Får jag krascha på din soffa?

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Dreamstime
Foto: tifo, medlem sedan 2006
Bild: Dreamstime
Foto: johannar, medlem sedan 2008
Har du tröttnat på opersonliga hotellrum och är sugen på att träffa nya människor? Då kanske couchsurfing är någonting för dig.

På sajten couchsurfing.com finns idag nästan 662 000 soffsurfare. Det hela bygger på ett nätverk där du träffar andra öppensinnade resenärer världen över. Få gratis boende på semestern eller erbjud någon tak över huvudet och få kulturellt utbyte i gengäld. Tanken är att skapa nya kontakter och du väljer själv med vem.

Reseguidens medlem Firepiper, eller Leo som han egentligen heter, har både varit värd och provat att gästa själv.

– Som gäst bidrar man också med något. Värden får ta del av en ny kultur, utan att behöva ta semester, säger Leo.

Som gäst kan man också tänka på att göra det där lilla extra för sin värd.

– När vi var gäster bjöd vi på middag på kvällen och såg till att katten tog sig in och ut om vi var hemma under dagen, berättar han. Små saker som kan göra en stor skillnad.

Varför couchsurfing?

Du får en mer personlig och genuin upplevelse av ett resmål genom att bo hemma hos någon och du betalar inte en krona. Du lär också känna nya kulturer och träffar folk från hela världen genom att ta emot dem i din hemstad.

Att tänka på…
Du vet inte vem personen på Internet är förrän ni verkligen har träffats, men med vanligt sunt förnuft och försiktighet kommer du långt.

Som värd/värdinna: Det är du som bestämmer i ditt hem. Ha en tydlig överenskommelse om vad som gäller. Hur länge stannar de? Får de äta din frukost eller leka med din hund?

Som gäst: Tänk på att visa respekt för din värd eller värdinna, du är en gäst i deras hem. Låt vänner och familj veta var du bor och ha en plan B om boendet inte funkar.

Några sajter där du kan hitta andra soffsurfare


Couchsurfing.com
Hospitalityclub.org
Stay4free.comPsst! Du kan också prova light-versionen; att bara vara någons guide för en dag eller visa dem ditt favoritfik när de är på besök.