Gratis är gott!

Yael
Medlem sedan 2008, besökt 19 länder

Bild: Andreas Larsson
Foto: ynnej1976, medlem sedan 2008
Sommarsveriges största städer har mycket att erbjuda och ibland kan det vara svårt att få pengarna att räcka till allt. Gratis aktiviteter och evenemang är då en hjälp på traven.

Här får du lite inspiration på vad du kan hitta på i Sveriges storstäder om du har tunn plånbok.

Festivaler för gratisnjutare

Malmöfestivalen
En av Sveriges största stadsfestivaler firar 25-årsjubileum och bjuder på mängder av artistuppträdanden, konst och mode mellan 14 och 21 augusti. Festivalen har även fått utmärkelsen “Miljödiplomerat arrangemang”, för sin satsning på bland annat ekologisk mat och klimatsmarta lösningar.

Sommarbio med Stockholms filmfestival
Mellan 12 och 16 augusti bjuds det på oförglömlig utomhusbio i Rålambshovsparken på Kungsholmen. Temat är ”Women with Attitude” och varje kväll klockan 21:00 visas filmklassiker såsom Thelma & Louise och Crouching Tiger, Hidden Dragon.

Göteborgs kulturkalas
Är du i Göteborg under perioden 11 till 16 augusti kan du ta del av mängder av kulturupplevelser i olika former. Melodisk jazz, svängande hiphop, spännande matkultur, påhittig gatuteater, unika dansuppträdanden, färgsprakande karneval och mycket mer.

Sportaktiviteter i stan

Mellan 12 och 18 juli kan du uppleva internationell fotbollsyra i Göteborg, när lag från när och fjärran möts i Gothia Cup. Detta är världens största ungdomsturnering i fotboll och nytt för i år är att vissa matcher även kommer att sändas live i TV.

Vill du ta steget från åskådare till aktiv sportutövare kan du under sommaren prova på olika kampsporter i Stockholm. Riksidrottsmuséet anordnar till exempel gratis Capoeira och i Tantolunden på Södermalm kan du ta första steget till att bli en äkta Tai chi expert.

Muséebesök utan inträde

Många muséer i storstäderna erbjuder gratis inträde, vilket kan bota din idétorka för semesternöjen. På Dansmuséet i Stockholm ställs till exempel kostymer från den ryska baletten ut och i Malmö kan du besöka Mazetti Chokladmuseum, som är det första i sitt slag. I år fyller även Barbie 50 år, vilket Mölndals museum uppmärksammar med utställningen “Barbie och Ken - dröm eller mardröm”.

Parker och utomhusskoj för de minsta


En klassiker bland familjenöjen är Slottsskogen i Göteborg, där barnen bland annat kan titta på pingviner och sälar helt gratis. Malmö erbjuder istället olika temalekplatser där barn med spring i benen exempelvis kan besöka en liantät apskog, åka på en magisk flygande matta eller manövrera rymdskepp.


[a http://www.reseguiden.se/resor/sverige/se#utm_source=se_reseguiden&utm_medium=article&utm_term=link&utm_content=country
&utm_campaign=article_id_806]Allt om Sverige på ett ställe

Sverige

Gullholmen en sommarkväll
1 / 21
Sommar...sol...vatten...blå himmel...
2 / 21
Titt över Grundsunds sommarstugor....
4 / 21
Vitsippor i mängder.....
7 / 21
Västkusten goes California
8 / 21
Ballongflyg över Stockholm
12 / 21
Jonas i Luleälven
14 / 21
paddeltur på Vättlefjäll
15 / 21
vy mot fjällstationen
16 / 21
En stad i vatten
17 / 21
midsommarnatt på Nuoljas topp
18 / 21
...mellan Peking och Linköping....
19 / 21
Café på Stumholmen
20 / 21