Gaustatoppen – Telemarks högsta punkt

Sisso
Medlem sedan 2008, besökt 14 länder

Foto: sisso, medlem sedan 2008
Foto: sisso, medlem sedan 2008
Foto: sisso, medlem sedan 2008
Foto: sisso, medlem sedan 2008
Foto: sisso, medlem sedan 2008
För många skidorter markerar påsken säsongsavslutning. Men för Er som inte riktigt har fått nog och inte är redo att lägga undan skidorna vid påsktid rekommenderas en tur till Gaustablikk, Rjukan. På Gaustatoppen kan ni åka skidor ända fram till midsommar! Reseguidens medlem Carolina, alias Sisso, guidar här till solig skidåkning i världsklass.

Staden Rjukan är kanske mest känt för tyskarnas anläggning av tungt vatten på jakt efter atombomben under andra världskriget. Likaså historien om Hjältarna från Telemark som fick i uppdrag att sabotera. Rjukan ligger i en lång smal dalgång som är kantat av berg och åsar. Fjällområdet och skidanläggningen vid Rjukan heter Gaustablikk och dess högsta punkt är Gaustatoppen.

Gaustablikk alpinsenter

Detta är en av de skidanläggningar i Norge som kan skryta med att ”först få snö - längst ha snö”. Från Rjukan är det 10 km på slingrande serpentinväg upp på fjället för att komma till området som kallas Gaustablikk. Här finns nedfarter som passar hela familjen, men även utmaningar såsom off-pist åkning. Från alpincentret är det svindlande utsikt över dalgången och Rjukan. Gaustablikk erbjuder även fina längdåkningsspår och under sommartid finns här fina vandringsleder och vatten till fiske.

Gaustablikk Högfjällshotell

Hotellet är beläget med enastående utsikt mot Gaustatoppen precis bredvid liftsystemet till skidcentret. Hotellet är genuint och hemtrevligt, precis som ett högfjällshotell ska vara! Här finns en stor bar, skinnsoffor och öppen spis. Utanför panoramafönstren går solen ned bakom toppen samtidigt som restaurangen önskar alla gäster välkomna. För den som vill erbjuder hotellet helpension där det bjuds på enastående rätter. Hotellet har även en relaxavdelning med pool, bubbelpool och bastu där det är skönt att slappa efter en dag i backen för att invänta kvällens middag.

Gaustatoppen

Denna vulkanliknande topp är Telemarks högsta punkt med snö kvar fram till sommaren. Härifrån kan man se en sjättedel av Norge och även skönja havet och Danmark. Hardangervidda ligger som en stor marängsvisch i horisonten. Gaustatoppen är lika populär sommartid som vintertid. På toppen finns en liten hytte med servering. Att gå upp till toppen från parkeringen tar cirka 4 timmar (vintertid). För den som inte vill gå finns ett gammalt tåg/lift från militären inne i berget. Detta kostade 350 nok, men tar dig upp till toppen på 20 minuter. Redo för nedfärd finns det en markerad bana med snökäppar. Denna del av toppen är säkrad. Om man istället vill åka ned på andra sidan av berget ska man ha med sig en guide.

Att ta sig hit

Kör bil till Rjukan som ligger ca 2,5-3 timmar från Oslo. Därifrån är det skyltat, samt det går inte att missa den mäktiga toppen som skådas mil innan ankomst.


Erbjudanden i Norge

Rjukan Norge