Floridas bästkust

Yael
Medlem sedan 2008, besökt 19 länder

Foto: familyb, medlem sedan 2007
Foto: zkajala, medlem sedan 2008
I solskensstaten Florida är det främst ostkusten med dess trendiga storstäder och glamorösa atmosfär som får uppmärksamhet. Men är det vita paradisstränder du är ute efter är det dock västkusten som gäller.

På Floridas västra kustremsa är stämningen lugnare än på östkusten och många av stränderna är förbluffande orörda av solstolar och parasoller. I den skyddade Mexikanska golfen är vågorna även mildare och vattnet varmare, vilket gör området till en perfekt semesterdestination.

Solsäker familjedestination

Ön Clearwater Beach är en utmärkt familjedestination med ett utbud som passar de flesta. Området har varma långgrunda stränder och ett världsrekord i antal soldagar, hela 361 dagar i sträck! Dessutom finns rejält med vattenaktiviteter, som exempelvis turer med världens största racebåt. På promenadstråket Pier 60 kan man fiska, njuta av den vackra solnedgången och titta på talangfulla gatuartister.

St Petersburg i amerikansk tappning

St. Petersburg vid Tampa Bay är en strandidyll med ett sprudlande uteliv, grönskande promenadstråk och milslånga sandstränder. Ett pampigt landmärke vid kusten är det helrosa Don Cesar Beach Resort från 1928, som bland annat lockade gangstern Al Capone som gäst. En av stadens höjdpunkter är det enastående Salvador Dalí-muséet, med världens största samlingar av den spanske surrialistens verk. Värt att besöka är även friluftsområdet Fort De Soto Park med North Beach, som korades till USA:s bästa strand 2005. Från dess grunda laguner går det att skymta Sunshine Skyway Bridge, vilken är världens längsta kabelbro.

Kultur och prisbelönta stränder

Sarasota anses vara västkustens kulturella metropol, då den erbjuder ett rikt teater- konst- och musikliv. På en av barriäröarna utanför staden ligger Siesta Public Beach, som är världsberömd för dess fina, vita sand. Denna blir aldrig varm, tack vare att den består av 99 procent kvarts. En känsla från förr går att hitta på Anna Maria Island, som har hög mysfaktor och låga trähus. Lillebror Venice i söder ger möjlighet att hitta fossila hajtänder.

Eldorado för snäcksamlare

I Fort Myers utgör Thomas Edisons och Henry Fords palatsliknande vinterhem de främsta turistattraktionerna. För den shoppingsugne finns ett flertal prisvärda outlets och längs med den långa och barnvänliga Fort Myers Beach är utbudet av restauranger och uteliv stort. Utanför staden ligger de natursköna öarna Sanibel och Captiva. Här ligger stränderna rakt söderut, vilket gör området till ett unikt snäckparadis.

Lyxig golf i dubbel bemärkelse

Naples är Floridas golfmetropol och här finns fler miljonärer och golfbanor än i de flesta amerikanska städer. Även om strandnära och lyxiga villakvarter ligger på rad, präglas staden av en tillbakalutad atmosfär. En kontrast till de nya byggnationerna är de pittoreska kvarteren Old Naples. Naples Beach känns däremot som en riktig citybeach, då staden inte har skyddande barriäröar. Området är även en perfekt utgångspunkt för att utforska nationalparken Everglades.


Allt om USA på ett ställe.


Flyg till Florida
Boende från 3 stjärnor