Håll bättre koll med Reseguidens resekalender

Teresen
Medlem sedan 2013, besökt 8 länder

Foto: Thinkstock
Det finns många som är sugna på en skön semester, men som inte får tummen ur att boka av flera olika anledningar. Med Reseguidens resekalender får du bättre koll på när du ska klicka hem resan och när det är bäst period att åka iväg.

Med Reseguidens resekalender får du bättre koll på när du ska resa och när det är hög tid att boka resan. Vissa tycker att det är viktigt att boka tidigt, andra har is i magen och satsar på en sista minuten.

Januari – billiga sista minuten

Efter jul och nyår är det hög tid att boka sista vinterresorna, som sträcker sig fram till april. I mitten på januari finns det riktigt billiga sista minuten-resor till värmen. Sommarens charterresor har varit bokningsbara ett bra tag. Många bokar ett halvår före avresan och vill du vara säker på att få ett särskilt hotell i sommar så är det dags att boka resan nu. Familjehotellen brukar till exempel vara populära och blir snabbt fullbokade. I januari fortsätter charterbolagen att släppa nästa års vinterresor, och de som vill åka lite längre bort brukar boka resan redan nu. I januari och februari bokas resorna till Australien och Nya Zeeland, och högsäsongen börjar i december.

Februari – sportlov

I början av februari fyndar du billiga sista minuten-resor. Om du kan, undvik att resa på sportlovet för då är efterfrågan högre och priset dyrare. Nu är det även hög tid att boka sommarens chartersemester. Står USA högt på sommarens önskelista så är det populärt att boka flyg och hotell nu. Lockar en semester till Australien eller Nya Zeeland i vinter så bokas resan nu, särskilt om du planerar att vara borta under jul och nyår.

Mars – lugnare semesterperiod

I mars fortsätter försäljningen av nästa vinters resor, både till paradisstranden och skidbacken. Ska du spendera en vecka i USA i sommar så är februari och mars bästa tiden att boka resan. Mars är en fin tid att åka till Alperna och du kan förvänta dig både mycket snö och massor av sol. Är du ute efter sol och värme är det fortfarande resmålen lite längre bort som gäller, som till exempel Kanarieöarna, Dubai eller Karibien.

April – sommarsäsongen börjar

I april börjar sommarsäsongen på resmålen vid Medelhavet. Kreta, Mallorca, Cypern och Turkiet är först ut och det här får du flest solchanser och skönast sommartemperaturer. Nu är det också populärt att möta våren i en storstad och många åker iväg på en weekend i Europa. Ska du åka på långresa runt jul och nyår är det hög tid att boka, för nu börjar de billigaste resorna att ta slut. I april är det många bra rabatter på vinterns skidresor så passa på att avsluta vintern på bästa sätt med en vecka i Alperna. Nu är det många som börjar att bestämma sig för vart de ska resa i sommar, och de mest populära datumen och hotellen är snart fullbokade.

Maj – billigare charter och många sista minuten

I slutet av maj är det ett glapp mellan vårens och sommarens resor och lugnet före stormen råder runt Medelhavet. Det ordinarie priset på en charter går ner lite grann och dessutom finns det många billiga sista minuten-resor. Priset ligger lägre eftersom många väntar med att åka till semesterperioden i juli och barnens sommarlov. Andra är rädda för att vädret kan vara lite ostadigt. I början av maj startar kryssningssäsongen i Medelhavet som pågår fram till mitten av september. I maj fortsätter också försäljningen av nästa vinters skidresor och det finns många bra rabatter.

Juni – billiga sista minuten

Precis innan skolorna slutar i juni är det lätt att hitta en sista minuten-resa. Priset på charterresorna är billigare fram till midsommar, sedan börjar sommarens högsäsong och priserna sticker iväg. I juni är det storstäderna i Europa och resmålen vid Medelhavet som gäller för de allra flesta, men några reser även längre bort som till Kalifornien för att göra en rundresa med bil eller husbil.

Juli – charterns högsäsong

I juli har de flesta svenskar semester och då passar många på att åka utomlands till värmen. Högsäsong betyder dyrare priser, men även mycket puls och kanonväder vid Medelhavet. Är vädret väldigt bra här hemma kan det dyka upp en och annan billig sista minuten-resa, men då gäller det att vara snabb och beställa för resorna går fort åt.

Augusti – nästa års sommarresor släpps

Fram till att sommarlovet slutar i mitten på augusti är priset på charter fortfarande dyrt. Sedan går det att fynda riktigt billiga sista minuten-resor, särskilt eftersom många inte har möjlighet att få ledigt då.
Barnfamiljerna lyser med sin frånvaro så reser du utan barn, och gärna vill slippa andras barn på semestern så är det nu du ska resa. Nu är det dags att boka vinterresorna som sker efter jul och nyår. Ungefär nu börjar charterbolagen även att släppa resorna för nästa sommar, där nyheterna presenteras först och ofta finns till kampanjpris.

September – billiga sista minuten

I början av september fortsätter sista minuten-resorna att hålla låga priser. Flygbolagen kör ofta kampanjer så det går att hitta bra priser för en sensommarweekend i en storstad. Nu bokar många vinterns solresor till resmål som inte ligger lika långt bort, som till exempel Kanarieöarna och Egypten.

Oktober – vintersäsongen börjar

Det är billigt att resa till solen de sista veckorna i oktober, då sommarsäsongen lämnar plats åt vintersäsongen. Nu är det också dags att planera in sportlovet, och då är det vanligt att resan går till Alperna eller de svenska eller norska fjällen. Under höstlovet i oktober stiger charterpriserna, eftersom det här är en populär vecka att åka bort på.

November – kryssningssäsongen i Karibien börjar

I slutet av november sjunker priset och det finns bra resor, både lite längre bort och under en weekend. Nu börjar vinterns kryssningssäsong i Karibien. I november börjar även skidsäsongen och de som är nöjda med sin resa bokar gärna in nästa års resa nu också, för att få samma vecka och samma rum.

December – nästa års vinterresor släpps

Det är billigare att resa till solen de första veckorna i december, när alla är upptagna med julshoppingen. Kring jul och nyår lämnar många julstressen hemma och flyr utomlands, vilket gör att priset på charterresorna stiger. I december är det även dags att börja tänka på sommarens semester, resorna har varit bokningsbara att tag nu. Nästa års vinterresor till värmen har också börjat släppas, så ska du åka lite längre bort är det vanligt att boka resan nu, särskilt med nya julklappspengarna på fickan. Åker du på skidresa i december så är det inte ovanligt att du bokar in nästa års resa redan nu.

Smarta restips

- Välj resmål som ingen annan åker till.
- Flyg från en annan avreseort.
- Res under lågsäsong, som maj och början på juni och slutet på augusti och början av september.
- Boka med all inclusive, då tillkommer inga extra avgifter för mat och dryck.
- Boka gärna ett halvår i förväg, både charter och resmål lite längre bort.
- Ha is i magen och vänta på sista minuten-resorna och flygkampanjer med avresor inom kort.
- Spara bevakningar i vårt sista minuten-sök.
- Håll koll på kampanjer och rabatter genom till exempel vårt nyhetsbrev eller blogg.
- Ladda ner vår charter-app och sista minuten-app.