3 resmål för din segelsemester i Medelhavet

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: Shutterstock
En segelsemester är den ultimata drömmen för många. Segla själv eller hyr en skeppare som kan styra och samtidigt guida er runt. Vi guidar dig till tre resmål som passar perfekt till din segelsemester.
Publicerad 5 april 2018

Segla i Kroatien

Kroatien har ett förutsägbart väder, välroganiserat marinliv och båtar med bra standard. Det här gör Kroatien till ett tryggt och enkelt land att segla i. Är du dessutom ett fan av fisk och skaldjur, är Kroatien platsen för dig. De tre största områdena för segling är Kornati, Split och Dubrovnik. Arrangören More Sailing ger dig härliga seglingsupplevelser i bland annat Kroatien.
Hitta flyg till Kroatien här »

Kornati, Kroatien
Här finner du flest båthamnar att välja mellan, samt många öar och perfekta väderförhållanden. Längs den här delen av adriatiska kusten får du verkligen en smak av Kroatiens rika historia. Några fina öar att besöka här är Pašman, Pag Ugljan, Dugi Otok, Ist, Iž och Murter. Härifrån kan du även besöka nationalparken Plitvice Lakes. Staden Zadar har en rik historia som går 3000 år tillbaka i tiden, och Šibenik med sin flotta katedral och närhet till nationalparken Kornati – öarna om finns här ligger på UNESCOs världsarvslista. Smaka också på den goda lokala fårosten på Pag.

Split, Kroatien
Utanför Split finner du några av Kroatiens mest kända och populära skönheter, öarna Hvar, Brac och Vis. Upplev de gamla kullerstensbyarna med sina rustika kocktorn, nunnor som promenerar längs gatorna och lavendelängarna på Hvar. Följ med på en arrangerad tur och upplev Den blå lagunen eller få skepparen att ta er till Den gröna lagunen där du kan hoppa i havet och snorkla i och utanför grottan. Ett tips är att tillbringa en dag i den lugna bukten på ön Palmizana, som lockar till sig allt från yachter till segelbåtar och mindre båtar. Här finns det många bra lunchrestauranger som serverar allt från egentillverkad olivolja till fantastiska skaldjur. Besök också staden Split på fastlandet och strosa omkring i den charmiga gamla stadsdelen.

Dubrovnik, Kroatien
Den idylliska pärlan Dubrovnik är en av de mest populära städerna i Kroatien och kommer trollbinda dig med sin Medelhavscharm. Andra saker att se i området är de nästan obebodda Elafitiöarna som är perfekta för dagsutflykter. Besök också nationalparksön Mljet eller nationalparken Lastovo. Den långa halvön Pelješac producerar några av Kroatiens finaste viner, och Mali Ston är känt för att vara ett gastronomiskt centrum med de längsta stadsmurarna i Europa.

Segling i Grekland

Chartersemester till Grekland är alltid populärt, men med en segelbåt får du se så mycket mer. Upptäck det autentiska Grekland genom ö-hoppning mellan de olika öarna, med egen båt. Lägg till i en idyllisk bukt och njut av ljudet av vågskvalp och låt den grekiska sommarsolen ge dig en gyllene brun färg.
Hitta flyg till Grekland här »

Sporaderna, Grekland
I Sporaderna finner du 11 vackra öar, bland annat Skopelos och Skiathos som fick enorm uppmärksamhet efter inspelningen av Mamma Mia. Här finner du lugna vita stränder, turkost hav och traditionella grekiska småbyar där du kan njuta av färsk tzatziki och grekiska oliver. Det är kort väg mellan öarna, vilket ger rum för mer avkoppling och utforskande av varje liten plats. De här öarna osar av autentisk grekisk tradition. Dra fram fiskespöt och fiska kvällens middag , eller lägg enkelt till i en av de traditionella hamnbyarna och njut av de grekiska specialiteterna på en av byns tavernor.

Korfu, Lefkada och de Joniska öarna, Grekland
På Greklands nordvästliga kust finner du en av de mest attraktiva områdena i hela Medelhavet för segling, med sina perfekta förhållanden. Slappna av på vita sandstränder, lägg till i en lugn hamn, utforska tavernorna eller hitta en egen privat bukt att spendera dagen i. Korfu är en av Greklands mest frodiga öar, och erbjuder också golf, dykning, venetiansk kultur och vackra Korfu stad. På Lefkada finner du bland annat olivlundar och de härliga vindarna som gör ön så populär bland kitesurfare. De Joniska öarna är kända som Greklands vackraste, och i denna ögrupp finner du allt från hemliga bukter till charmiga småbyar, vackra stränder och skogsklädda berg. I den här delen av Grekland möter du en vänlig lokalbefolkning som får dig att känna dig som hemma.

Segling i Turkiet

Gläd dig åt en enkel seglingsupplevelse i Turkiet, där segelsäsongen varar ända till november. Hyr bland annat en Gulet, en traditionell lång träbåt som är typisk turkisk, för en fantastisk Medelhavskänsla. Detur arrangerar också flera segelbåtskryssningar om du önskar lära känna nya människor på turen. Områdena runt Marmaris och Bodrum är de mest idealiska för en oförglömlig segelsemester.
Hitta flyg till Turkiet här »

Marmaris till Fethiye, Turkiet
Marmariskusten är obeskrivligt vacker, och kan kombineras med en längre resa österut. Segla till exempel från Marmaris till Fethiye, eller tvärtom, med en rad spännande stopp på vägen. Gläd dig bland annat åt snorkling vid Karacaoren Reef, sjumilsstranden Patara Beach, charmiga fiskebyar och kristallklart vatten med branta berg i bakgrunden. Det är heller inte ovanligt att se både flygfisk och delfiner medan du seglar över havet. Prova ett föryngrande lerbad i Ekincik-gulfen, njut av traditionell meze eller färsk kalamari i fiskebyn Dalyan och utforska undervattensravinerna av ett gammalt romerskt bad i Kleopatrabukten i Manastir. Göcek erbjuder flera fina naturhamnar och pulserande liv i själva byn, och i sista stoppet Fethiye kan du gå på marknadsbasaarer och uppleva den flera tusen år gamla köpkulturen. Marmaris och Göcek-området levererar.

Bodrum – Gökova-gulfen, Turkiet
Starta i Bodrum och upplev staden och de gamla ruinerna vid Halicarnassus innan du seglar österut i Gökova-gulfen. Här kan du segla bort från turistmassorna och finna många privata, bortglömda ankringsplatser. Pinje- och furuskog-klädda berg reser sig i bakgrunden, och du kan enkelt lägga till och ta en tur i skogarna. Besök den vackra fiskebyn Cokertme, De Sju Öarna med sina goda snorklingsmöjligheter och korallrev, och Sedir som består av tre öar och låt tårna sjunka ner i sanden på Kleopatraön där det sägs att Kleopatra en gång badat. Turgutreis som ligger öster om Bodrum är också värt att besöka om du har tid.


Erbjudanden - Segling