Galna upptåg i Europa!

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Great Gorillas
Är du en tuffing som gärna slänger på en extra skopa vatten i bastun, har du en snygg mustasch eller brinner du för Afrikas gorillor? Grattis, här kommer några tips runtom i Europa, just för dig.

Tvinna mustaschen och bege dig till Italien

I augusti varje år beger sig skäggiga män och välkammade mustaschprydda herrar till Grottaglie i sydöstra Italien. De är där för att delta i Skägg- och mustasch - EM, en prestigefylld tävling med många kategorier och fina priser. Beskåda festligheterna och passa även på att besöka Rom och Napoli på västkusten.

Ta med björkruskan till Finland

Det hela startade som en rolig grej bland bastuälskare i finska Heinola och blev snabbt känt bland landsmän från norr till söder. 1999 gick det första världsmästerskapet i bastubad av stapeln med utländska deltagare från både Holland och Tyskland. Befinner du dig i närheten av Heinola den 8-9 augusti i år kan du också delta. Det hela går ut på att sitta kvar så länge som möjligt medan temperaturen höjs. Du måste dock vara fullt frisk och redo att svettas. Kombinera gärna med Helsingforsbesöket.

Upplev ett London fullt av gorillor

Den 27 september är det dags för det stora årliga gorillaloppet. Londons gator fylls av människor som springer, klädda i gorilladräkter. Det är garanterat en galen syn. Målet är att samla in så mycket pengar som möjligt till förmån för gorillorna i Afrika. I år finns plats för 720 löpare och en deltagare skall ha samlat ihop 400 pund till gorillorna för att få en egen dräkt. Om du inte känner för att springa kan du placera dig vid lämplig sevärdhet som Tower Bridge eller Tate Modern där löparna passerar och beskåda de festliga upptågen.

Mer info:
Svenska mustaschklubben
Sauna bathing world championship
Great Gorillas London