Här är Europas 10 bästa badorter

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Det är lättare än du tror att leta upp en perfekt strand. Många ligger mitt inne i mindre och större städer. Här är Europas bästa stadsstränder.

Det är en av världens största resesajter,Tripadvisor.com, som låtit sina besökare rösta fram världens bästa stadsstrand, en strand som ligger nära en större ort, by eller stad. På topplistan över de bästa stränderna i Europa är det mycket Spanien och Turkiet. Märkligt nog finns inte en enda strand från Grekland med, däremot så har Storbritannien tagit sig in på topplistan över bästa stränderna.

10. Puerto del Carmen, Lanzarote, Spanien

Staden Puerto del Carmen är största turistorten på Lanzarote. Lanzarote ingår i den mycket populära ögruppen Kanarieöarna och har ett härligt varmt klimat året runt på grund av sitt läge utanför Afrikas kust. Längs den 7 km långa stranden i Puerto del Carmen går stadens huvudgata Avenida de las Playas. Här finns de flesta restaurangerna och barerna.

9. Corralejo, Fuerteventura, Spanien

På Fuerteventuras nordspets ligger öns största badort Corralejo. Den mest populära stranden här är Town Beach som framför allt lockar barnfamiljer. Många lockas till Corralejo av de regelbundna starka vindarna från Atlanten som är perfekta för windsurfing och kitesurfing, bästa stränderna för surfingen är Flag Beach och Glass Beach.

8. Playa del Inglés, Gran Canaria, Spanien

Badorten Playa del Inglés har fått sitt namn efter den långa sandstranden på ön Gran Canarias sydspets. Det här är öns populäraste badort och lockar varje år turister från hela världen. Hit reser svenskar framför allt under vintern på grund av det härliga klimatet med temperaturer kring 20–25 grader. Ju längre västerut du kommer på stranden desto fler blir sanddynerna, det beror på att den faktiskt är en liten mini-öken.

7. Antalya, Turkiet

Antalya har en lång och spännande historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka men i dag är det framför allt den långa stranden Konyaalti som lockar besökare. Stranden ligger nära Gamla stan och består delvis av härlig sand men delvis också av lite grövre stenar. Vid stranden Lara Beach ligger de flesta stora 4- och 5-stjärniga hotellen.

6. Albufeira, Portugal

Den lilla staden Albufeira ligger ungefär mitt emellan de lite mer kända städerna Lagos och Faro på Portugals sydkust. Här finns två populära stränder att välja mellan, Praia dos Pescadores och Praia do Túnel. Den som vill ha lugn och ro bor i den mysiga Gamla stan medan den som vill ha ett lite mer galet uteliv bor i området Areias de Sao Joao, populärt kallat ”The strip”, där de flesta barer, restauranger och klubbarna finns.

5. Benidorm, Costa Blanca, Spanien

Med de långa stränderna Levante och Poniente så finns det både platser för dig som älskar folkmyller och platser för dig som vill vara för dig själv. Staden Benidorm ligger vid Costa Blanca och är mest känd för de många höghusen, om man räknar per invånare så har man fler än någon annan stad i världen. När du solat, dykt, surfat eller vandrat i bergen hela dagarna så kan du ta en långpromenad i skymningen och njuta av Benidorms fantastiska skyline.

4. Bournemouth, Storbritannien

De flesta svenskar har nog aldrig hört talas om den brittiska badorten Bournemouth (inga tv-deckare utspelar sig här). Staden ligger på den engelska sydkusten där klimatet är mycket varmt. Den 11 kilometer långa stranden gör att många väljer att tillbringa semestern här i stället för vid en medelhavsstrand.

3. Alcúdia, Mallorca, Spanien

På norra Mallorca ligger badorten Alcúdia som är ett av de svenska barnfamiljernas absoluta favoritresmål. Den 14 km långa kritvita stranden är en av de längsta i Medelhavet och perfekt för dig som vill sola, vindsurfa, simma eller dyka. En liten promenad öster om staden finns en lite mindre strand som många missar, Playa de Aucanada.

2. İçmeler, Turkiet

Badorten İçmeler ligger mycket nära Marmaris i sydvästra Turkiet. Här är tempot lite lugnare än på många andra turkiska turistorter med många restauranger men inte lika många barer och nattklubbar. Många av hotellen ligger vid stranden, İçmeler Beach, och det finns bra möjligheter till vattensporter som vattenskidor och dykning.

1. Ölüdeniz, Turkiet

Den här lilla byn hette tidigare Belcegiz och namnet finns fortfarande kvar på gamla kartor och hos en del researrangörer. Havet utanför den kritvita sandstranden Blue Lagoon/Ölüdeniz Beach är härligt kristallblått men blir safirgrönt precis vid strandkanten. Sandstranden blir som vackrast från ovan när man ser den omgivande naturen. Här är det inte heller så svårt att se stranden från ovan eftersom Ölüdeniz är en av världens mest populära paragliding-orter.

Här hittar du alla våra charterresor >>


Charter till Turkiet