Håll koll på väskan

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Dreamstime
Bild: Dreamstime
Du anländer till resmålet och ställer dig glad i hågen bland de andra vid bagagebandet där du väntar tålmodigt – tills du inser att du är ensam kvar och väskan är som bortblåst.

Här kommer sju användbara tips för att hålla ordning på väskan, eller minimera obehaget om olyckan faktiskt är framme.

1. Välj direktflyg
Om du minskar antalet byten på din resa minskar du också logiskt risken för att väskan ska försvinna åt ett annat håll.

2. Kolla bagagekvittot
Dubbelkolla kvittolappen du får när du checkar in väskan och se till att allt ser rätt ut. Håll även koll på den under resans gång, kvittot kan bli räddningen om ditt bagage behöver spåras.

3. Ha inte för kort tid mellan byten
Även om du faktiskt hinner springa mellan gaterna på flygplatsen kan det hända att ditt bagage inte hinner med i svängarna. Tänk till när du bokar flygresor själv och se till att du har nog med tid mellan avgångarna.

4. Stick ut på bandet
En anledning till att din väska försvinner kan helt enkelt vara att någon annan resenär förirrat sig bland alla svarta, gråa och blåa resväskor på bagagebandet och tagit fel väska med sig hem. Skaffa en väska som sticker ut eller pryd din nuvarande med dekaler eller liknande.

… eller se till att få tillbaka väskan fort


5. Märk väskan med namn
Se till att märka väskan ordentligt med namn både invändigt och utvändigt. Lösa adresslappar ramlar lätt bort och om du inte märkt väskan kan den bli svårare att återfå vid förlust.

6. Fota väskan
Det är ofta lättare att visa upp ett foto på en försvunnen väska än att beskriva den med ord. Fota bagaget innan du åker och se till att ha med dig en kopia i din kamera eller på papper.

Om olyckan ändå är framme


7. Packa ett smart handbagage
Om du ändå förlorar ditt incheckade bagage är det skönt att ha lite nödkläder i handbagaget. Packa heller inga värdesaker eller viktiga dokument i det incheckade bagaget.