Grönt är skönt – i dubbel bemärkelse

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Brian Daly
Bild: Barista Fair trade Coffee
Utomhusfika förgyller varma sommardagar – vi listar 3 fikafavoriter som är gröna i dubbel bemärkelse. Slå dig ner i grönskan och festa loss på en kavalkad med kakbuffé, saft och bulle i spetsen – allt ekologiskt så klart.

Idag är det många som gärna satsar lite extra på att leva grönare och det är faktiskt ingen konst att vara lite reko på semestern.

Grönt i dubbel bemärkelse

På sommaren passar det perfekt att gå loss på hembakade godsaker och mumsig mat i det gröna. Här är tre trevliga trädgårdar med ekologisk inriktning:

1. Stockholm: Rosendals trädgård
Rosendals trädgårdskafé använder råvaror från KRAV-gårdar och ekologisk eller biodynamisk odling, och när det är möjligt också den egna trädgårdens skörd. Tankesättet genomsyrar hela verksamheten: det finns bland annat på biodynamiska viner, närproducerat öl och det egna bageriet jobbar med biodynamiskt odlat spannmål. Missa inte den ekologiska kakbuffén som serveras varje dag. I butiken finns bland annat det egna brödet, hemgjord saft och marmelad till försäljning. Rosendals trädgård ligger på Djurgården och är öppet 11-17 på vardagar och till 18 på helger.
Var: Rosendalsterassen 12, Stockholm

2. Göteborg: Gunnebo Slott och trädgårdar
Gunnebo Slott och trädgårdar är en miljödiplomerad anläggning med tre vackra och KRAV-märkta trädgårdar: Stilträdgården, Landskapsparken och Nyttoträdgårdarna där örter och grönsaker odlas. I KRAV-certifierade Gunnebo Kaffehus och Krog kan du njuta av hembakade godsaker och rätter tillagade av grönsaker från köksträdgården. Öppet dagligen mellan 11-18 under sommaren och till 16 övrig tid på året.
Var: Christina Halls väg, Mölndal (utanför Göteborg)

3. Malmö: Slottsträdgården
Slottsträdgården är godkänd av KRAV och även här är det ekologisk odling som gäller. Bland annat finns en egen plantskola där de flesta plantor till trädgården drivs upp, och i säsong kan du köpa snittblommor, grönsaker och tulpaner. Självklart finns också ett kafé där målet är att allt i möjligaste mån ska vara KRAV, närodlat eller rättvisemärkt. Du hittar Slottsträdgården bakom Malmö museum. Öppet 11-17, plantskolan är öppen 9.30-15 dagligen.
Var: Malmöhusvägen 8


Redaktionen gillar också: Barista Fairtrade Coffee
Kaffekedjan som bryr sig lite extra öppnade 2006 och finns nu på sju orter runt om i landet: Umeå, Örnsköldsvik, Sundsvall, Uppsala, Stockholm, Linköping och Malmö. Här är målet att servera ett godare kaffe – i dubbel bemärkelse. Förutom rättvisemärkt kaffe och te med mera och KRAV-märkta råvaror, sponsrar varje coffee shop dessutom skolmat för barn i Etiopien. Här kan man verkligen fika lite extra med gott samvete!

Mer information:
Rosendals trädgård
Gunnebo slott och trädgårdar
Slottsträdgården i Malmö
Barista Fairtrade Coffee


Hitta 3-stjärnigt hotell

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=582d07815dfa697ce2f10984dc89da16&site=reseguiden&javascript=1“”]Mer om respektive stad på resmålssidorna:
Stockholm
Göteborg
Malmö

Sverige

Gullholmen en sommarkväll
1 / 21
Sommar...sol...vatten...blå himmel...
2 / 21
Titt över Grundsunds sommarstugor....
4 / 21
Vitsippor i mängder.....
7 / 21
Västkusten goes California
8 / 21
Ballongflyg över Stockholm
12 / 21
Jonas i Luleälven
14 / 21
paddeltur på Vättlefjäll
15 / 21
vy mot fjällstationen
16 / 21
En stad i vatten
17 / 21
midsommarnatt på Nuoljas topp
18 / 21
...mellan Peking och Linköping....
19 / 21
Café på Stumholmen
20 / 21