att det finns flera viktiga skulpturer och gravar inne i byggnaden så är nog Peterskyrkans mest berömda plats balkongen, där påven regelbundet framträder inför folksamlingar på Petersplatsen.

10. Torget Rynek Glowny, Krakow, Polen

Mitt i Krakows Gamla stad ligger torget Rynek Glowny, ett av de största torgen i Europa. Det här är den naturliga samlingsplatsen för både turister och lokalbor. Den största byggnaden på torget är den medeltida saluhallen Sukiennice som förr var centrum för handeln med lyxvaror som kryddor, salt, siden och kläder. I dag har byggnaden massor av små mysiga butiker och ett museum.

11. Karnak-templen, Luxor, Egypten

De många templen i Karnak är en av de största samlingarna religiösa byggnader i världen. Karnak ligger vid Nilen i centrala Egypten och besöks varje år av miljontals turister. De första templen började byggas här omkring år 1800 f Kr och man fortsatte sedan att uppföra tempel efter tempel i cirka 1500 år. Den mest berömda delen av Karnak är Pelarhallen med 134 pelare i 16 rader, de högsta är 10 meter i omkrets och 24 meter höga.

Fler placeringar:
12. Bellagios fontäner, Las Vegas, USA
13. Schejk Zayed-moskén, Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten
14. Palatset Alcázar, Sevilla, Spanien
15. Gettysburgs slagfält, Pennsylvania, USA
16. Palatset Alhambra, Granada, Spanien
17. Kinesiska muren, Mutianyu, Kina
18. Gyllene pagoden Shwedagon Zedi Daw, Rangoon, Burma
19. USS Arizona Memorial, Pearl Harbor, Hawaii, USA
20. Kristusstatyn Cristo Redentor, Rio de Janeiro, Brasilien
21. Utsiktsvåningen Top of the Rock, GE Building, New York, USA
22. Catedral de Santiago de Compostela, Spanien
23. Golden Gate-bron, San Francisco, USA
24. St John-katedralen, Savannah, USA
25. Katedralen i Siena, Italien

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du billiga flygstolar och bra hotell.


Billiga flyg