Hållbar turism får WWF-pris

Louisewinberg
Medlem sedan 2010, besökt 32 länder

Bild: Thinkstock
Bild: Thinkstock
Bild: Thinkstock
Ekoturismföreningen får 110 000 kronor för sitt arbete med certifiering av hållbar turism.

Världsnaturfonden WWF:s Carl Mannerfeltpris är på 110 000 kronor och 2011 går det till Ekoturismföreningen. Enligt Ulf Lovén, ordförande i Svenska Ekoturismföreningen, så kommer pengarna bland annat att investeras i det kommande seminariet – LARGE 2012 – om viltskådning och rovdjursturism.

Stolta pristagare

– Vi är oerhört glada och stolta över priset. Och överraskade! Det är extra glädjande att vårt arbete med hållbar turism uppmärksammas på det här sättet, säger Ulf Lovén.

Priset, som i år delas ut för sista gången, är tänkt att stimulera ett hållbart bruk av naturresurser med en teknisk och ekonomisk utveckling. Juryns motivering lyder: “Ekoturismföreningen har belönats med Världsnaturfondens Carl Mannerfelt Pris 2011 för sitt arbete med certifiering av hållbar turism. Kvalitetsmärkningen och satsningen på en ansvarsfull upplevelseturism ligger väl i linje med prisets anda och motto Conservation and Development”.

Smögenfiskare bland tidigare pristagare

Juryn består av representanter från Världsnaturfonden WWF, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien IVA och Svenskt Näringsliv. Bland tidigare pristagare finns en lång rad professorer, miljöchefer och journalister, som bland annat Susanna Baltscheffsky, miljöjournalist (2009) och Johan Rockström, chef för Stockholm Environment Institute (2006). En annan pristagare är Bo Hansson, kustfiskare på Smögen och godkänd arrangör i Naturens Bästa (2003).