Här är flygbolagen du bör undvika

Maria
Medlem sedan 2007

Bild: Dreamstime
Foto: kin82, medlem sedan 2006
Effektiva säkerhetsregler inom Europa har gjort att vi ligger i världstoppen över flygtrafiksäkerheten och risken för att vara med om en olycka är liten. Men det finns bolag och länder där säkerheten är sämre.

EU har svartlistat ett antal flygbolag som sedan 2005 inte ens får landa på EU:s flygplatser.

EU förbjuder trafik med osäkra aktörer

Europeiska unionen och dess medlemsstater arbetar tillsammans med säkerhetsmyndigheter i länder över hela världen för att höja säkerhetsstandarden inom den internationella flygtrafiken. Dock finns det fortfarande vissa flygbolag som verkar under förhållanden som inte uppfyller de fastställda säkerhetskraven.

Europeiska kommissionen har därför i samråd med medlemsstaternas flygsäkerhetsmyndigheter beslutat att förbjuda trafik med flygbolag som anses vara för osäkra att bedriva verksamhet i europeiskt luftrum.

Endast tre europeiska flygbolag på svarta listan

Av de 295 flygbolagen som just nu befinner sig på EU:s svarta lista är samtliga registerade i Afrika och Asien, med undantag från tre flygbolag i Ukraina: Ukraine Cargo Airways, Ukranian Mediterranean Airlines och Voltare Aviation Enterprise. På listan återfinns bland annat Nordkoreanska Air Koryo, Air West från Sudan och Taag Angola Airlines från Angola.

EU har även svartlistat hela länder vars flygbolag inte får flyga till Europa. Indonesien, Demokratiska Republiken Kongo, Sierra Leone, Swaziland och Kirgizistan är fem sådana länder.

Indonesien är ett populärt turistland och svenskar som vill till det tropiska öriket i sydostra Asien kan i stället välja mellan flygningar med till exempel Lufthansa, KLM eller Thai Airways som alla har flygningar från Sverige till Indonesien.

Här är de säkraste flygbolagen

Material från undersökningsföretaget Jacdec listar några av de statistiskt sett säkraste flygbolagen i hela världen (2014):

Air New Zealand (Nya Zeeland)
Cathay Pacific Airways (Hong Kong)
Finnair (Finland)
Emirates (Dubai)
Eva Air (Taiwan)
British Airways (Storbritannien)
Tap Portugal (Portugal)
Etihad Airways (Förenade arabemiraten)
Air Canada (Kanada)
Qantas (Australien)

Även de brittiska lågrpisbolagen Virgin Atlantic och EasyJet samt irländska Ryanair får toppbetyg enligt Jacdec.

På botten av listan återfinns bolag som China Airlines, Air India, Vietnam Airlines och Lion Air.

Hitta mer info:

Jacdec.de

EU´s svarta lista

Psst!

Att flyga är statistiskt sett det säkraste transportmedlet. I genomsnitt i världen inträffar endast 1,03 dödskrascher per miljon avgångar per år. Enligt statistik kan du flyga mer än 54 000 varv runt jorden innan du råkar ut för en krasch. Att jämföra med ungefär 47 000 varv med tåg, 4 500 varv med bil och 300 varv med motorcykel.


Flygerbjudanden