Europas okända rivieror

Nina
Medlem sedan 2015, besökt 24 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vi har valt ut 5 rivieror som är värda att besöka om du vill uppleva något helt nytt i sommar. Låt dig lockas av vita sandstränder, lokal mat och låga priser – så att du kan få ut extra mycket av semestern. Vi guidar dig till Europas okända semesterpärlor.

Saranda – Den albanska rivieran

Med sitt kristallklara vatten, schyssta priser, få turister och autentiska charm är Saranda i Albanien en semesterort du absolut bör överväga i sommar. Albanien är korat till det mest intressanta semesterlandet av Lonely Planet och sägs vara som Grekland var för 20-30 år sedan. Njut av den lokala ölen Tirandra för endast 10 kronor och få 290 härliga soldagar på köpet. Här finner du vackra stenstränder kombinerat med mysiga restauranger och barer, och bara 20 minuter bort kommer du till strandparadiset och byn Ksamil med sina vita sandstränder och lugnare tempo. Härifrån kan du besöka den grekiska ön Korfu med färja som endast tar 30 minuter. Ta också en utflykt till Det blå ögat, en 50 meter djup vattenkälla några mil från Saranda, eller slappna av och njut av Medelhavsinspirerad mat som fetaost, oliver, lammkött och skaldjursrätter med havsutsikt. Åk också på upptäcktsfärd till den 2800 år gamla ruinstaden Butrint norr om Saranda, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Apollo tar dig till Saranda på lite över 3 timmar.
- Här kan du se alla charterresor till Saranda.
- Läs mer om Saranda här.

Den engelska rivieran

Under sommarmånaderna bjuder södra England på en hel drös av fantastiska semesterorter, och Torquay är själva drottningen av den brittiska rivieran. Här får du äkta Medelhavskänsla med palmer, surfare, skaldjur och 35 kilometer med sandstränder. Brixham´s Fish Market förser fisk- och skaldjursrestaurangerna med färsk fångst varje dag. Ett annat semesterparadis är Isle of Wight. Ön ligger en kort färjeresa från marinan i Southampton, och här möts du av små byar med kullerstensgator, pubar, vingårdar och många kilometer med stränder och vacker natur. Det är också en stor festival här varje sommar som lockar mycket folk. Staden Bournemouth & Poole ligger bara en timme från Southampton, och kan enkelt kombineras med Isle of Wight. Det här är en av de mest populära badorterna, med palmer, shopping, långa och breda stränder samt Englands varmaste klimat. Här finner du också ett hett nattliv blandat med kultur och historia. Det enklaste sättet att resa till Englands semesterorter är genom att flyga till London och därefter ta tåget. Vill du vara flexibel kan du också hyra bil för en oförglömlig roadtrip.
- Här hittar du ditt flyg till London.
- Här hittar du din hyrbil i England.
- Här kan du jämföra alla hotell i England.

Budvas riviera, Montenegro

Kroatien har blivit väldigt populärt bland oss svenskar på senare tid, men om du följer kustlinjen söderut, kommer du till det mer okända och orörda landet Montenegro. Här finner du charmiga småbyar i sten med oranga tak, klart vatten, fantastiska skaldjur och Medelhavscharm, precis som i grannlandet – bara mycket billigare. Landets officiella riviera är den 35 kilometer långa Budva-rivieran, här bjuds du på vackra stränder med dramatiska berg i bakgrunden. Härifrån kan du också åka på dagstur till den historiska kuststaden Dubrovnik, känt från Game of Thrones. Resan tar cirka cirka 2 timmar. De största semesterorterna längs Budva-rivieran är Budva, Becici, Sveti Stefan och Petrovac. Koppla av på allt från milslånga stränder till de mer privata stränderna som bara är några meter långa och endast kan nås med båt. Du hittar också vackra nationalparker som du kan utforska, samt populära vattenaktiviteter som vindsurfing, vattenskidor och dykning för att nämna några.
- Här kan du se alla charterresor till Montenegro.
- Jämför alla flyg till Montenegro här.
- Hotell i Montenegro.

Den polska rivieran

Polens spännande storstäder blir bara mer och mer populära för weekend-resor med shopping, spa och god mat. Det inte alla vet är att Polen också bjuder på en lång, vit kustremsa, bra priser och pittoreska byar. Du finner Den polska rivieran på sträckan mellan Swinousjie och Gdansk, med sommarorter som bland andra Gdynia och Sopot på vägen. Romantiska Sopot är också en spa-ort, och kallas Polens St. Tropez. På västsidan av rivieran finner du semesterorten Miedzyzdroje, en av de mest populära orterna med sina vita stränder, kilometerlånga strandpromenad, mysiga barer och restauranger. På Den polska rivieran kan du enkelt kombinera till exempel storstadsliv i Gdansk med strand och spa i Sopot, eller hänga på den långa stranden Sobieszewo i själva Gdansk. Så får du shopping, spa och strandliv för en billig peng. Från juni till september är det svenskt behagligt sommarklimat här.
- Se alla flyg till Gdansk här.
- Se alla hotell i Gdansk här.

Östersjökusten – Den tyska rivieran

Den tyska rivieran överraskar med fina vita sandstränder, lyxiga spa och klart vatten längs Tysklands Östersjökust. Den tyska rivieran saknar kanske glamouren du får i Nice eller Cannes, men längs Kiel-kustens strandstäder, bland annat badorten Laboe, finner du istället flera charmiga fiskebyar och historia blandat med vackra stränder, skärgårdar och vacker natur. Kühlungsborn ligger en bit längre österut och här får du också kritvita stränder och uteserveringar som serverar allt från lokalrökt fisk och tysk öl, till tyska specialiteter och internationella rätter. Nord-Tyskland är också känt för sina solstolar, “ Strandkorber”, som är en slags korgstolssoffa som skyddar mot sol och vind och skapar en privat atmosfär. Låt dig också frestas av en prisnivå som är lägre än i Sverige på allt från mat till spa och shopping. För att ta dig hit kan du till exempel ta Kiel-färjan, och därifrån kan du ta fjordbåten till dessa idylliska badorter som många svenskar går miste om. Du kan också flyga hit, enklast är att flyga till Hamburg och därefter ta tåget i cirka 30 minuter till Kiel – eller att köra bil från Sverige.
- Se alla flyg till Hamburg här.
- Här hittar du hotell runt Kiel.

Andra vackra – och mer kända – rivieror som är värda att besöka:

- Makarska rivieran i Kroatia
- Riviera Vista, Gran Canaria
- Den italienska rivieran
- Den franska rivieran
- Den spanska rivieran


4- och 5-stjärnig charter till rivierorna


Flyg till rivierorna