Här är världens 10 bästa vandringsleder

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Det finns tusentals längre och kortare vandringsleder runt om i världen. Några är i världsklass medan andra inte är värt resan. Här är världens 10 bästa vandringsleder.

Det finns många vandringsleder runt om i världen som är värda resor på flera tusen mil.
Här är några där du kan uppleva fantastiska glaciärer, bergskedjor, skogar, vattenfall eller medelhavsvärme.
Listan är skapad av vandringsveteranen Kasey Austin i samarbete med en av USA:s största hemsidor, Foxnews.com.

10. Laguna Capri, Patagonien, Argentina

Längd: 6–8 km.
Den här vandringsleden går längs den vackra sjön Laguna Capri i Patagonien i södra Argentina. Här i nationalparken Los Glaciares kan du se både glaciärer och spännande bergstoppar, bland annat det 3 359 meter höga Monte Fitz Roy.

9. Glen Nevis, Skottland

Längd: 8 km.
Trots att vandringsleden längs dalen Glen Nevis är idyllisk med vackra ängar och det 120 meter höga vattenfallet Steall Falls så är den på sina platser farlig och flera vandrare har dött i olyckor. Här i dalen Glen Nevis har flera filmer spelats in, bland annat Harry Potter, Braveheart, Highlander och Rob Roy. Norr om dalen ligger det kända berget Ben Nevis, det högsta på de brittiska öarna.

8. Angel's Landing, Zion National Park, Utah, USA

Längd: 7,8 km.
Det här är en av de mest galna vandringslederna i världen, stora delar består av en mycket smal stig som huggits in i den 454 meter höga klippan Angels Landing. På vissa sträckor går du längs en smal stig med 100-tals meter höga stup på vardera sidan. Men vandringen är väl värt mödan eftersom du från bergets topp har en fantastisk utsikt över nationalparken Zion.

7. Athabasca Glacier, Kanada

Längd: 4,8–8 km.
För att klara den här vandringen behöver du en professionell guide eftersom du går på en glaciär. Här finns stora håligheter och du måste ha rejäla stegjärn för att överhuvudtaget kunna ta dig fram på det tuffa underlaget. Glaciären ligger mycket nära flera städer och är därför mycket lätt att ta sig till, den ligger ca 25 mil nordväst om Calgary i västra delen av Kanada.

6. Salkantay Trail, Peru

Längd: 66 km.
Om du vill vandra till den populära inkastaden Machu Picchu utan att trängas med alla turister som går längs Inkaleden så kan du i stället ta Salkantay-leden. Vandringen är 66 km lång och tar 7 dagar. Den här vandringsleden är framför allt till för dig som vill uppleva Anderna på egen hand och bo i de många lite lyxigare stugarna som finns här. Leden är döpt efter bergstoppen Salkantay som ligger ca 60 km nordväst om Cusco.

5. Beehive Basin, Montana, USA

Längd: 10,3 km.
Vandringen till dalen Beehive Basin går bara att göra under sommarmånaderna då snön drar sig tillbaka till bergstopparna. Du vandrar längs en liten bäck tills du plötsligt kommer ut på bergssluttningar som är fyllda med vilda blommor och med utsikt över en liten sjö och imponerande berg. Vandringsleden ligger nära skidorten Big Sky Ski Resort i sydvästra Montana.

4. Wapati Trail, Yellowstone, USA

Längd: 5,6 km.
Den här nya vandringsleden är en längre, men mindre brant, variant av den mer kända Uncle Toms-leden. Du vandrar i ravinen Grand Canyon of Yellowstone som lånat sitt namn av sin mycket större kusin. Vandringen tar dig genom tallskogar, längs små bergsstigar och till utsiktsplatsen Aritst Point där du har perfekt vy över det 90 meter höga vattenfallet Lower Falls.

3. Fira–Oia, Santorini, Grekland

Längd: 11,5 km.
De båda småstäderna Fira och Oia ligger på den mycket vackra ön Santorini i södra Grekland. Du går längs ett 300 meter högt stup som bildades när ön förstördes i ett vulkanutbrott. Utsikten över havet är fantastisk och du promenerar bland vitkalkade hus och urgamla kyrkor. Promenaden mellan Fira och Oia är 11,5 km lång och det finns gott om bussar tillbaka till Fira.

2. Exit Glacier, Alaska, USA

Längd: 13,2 km.
Det här är en mycket krävande vandring som inte är något för nybörjaren. De lite drygt 13 kilometrarna tar en hel dag eftersom höjdskillnaderna är mycket stora, för varje kilometer så går du också 300 meter uppför höga berg. Vandringsleden ligger i nationalparken Kenai Fjords och tar dig bland annat över den stora Exit-glaciären. Men du går också genom vackra ängar och alpin tundra.

1. Mooney Falls, Grand Canyon, USA

Längd: 9,5 km.
Den här vandringen är inget för dig som har någon typ av fobi eftersom du vandrar i Grand Canyons dramatiska landskap. Leden tar dig genom grottor och nedför både stegar och branta berg. Men det här är också en av de mest spektakulära vandringarna du kan göra eftersom du har utsikt över både det 60 meter höga vattenfallet Mooney Falls och världsarvet Grand Canyon.

Är du sugen på någon av dessa vandringar? I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du billiga flyg från alla flygbolag och prisvärt boende för alla smaker.

Boka flyg >>
Boka billigt boende >>