Glada och kryddstarka Mexiko

Zorrito
Medlem sedan 2006, besökt 49 länder

Foto: zorrito, medlem sedan 2006
Det är den starka och goda maten, det fantastiska klimatet och livsglädjen i varje mexikan som gör att Victor "Zorrito" Carrera åker hit varje vinter för att ladda batterierna.

Mexiko är ett stort land, faktiskt nästan 4,5 gånger större än Sverige. Det finns ett stort turistutbud med många kända turistorter: Acapulco, Puerto Vallarta och Huatulco vid Stilla havs-kusten. På Atlantsidan finner man de fantastiska destinationerna: Cancún, Cozumel och hela Rivera Maya med till exempel Playa del Carmen och Tulum. Jag har bott 22 år i Sverige och har varit i mitt gamla hemland cirka 30 gånger under dessa år. Här är några ställen du inte får missa.

Acapulco

Den mest klassiska av alla badorter i Mexiko som allt och för alla budgetar. Den fantastiska solnedgången på Pie de la Cuesta och ett besök till La Quebrada är ett måste. La Quebrada är klippan där imponerande orädda dykare slänger sig ner från en höjd på 30 meter när en tillräckligt stor havsvåg sveper in. Det har bland annat förevigats i den klassiska Elvis-filmen ”Fun in Acapulco”. En promenad på huvudgatan La Costera, kantad av hotell och restauranger, är en attraktion i sig. Om du gillar häftiga discotek får du absolut inte missa Palladium. Här har de en fantastisk laser-ljusshow och en oöverträffad vy över Acapulco.

Zihuatanejo och Ixtapa

Cirka 15 mil norr om Acapulco ligger staden Zihuatanejo med sin kända strand La Ropa (som betyder “kläderna”). Den heter så efter att ett skepp förliste precis vid bukten och lasten, som bestod av silkeskläder, drogs in till stranden med vågorna. Men var försiktig när du är här, det har faktiskt hänt att krokodiler setts på stranden. Om du är ute efter en mer exklusiv miljö så väljer du istället Ixtapa, bara fyra kilometer från Zihuatanejo.

Cuernavaca

Belägen i centrala Mexiko, bara en timmes bilresa från huvudstaden Mexico City, ligger min hemstad. Cuernavaca har under århundraden varit sommarresidens för aztekernas adel och de spanska kolonisatörerna. Anledningen är det perfekta klimatet. Staden är känd i hela Mexiko som ”den eviga vårens stad”. Om du vill gå en kurs i spanska utomlands så har du hittat rätt plats. Här finns många bra språkinstitut och många privata familjer som hyr ut rum under kursens gång. Kanske den perfekta startpunkten inför vidare äventyr i Mexiko? Du får inte missa ett besök till den berömda restaurangen ”Las Mañanitas” där du kan äta och samtidigt beundra de vackra påfåglarna och flamingos som vandrar fritt omkring i trädgårdarna. Restaurangen har fått många utmärkelser som en av de bästa restaurangerna i världen. Från Cuernavaca kan du göra utflykter till silverstaden Taxco eller till den fantastiska floden Las Estacas. Den vackra koloniala bergsstaden Taxco är full med silverbutiker där du kan göra fynd. Vid floden Las Estacas filmades de klassiska Tarzanfilmerna med Johnny Weißmüller.

Tulum

Om du vill uppleva det fantastiska turkosfärgade havet utmed den mexikanska Yucatanhalvön, men slippa den stora amerikanska turismen i Cancún, så får du bege dig till Tulum. Här kan du hyra ett billigt, enkelt rum vid stranden eller bo på en av de flotta all-inclusivehotell som finns i området. Vad du än väljer – förbered dig på fantastiska stränder och sevärdheter. Ett absolut måste är Mayaruinerna i Tulum som reser sig på en majestätisk klippa ovanför den paradisiska stranden, som ofta finns med på listor bland världens vackraste.Om du vill uppleva ett av världens sju nya underverk så får du göra en utflykt till Chichen-Itzá, ett stort arkeologiskt område med mycket välbehållna mayapyramider. Gör gärna ett besök till någon av de närliggande ”cenotes” som är underjordiska vattenfyllda grottor med kristallklart vatten. Jag rekommenderar “Cenote Dos Ojos” som ligger ganska nära Tulum. Våtdräkt och snorkelutrustning ingår i entrépriset. Glöm inte att ta med din undervattenskamera!

Holbox

Sist men inte minst – doldisen Holbox. Den lilla ön är bilfri och du får antingen gå eller hyra golfbil. Ön var nästan okänd för bara några år sedan, även för mexikaner. Turismen har så sakteliga börjat nå dit, men ön är fortfarande ganska oexploaterad. Om du vill simma med en valhaj som är världens största fiskart (cirka 9 meter) så är du på rätt ställe. Organisatörerna för valsafarin garanterar att du får simma med dem i sin naturliga miljö. Du kan även få se delfiner. Beträffande stranden på Holbox så sägs det att en bild säger mer än tusen ord. Bedöm själv. (Stora toppbilden, reds. anmärkning.)


Charter till Mexiko


Om Mexiko

Mexiko är ett stort land, men reser du hit på charter bor du i området Riviera Maya med städer som Cancun, Playa del Carmen och Tulum. Här finner man några av landets vackraste sandstränder och fantastiska upplevelser på land och i vattnet.
33°
Klimat i september
28°
Badtemp i september
Maya ruiner vid havet
1 / 21
Stranden i Playa del Carmen
3 / 21
Ensam på stranden
5 / 21
Sunset i Acapulco
8 / 21
Kukulkans pyramid
12 / 21
Våran lunchrestaurang!
13 / 21
Liten hydda i Tulum
14 / 21
Holbox strand från balkongen.
15 / 21
Iguano vid Ruinerna i Tulum
18 / 21
Kyrkan uppe på kullen
19 / 21
Cenote Xkekén
20 / 21
Chill out på stranden
21 / 21