Flyga med barn - Här är bästa tipsen!

Paulina
Medlem sedan 2006, besökt 24 länder

Foto: Thinkstock
Att flyga med sitt barn eller bebis kan vara nervöst, speciellt första gångerna. Här kommer en guide med de bästa tipsen så att resan blir så smidig och bra som möjligt.

Packning för solsemester

Prio ett när ni ska på en solsemester med barn är att ta med bra solskydd för barnen. Allt ifrån skyddande kläder, solkrämer, badkläder med solskydd, badskor och solhattar. Det är alltid bra att även ta med ett litet reseapotek med det viktigaste.

Inför flygningen

Kontrollera om det går att få speciella platser på flyget. För er som har barn under 6 månader brukar det gå att få en plats där det finns möjlighet att montera en babysäng på väggen. Ett alternativ kan vara att boka platser i förväg, ofta kostar det lite extra, men det brukar inte vara så dyrt. På många flygbolag behöver du inte köpa en hel flygstol om barnet är under 2 år, utan då betalar du endast för flygskatten. Men värt att tänka på och kolla upp kan vara bagageregler för barnet, att barnet kommer att behöva sitta i ditt knä och att maten inte ingår för barnet.

Under flygningen

Ha tålamod och se till att barnet har någonting att underhålla sig med. En iPad, målarbok eller liknande. Att ha lite russin eller någonting gott brukar hjälpa. Lite snacks kan vara bra om barnet blir oroligt under start och landning. Små bebisar kan vara bra att amma eller ge nattflaska/napp under start och landning. Kom ihåg att ha blöjor lättillgänglig.

Vad är bra att ta med i handbagaget?

Glöm inte att packa ned något drickbart, lite mellanmål, våtservetter, blöjor och lite leksaker. Beroende på hur lång flygningen är kan det också vara bra med en filt och en liten kudde, reseapotek, välling, näsdroppar och ombyte för barnet. Tänk på att ha pass och biljetter lättillgängligt då ni kan behöva visa dem flera gånger.

Hur gör vi med barnvagnen?

Om ni har en större, normal vagn måste den checkas in. Därefter är det bra att ha en bärsele till bebisar och en liten vagn, paraplyvagn till större barn. En sådan vagn får du ta med in till gaten där den sedan checkas in.

Vår Reseguidare Lina som flygit med sin son Ebbot tipsar:
- Var förberedd och ta med mycket saker som ditt barn gillar, exempelvis målarböcker.
- Ta med extra ombyte till barnet i handbagaget.
- Glöm inte att ta med favoritnallen/nappen/snutten i handbagaget.
- Glöm inte heller haklapp och lite kex/russin att ge till barnet.
- Kolla upp vad som gäller med blöjor, välling och barnmat i det land du ska besöka.

I vårt forum finns fler tips från våra medlemmar om att resa och flyga med barn.