Europas 7 måste-upplevelser

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Vi har letat upp 7 upplevelser i Europa som du helt enkelt måste sätta upp på din att-göra-lista. Med på listan finns resmål som England, Turkiet, Spanien och Italien.

Det är lätt att hamna i tråkiga rutiner även när man är ute och reser, och du har säkert kommit på dig själv med att göra nästan samma saker vilken badort eller stad du än besöker. Men det finns unika upplevelser här i Europa som är så unika att de helt enkelt är i världsklass. Det gäller allt från att se natur och djurliv till sevärdheter och upplevelser.

Gå under jorden i en tenngruva

Plats: Cornwall, England
Under flera hundra år var Cornwall i sydvästra England en av världens viktigaste områden för tennbrytning. Här fanns tusentals gruvor som alla arbetade för högtryck. I dag är gruvorna nerlagda men gångarna och många byggnader finns kvar och är i dag skyddade som världsarv. När du besöker området kan du vandra längs den vackra kusten och se ruinerna efter den här 1800-talsindustrin. Du kan till och med gå omkring i underjordiska gruvgångar och testa att vaska efter fynd.

Se solnedgången Enrosadira

Plats: Dolomiterna, Belluno-provinsen, nordöstra Italien
I den italienska bergskedjan Dolomiterna kan du uppleva några av världens vackraste solnedgångar. Bergstopparna här i södra Alperna är mer än 250 miljoner år gamla men ändrar färg varje kväll. Solnedgångarna när västra delarna av bergen byter färg och blir vackert röda kallas Enrosadira. Om du har en bra utsiktsplats och tålamod så kan du se hur bergen genomgår en fantastisk färgförvandling från knallgult till illrött och sedan till lila innan de till slut mörknar.

Vandra bland stenpelare i Turkiet

Plats: Kappadokien, Turkiet
De här märkliga stenpelarna ligger i centrala Turkiet, lite utanför egentliga Europa. De spännande formationerna är rester av lavapelare som motstått erosionen bättre än omgivningen. Pelarna har funnits här i tusentals år och har varit populära som grottbostäder och till och med kyrkor. Det bästa sättet att se pelarna är att vandra bland dem men du kan också se dem från ovan med ballong eller helikopter.

Vandra i Lake District

Plats: Lake District, norra England
Nationalparken Lake District nära gränsen till Skottland har ett av de brittiska öarnas mest dramatiska landskap med massor av sjöar och höga berg. Det här är ett av engelsmännens mest populära naturområden men nationalparken är så stor att du ändå kan räkna med att du slipper trängas bland sjöar som Ullswater, Wastwater och Grasmere.

Njut av orörda spanska stränder

Plats: Galicien, Spanien
Några av världens bästa stränder ligger i Spanien men de ligger vare sig på Mallorca, Ibiza eller Costa del Sol. Flera stränder som utsetts till bäst i världen ligger i stället på den rätt okända ögruppen Islas Cíes i nordvästra hörnet av Spanien. Ögruppen består av de tre öarna Monteagudo, do Faro och San Martino. Här avlöser de perfekta vita sandstränderna varann och det turkosblå vattnet påminner mest om Karibien. Islas Cíes ligger i en nationalpark och det enda boendet är en enkel campingplats. De flesta besökarna åker hit över dagen med färja från fastlandet.

Se jätteflockar med starar

Plats: Brighton Pier, England
I södra England kan du uppleva ett av djurlivets märkligaste företeelser. Här samlas jättelika flockar med starar och flyger omkring i flytande formationer som nästan liknar en dans. Antalet starar i ett enda dansande moln kan vara upp till en miljon.

Se fantastisk 1600-talskatedral

Plats: Venedig, Italien
Det finns 100-tals vackra medeltida byggnader i den populära staden Venedig. Förutom de spännande Rialtobron och Suckarnas bro så finns också den stora Markusplatsen. Men den mest fantastiska byggnaden i Venedig är den ståtliga kyrkan Basilica di Santa Maria della Salute. Kyrkan byggdes på 1630-talet för att stoppa en pestepidemi. Inne i kyrkan finns flera berömda målningar och skulpturer.

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du flyg och hotell till hela världen:
- Alla resor till England >>
- Alla resor till Turkiet >>
- Alla resor till Spanien >>
- Alla resor till Italien >>


Flygbiljetter till Europa