Få upp pulsen på Gran Canaria

Nina
Medlem sedan 2015, besökt 24 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Fritidsresor
Foto: Ving
Cykling, dykning, surfing, golf, bootcamp...Vi svenskar älskar aktiva resor, och på Gran Canaria finner du oändliga möjligheter till sportiga resor. Här har vi samlat de bästa tipsen.

Gran Canaria är långt ifrån bara en charterdestination för solstolsturister. Detta är också ön för dig som älskar natur, upplevelser och träning. Upplev helt nya sidor av den välkända kanarieön genom träningsformen du gillar allra bäst – eller prova en helt ny. Här är Gran Canarias bästa aktiviteter.

Träningshotell

Ocean Beach Club är Vings härliga hotellnyhet vid stranden i Playa del Cura som erbjuder lyxiga omgivningar, spa, gym och SATS ELIXIA-klasser. Träningstimmarna är gratis, och du kan välja mellan allt från yoga till tunga lyft i gymmet. Mot extra avgift kan du också beställa privata PT-timmar eller PT Duo tillsammans med en vän. Fritidsresors hotell Playa Feliz och Tres Vidas på Gran Canaria har gratis grupptimmar i samarbete med världskända Les Mills, samt vattengymnastik, volleyboll, fotboll, gym och simskola för barnen.

Golf

På ön finns det flera golfbanor att välja mellan med soliga förhållanden året runt. Spaniens äldsta golfbana heter Real Club de Golf de Las Palmas och ligger 400 meter över havet på Gran Canaria, alldeles vid vulkankratern Bandama. Här får du en svårslagen utsikt på köpet. Golfbanan El Cortijo Golf är öns enda upplysta bana, så hit bör du åka när mörkret faller för en annorlunda golfupplevelse. På den här banan finner du både insjöar och bunkers. Båda banorna har 18 hål. Gran Canaria är varmt och skönt året runt vilket gör att du kan spela golf 365 dagar om året.

Vandring – och vin

Ja, motion och gourmet kan faktiskt kombineras. På Gran Canaria början våren redan i januari när mandelträden blommar. Du finner bra vandringsmöjligheter med fantastisk utsikt, grönklädda dalar, pinjeskog och imponerande vulkanlandskap. Det finns 53 olika vingårdar på Gran Canaria, de flesta av dem vid Monte Lentiscal. Om du önskar en lite lugnare vandring för att se olika sorters natur, och samtidigt njuta av lite god mat på vägen, är keramikbyn Santa Brígida – det främsta vinområdet på Gran Canaria – ett fint alternativ. Se den 220 meter djupa vulkankratern Caldera de Bandama och den övergivna gården i botten av kratern. Mot toppen odlas vindruvor i lavaterräng, och du kan provsmaka vin hos de olika producenterna. 50 kilometer från Las Palmas finner du den lilla landsorten Artenara som klamrar sig fast på bergssidan. Turen upp hit är pulshöjande och vacker, och du möts av en Kristus-staty med öppna armar när du når toppen, precis som i Rio de Janeiro. Här finner du också en grottkyrka. På vägen upp har du utsikt över vacker natur och naturparken Tamadaba ligger inte långt härifrån. Där kan du bland annat se kanariefåglar och ugglor. Ska du upp på toppen bör du ta med en tröja, då det lätt kan bli lite kallt i bergen.

Cykling

Gran Canaria med sin kuperade terräng är perfekt för cykling, och här kan du hitta en ny cykelväg varje dag som alla har olika svårighetsgrader. Du hittar allt från enkla vägar till branta backar, bergsterräng och smala slingriga vägar. Att färdas runt på cykel kan också vara ett ypperligt sätt att komma bort från turistmassorna och kanske hitta din alldeles egna strand. Ta med egen cykel eller hyr på ön. Du kan också anmäla dig till en cykelresa om du reser ensam, så att du kan dela upplevelsen med en grupp som älskar cykling lika mycket som du gör. Du kan också vara med på cykelturistloppet vid Costa Mogán i december.

Vattensport

På Gran Canaria kan du prova allt från vattenskidor till surfing, havsfiske och parasailing – möjligheterna är oöndliga. Ön räknas bland annat som en av de bästa platserna i världen för att windsurfa, som du gör bäst längs kusten som går från öst till söder, vid Playa de las Canteras vid Las Palmas eller nordvästra delen i Gáldar. Nybörjarna håller sig gärna till Puerto Rico och Puerto de Mogán. Öns norra kust är också speciellt bra för vågsurfing, och Gran Canaria kallas av en del för “Europas Hawaii”. Parasailing är väl utbrett runt de stora städerna på södra delen av ön. Dykning är också bra på Gran Canaria, och du finner uthyrning och dykskolor i de flesta hamnstäder. Här kan du se allt från grottor till skeppsvrak och subtropiska fiskar. Marinreservatet El Cabrón är en stor attraktion under vattenytan.

Maraton och löpning

Sugen på en spännande utmaning? Transgrancanaria arrangeras första veckan i mars, och går ut på att man ska korsa ön till fots under långa distanser, med mat- och dryckesstationer på vägen. Här kan du prova på olika turer som varierar från 17 till 125 kilometer. Gran Canaria Maraton är ett annat årligt arrangemang som hålls i januari, både som maraton och halvmaraton när graderna ligger på runt 20. Är du mer en vandrartyp, kan du anmäla dig till Gran Canaria Walking Festival som hålls från 3:e till 6:e november 2016. Här får människor från hela världen upptäcka det naturliga och okända Gran Canaria tillsammans med en guide som visar en helt ny sida av ön. Välj mellan flera olika turer.

Jämför alla resor och priser till Gran Canaria:
- charterresor till Gran Canaria
- hotell för både lyx och budget
- sista minuten-resor
- utforska ön med hyrbil


Billiga biljetter till Gran Canaria

Om Gran Canaria Kanarieöarna, Spanien

Gran Canaria är Kanarieöarnas tredje största ö och erbjuder allt från populära folktäta stränder till mer öde ökenlandskap. Här finns något för alla, oavsett om du är ute efter party, shopping eller bara sol och bad. Hit kan du resa året runt.
Natur
Barnvänligt
Nattliv
Sandstrand
Shopping
Sol & bad
26°
Klimat i oktober
21°
Badtemp i oktober
6tim
Flygtid från Stockholm
Utsikt från vår pool
1 / 26
Den vilda västkusten
3 / 26
Blomsterprunkande Puerto Mogan
4 / 26
Solen som vi kom för går ju ner
6 / 26
Semester vid poolen med direkt havsutsikt
9 / 26
La Vegueta med vy mot modernare delar
12 / 26
Teror, balkongernas stad
13 / 26
Stranden i Puerto Mogan.
16 / 26
Blommande portal i Mogán
17 / 26
Utsikt från berget mot Puerto Mogan
19 / 26
Söta Mogan.......
26 / 26