Fansen reser i Twilights fotspår

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Nordisk Film
Bild: Nordisk Film
Bild: ETOUR, Mittuniversitetet
Bild: Nordisk Film
Bild: ETOUR, Mittuniversitetet
Twilight-filmerna har gjort att fans reser till Forks, där sagan utspelar sig. Nyligen släpptes en bok om fenomenet Twilight-turism.

Just nu visas Twilight-sagans fjärde del “Breaking Dawn Part 1” på svenska biografer. Men vissa fans tar sitt intresse ett steg längre än ett biobesök och åker till verklighetens destinationer.

Twilight-resenärer är en blandad skara

Stephanie Myers Twilight-saga har nått stor internationell framgång och många besöker platser från böcker och filmer. Det har nu Mittuniversitetets turismforskare kikat närmare på med boken “Twilight + Vacation = Twication”.

– De som reser på grund av Twilight är en mycket mer heterogen grupp människor än den bild av Twilight-fans som visas i media medger som unga skrikande tonårstjejer. Twilight-turister är både män och kvinnor, unga och av mognare åldrar, säger Christine Lundberg som är en av författarna till boken.

Rundturer i Twilights fotspår

Men hon berättar också att det inte bara råder stor spridning bland fansen. De olika inspelningsplatserna och städerna som kopplas till Twilight gör också olika mycket för att locka till sig turistande fans. Staden Forks i Washington i USA är en av de städer som satsar hårt på att anpassa sitt produktutbud. Hit reser fansen för att gå med på rundturer i Twilights fotspår och fotograferas på olika platser som känns igen från böcker och filmer.

– En nyckel till utvecklingen av popkulturresande är ett ökat samarbete mellan turistnäringen och övriga kreativa näringar, säger Christine.

Boken “Twilight + Vacation = Twication” är skriven av Christine Lundberg, Maria Lexhagen och Sigrid Mattson. Alla tre arbetar på turismforskningsinstitutet ETOUR på MIttuniversitetet.

USA

Monument Valley
1 / 30
Surfing Hawaii/Oahu/North Shore
2 / 30
Vägen ovanför molnen!
8 / 30
Grand Canyon grandview trail
10 / 30
Högst upp på Empire State Building
11 / 30
Avkoppling på Waikuloa Resort, Big Island, Hawaii
12 / 30
Waikiki beach Honolulu
13 / 30
Utsikt längs med Highway 1
14 / 30
New York New York i Las Vegas
15 / 30
Kärleken i Brooklyn
18 / 30
Zions friska grönska och klara källa
22 / 30
Upper Antelope Canyon
23 / 30
Monument Valley i skymningen
24 / 30
Nära John Ford´s Point i Monument Valley
25 / 30
Santa Monica Sunset
26 / 30
Stars and stripes
28 / 30
Venice Beach efter solnedgång
29 / 30