Halloweenspecial - sevärda spökstäder i USA

Khaki
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: Ricky Barnard / Thinkstock
Foto: kevin russ / Thinkstock
Foto: Zrfphoto / Thinkstock
Foto: Neil Podoll / Thinkstock
Foto: Comstock / Thinkstock
Foto: jeff_bandy / Thinkstock
Foto: Richard Sawyer / Thinkstock
Ett måste för de flesta som åker till västra USA är att besöka en äkta spökstad. Det finns mängder av samhällen som växte fram på några år – och sedan övergavs. Här är de 6 mest sevärda.
Publicerad 4 april 2014

De finns med i mängder av filmer och tv-serier men är på väg att sakta försvinna. Här är en guide till västerns spökstäder.

De flesta av den amerikanska västerns spökstäder växte upp ur ingenting på bara några månader eller år. Oftast i samband med en rik fyndighet av guld eller silver. Hundratals bostadshus, affärer, hotell, skolor och fabriker byggdes upp eftersom man var säker på att staden hade en ljus framtid.
Men när guldgruvan tog slut så övergavs snabbt alla de städer som saknade andra näringar.

Vissa blomstrande samhällen förvandlades till spökstäder på bara några år, på andra håll tog det 20, 40 eller 60 år.
Vi har letat upp några av de allra mest sevärda spökstäderna.

Elkhorn, Montana

Storhetstid: 1880-talet
Det finns kvar flera hus från slutet av 1800-talet trots att de stått övergivna i decennier. Det var framför allt silvergruvor som gjorde Elkhorn till en rik stad på 1800-talet. Staden tynade sakta bort och övergavs helt på 1970-talet. Det största hotet mot den här spökstaden är nya invånare, folk har börjat flytta in och renovera de gamla husen.

Bodie, Kalifornien

Storhetstid: 1870-talet
Det här är Kalifornien mest berömda spökstad och här underhålls husen så att de inte rasar samman. Det var en guldrusch som gjorde att Bodie på bara några år fick 10 000 invånare på 1870-talet. Under 1900-talet började staden sakta men säkert att tyna bort och 1962 blev de kvarvarande byggnaderna k-märkta. Många tror att det en förbannelse drabbar dem som tar med sig souvenirer från staden, varje månad får man paket med snodda prylar som gett ägarna otur.

St Elmo, Colorado

Storhetstid: 1890-talet
Det var stora fyndigheter av guld och silver som gjorde att staden St Elmo snabbt fick 2 000 invånare på 1880-talet. När St Elmo var som störst fanns det fem hotell, en dagstidning, skolor och ett stadshus. Dödsstöten för St Elmo kom 1922 när järnvägen lades ner. Det här är en av Colorados bäst bevarade spökstäder och de flesta byggnaderna är k-märkta.

Bannack, Montana

Storhetstid: 1860-talet
Staden Bannack var den allra första huvudstaden i delstaten Montana. Bannack hade sin storhetstid på 1860-talet när man upplevde en stor guldrusch. Som mest bodde det 10 000 personer här, de allra sista invånarna flyttade på 1970-talet. I juli varje år väcks Bannack till liv med en festival då man återskapar livet under guldruschen. De kvarvarande byggnaderna är i dag k-märkta.

Rhyolite, Nevada

Storhetstid: 1910
Det här är kanske den spökstad som hade den allra kortaste livstiden. När man hittade guld 1905 blev Rhyolite snabbt en stad med 10 000 invånare med butiker, hotell, järnväg, skolor och… bordeller. Bara tio år senare var Rhyolite övergiven och användes på 1920-talet som kuliss vid inspelningar av västernfilmer.

Thurmond, West Virginia

Storhetstid: Slutet 1800-talet
Under några årtionden bröts det massor av kol här i Thurmond. Då bodde det hundratals personer här och järnvägsstationen var en av de viktigaste i delstaten. I dag har Thurmond sju invånare och tågstationen har gjorts om till ett museum.


Spännande resor