Göteborg mathuvudstad 2012

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Thinkstock
Bild: Thinkstock
Bild: Louise Winberg
Bild: Thinkstock
Bild: Thinkstock
Bild: Louise Winberg
Göteborg är svensk mathuvudstad nästa år och har kammat hem titeln bland tio andra finalister. Landsbygdsministern Eskil Erlandsson: "I Göteborg är mat glädje".

De tio finalisterna var förutom Göteborg även bland annat Gotland, Hedemora, Jönköping, Kristiansand och Östersund. Vinnaren presenterades på en presskonferens på Rosenbad.

– I Göteborg är mat glädje, men något som dessutom skapar jobb och tillväxt, inte minst på landsbygden, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson som år 2009 tog initiativ till att utveckla matlandet
Sverige.

Havet i fokus

I motiveringen kan man bland annat läsa att Göteborg kan erbjuda en “varierad meny med havets råvaror i centrum” och dessutom en “välutvecklad samverkan i regionen som knyter samman stad och land, småskalig livsmedelsförädling och industri”. Vidare beskrev juryn Göteborg som “en attraktiv stad för såväl nationell som internationell turism och måltidsupplevelser”.

Göteborg är den enda svenska stad som ingår i det internationella nätverket Delice – Good Food Cities of the World. Där ingår bland anant städer som Lyon, Barcelona, Montreal och Osaka. Att utse årets mathuvudstad är en del i projektet “Sverige – Det nya matlandet”, som syftar till att skapa jobb och tillväxt genom att satsa på mat, livsmedelsproduktion och turism i kombination. På andra respektive tredje plats hamnade Gotland och Vara i Västergötland.

Göteborg Sverige

Söndagspromenad i Haga
2 / 32
En stad i vatten
7 / 32
Älvsborgsbron i solnedgång
8 / 32
Göteborgs Hamninlopp
9 / 32
Utsikt ger insikt
10 / 32
Jul på Liseberg
11 / 32
Bild tagen från Brännö brygga.
12 / 32
Västra hamnkanalen
13 / 32
saltholmen/solnedgång
17 / 32
Carnegie Sockerbruk
18 / 32
Gatenhielmska kulturreservatet i Majorna
20 / 32
Spårvagnen till Liseberg
23 / 32
Ingen jul utan ett besök på Lisebergs julmarknad
24 / 32
Alla goda ting är tre.
26 / 32
Kall vinterdag
28 / 32
Paddan Feskekörka Göteborg
30 / 32
Älvsborgs fästning sett från ovan
32 / 32
Populära resor från Göteborg till Göteborg