Här är Skandinaviens bästa bad

Louisewinberg
Medlem sedan 2010, besökt 32 länder

Sommaren är vacker här hemma och det finns fantastiska sol-och bad utan att du behöver åka så långt. Här är fem bad du inte får missa i Skandinavien.

Vita, mjuka, långa och smekande. Du måste inte åka till sydligare breddgrader för att få äkta strandlyx. Här Skandinaviens bästa bad.

Böljande mjuk på Sandhammaren

Sandhammaren ligger några mil öster om Ystad. Här finns böljande sanddyner som höjer sig uppåt fyra meter på sina ställen. Sanden här är den finaste i Sverige och är vit och finkornig. Innanför stranden breder sig en vacker tallskog ut sig.

Åka hit: Ta tåg till Ystad. Från Ystad station går Skånetrafikens bussar till hållplats Sandhammaren som ligger sydöst om Ystad. Bussresan tar en halvtimme.

Skön sommar på Varamon

Stranden Varamon ligger i Motala och är Nordens längsta insjöstrand. Den ligger vid Vättern och är perfekt för dig som föredrar att bada i sötvatten. Det är en sandstrand som bjuder soliga dagar vid det klara vattnet, som får begagliga badtemperaturer runt 24 grader under sommaren.

Åka hit: Tåg till Motala sedan lokalbuss som stannar 400 meter från stranden.

Medelhavskänsla på Sudersand

Sudersand ligger på Fårö och är Gotlands vackraste sandstrand. Här råder äkta Medelhavskänsla med 12 kilometer långa och smekande sanddyner, en sorlig atmosfär och skön stämning för alla. Stranden är väldigt långgrund vilket är perfekt för barnfamiljer.

Åka hit: Tåget till Nynäshamn, färja till Visby, buss och färja till Fårö. Alternativt ta flyget till Visby, från Bromma med Skyways eller Gotlandsflyg.

Klassisk bad på Lökken

Lökken ligger på nordvästra Jylland och är Danmarks kanske mest klassiska badort. Här hittar du några av landets absolut finaste stränder. Den populäraste, Lökken strand, är 10 kilometer lång, med finkornig strand. Lökken är känd för sina badhus, som ligger som ett pärlband längs vattnet och kallas “den vita byn”. Nöjeslivet på orten är hett och ungdomligt, och det finns ett stort nöjesutbud med barer och restauranger. Strax söder om Lökken ligger en annan populär badort, Blokhus, samt Fårup Sommarland.

Åka hit: Färja från Göteborg till Fredrikshavn. Tåg och bussar kör till Hjörring på ungefär 1,5 timma. Från Hjörring är det cirka 20 minuter till Lökken.

Med ljuset på Skagen

Skagen har flest soltimmar i Danmark, och det unika ljuset här har inspirerat och fortsätter att inspirera kända och okända konstnärer runt om i världen. Både norr och söder om Skagen finns långa och fina sandstränder. Den största sanddynen heter Råbjerg Mille och den är 2 kilometer lång och 1 kilometer bred. Längs den nordligaste udden kan man se de två haven, Skagerack och Kattegatt, mötas. Blir vindarna för hårda kan du ta skydd bakom de stora sanddynerna som kallas klitter.

Åka hit: Färja från Göteborg till Fredrikshavn. Tåg och bussar kör till Skagen, tar ungefär 30-40 minuter.

Hitta billiga resor till Sverige här.

Boende i Skagen

Boende i Ystad

Boende på Gotland

Sverige

Gullholmen en sommarkväll
1 / 21
Sommar...sol...vatten...blå himmel...
2 / 21
Titt över Grundsunds sommarstugor....
4 / 21
Vitsippor i mängder.....
7 / 21
Västkusten goes California
8 / 21
Ballongflyg över Stockholm
12 / 21
Jonas i Luleälven
14 / 21
paddeltur på Vättlefjäll
15 / 21
vy mot fjällstationen
16 / 21
En stad i vatten
17 / 21
midsommarnatt på Nuoljas topp
18 / 21
...mellan Peking och Linköping....
19 / 21
Café på Stumholmen
20 / 21