Ett vitt vinteräventyr i Alperna

Nina
Medlem sedan 2015, besökt 24 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Tourist office Obertauern 2015/16
Foto: Tourist office Obertauern 2015/16
Foto: Tourist office Obertauern 2015/16
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Säsongen för skidsemester och skinande vintersol som glittrar i snöklädda backar är alldeles runt hörnet. Om bara någon månad kan du spänna på dig skidorna, dra utför och utforska de vackra pisterna i Alperna.

Lockar det med en kopp varm choklad eller en irish coffee efter en lång dag i backen? Känslan av att du är på toppen av världen samtidigt som du känner solen i ansiktet och kan utforska nya pister varje dag? Då är Alperna den rätta platsen för dig. Många svenskar strömmar till Europas högsta bergskedja varje år för att väcka alpinisten i sig. Alperna har något att locka med oavsett om du reser som par, med kompisgänget eller med familjen och alla barn. De mest populära alpdestinationerna har hittills varit Saalbach, Bad Gastein, Val Thorens, Alpe d'Huez, Wagrain, Schladming och Cervinia. Nu öppnarresesällskapen upp för nya, spännande destinationer. Här har vi samlat några av nyheterna du kan utforska under skidsäsongen som kommer.

Offpist i Obertauern
En av årets nya destinationer är charmiga Obertauern med sin enorma höjd och otroliga utsikt. Inte minst är det en av Alpernas mest snösäkra platser. Orten ligger i magiska och bergstäta Österrike, och är känt för sin afterski och sina goda offpist-möjligheter. Säsongen är från november till maj, och hit åker du med Lion Alpin.
Läs mer och boka din resa till Obertauern här.

Österrikes bästa afterski i Saalbach
I Österrike blir de populära områdena Saalbach och Fieberbrunn sammanslagna och blir då större och får ännu bättre och mer lättillgänglig offpist. Saalbach är kanske Alpernas mysigaste by, och här är det en väldigt härlig stämning. Nu när områdena sitter ihop blir det ett av Österrikes största skidområden, och partystugan Hinterhag Alm har inte bara Alpernas, utan Europas, bästa afterski enligt många besökare. Säsong december till april, och hit reser STS Alpresor och Lion Alpin.
Läs mer och boka din resa till Saalbach här.

Ski Around Serre Chevalier
Langley presenterar en ny Ski Around-tur inför skidsäsongen 2015/2016. Den här gången är det Serre Chevalier och områdena runt omkring som lockar med offpist och utmanande åkning. I närområdet finns fler än 15 skidorter vilket innebär att det är omöjligt att bli uttråkad. Några av dessa är Alpe d'Huez, Montgenevre och Puy St Vincent. Den här organiserade turen inkluderar 6 dagars offpist-åkning med guide, transport varje dag, del i dubbel- eller trippelrum samt frukost och trerätters middag under 6 dagar.
Läs mer och se alla Langleys skidresor här.

Zell am See, Courmayeur och Les 2 Alpes
STS Alpresor bjuder på hela tre nyheter inför vintersäsongen. Zell am See är perfekt för såväl proffs som nybörjare då det är en snösäker skidort med skön stämning. Här finns den vackra sjön Zeller See, tre skidområden att välja mellan, många barer och restauranger, samt en säsong som börjar redan i oktober. Italienska Courmayeur gränsar till både Frankrike och Schweiz, och ligger endast en tunnel bort från omtyckta Chamonix. Förutom fantastisk skidåkning bjuds du på bra shopping, mysiga trattorior och bra afterski. Ta gärna linbanan upp till toppen av Rifugio Torino där utsikten över Mont Blanc får dig att tappa andan. Testa gärna också någon av alla berömda offpist-turer som utgår härifrån. En av Europas 10 bästa skidorter är franska Les 2 Alpes som har en av världens längsta pister och som tack vare sin glaciär på upp till 3600 m ö h har stor tillgång till natursnö. Orten är perfekt för äventyraren men har samtidigt satsat mycket på barnfamiljer. Den grymma afterskin på 2000 meters höjd är ett måste.
Läs mer och se alla STS Alpresors skidresor här.

Sauze d’Oulx och andra heta nyheter
Slopetrotter har också öppnat för den nya destinationen Sauze d’Oulx, som ligger i de sydligaste italienska Alperna och tillhör det 400 kilometer stora skidområdet Via Lattea. Backarna är breda och fina så här finns gott om plats att ta ut svängarna. Här finns också många trevliga och bra restauranger att välja mellan i Sauze d’Oulx charmiga äldre stadsdel. Njut av den italienska maten tillsammans med ett glas vin från den välkända regionen Piemonte. Samma arrangör erbjuder också nytt direktflyg till västra Italien, från Göteborg till Torino, från vecka 5 2016. Det gör det lättare att åka på skidsemester till orter som Cervinia, Champoluc, Sestriere och Sauze d’Oulx. Från Stockholm kan du flyga direkt till Verona från och med vecka 5 2016. Rutten har bekväma flygtider och du tar dig enkelt härifrån till Tonale och Canazei.
Läs mer och se alla Slopetrotters skidresor här.

Barnvänligt i Wagrain
Lion Alpin har nu infört barnpriser på Grafenberg Resort i Wagrain, Österrrike, något som gjort det till ett bra alternativ för barnfamiljer. Wagrain är en bra familjedestination som är lugn och mysig. Skidområdet är stort och uppbyggt på så sätt att man kan välja mellan många olika svårighetsgrader på backar och ändå komma ner på samma ställe – perfekt ifall skidsällskapet har olika nivåer på skidåkningen.
Läs mer och se alla Lion Alpins skidresor här.

Så vart bör man åka?
Alperna sträcker sig över fyra länder och rymmer otaliga hotell och städer som passar för olika behov. Ett par eller ett kompisgäng har ofta helt andra önskemål än vad en småbarnsfamilj har. Så vilket hotell och område bör du välja?
Generellt sägs det att om skidor är det viktigaste för dig, så är de franska alperna ett bra val med sin enorma höjd och storlek, medan de schweiziska alperna ligger lite högre i pris och ger dig lite mer lyx. Italien bjuder på ett avkopplande liv i lyx, medan Österrike är perfekt för dig som önskar den ultimata afterski-upplevelsen, och som inte vill betala allt för mycket för en skidresa. Här är det också bra för barnfamiljer. Likväl finner du lite av allt i alla alpländerna, och det är många undantag från regeln. Österrike är mest populärt och har flest besökande varje år.

Researrangören Lion Alpin ger sina tips på var du bör bo i Österrike beroende på vilken slags resa du är ute efter:
- Barnfamiljer med tonåringar: Hotel Planai i Schladming är ett fyrastjärnigt hotell som ger väldigt mycket för pengarna tack vare en bra barnrabatt, även för barn upp till 18 år.
- Vuxna: Gästehaus Wechselberger och Pension Schattbergstube ger mycket för pengarna med enkel standard och frukost inkluderat.
- Barnfamiljer med yngre barn: Grafenberg Resort ger mycket för pengarna, vill man spara lite är Hotel Pinzgauerhof i Zell am See ett bra alternativ.
- Lyxbudget Alpinresort Sport & Spa i Saalbach är ett bra alternativ oavsett vilket sällskap du reser i. Fantastiskt all inclusive-hotell med fint spa, god mat och bra beläggning.

Praktisk info till resan
Kom ihåg att ha kontanter med dig till lunch, då många av restaurangerna i backen inte tar kort. Ofta kan det vara billigare att hyra skidutrustning än att ta med egen. Vissa flygbolag är dock väldigt generösa och erbjuder gratis frakt av skidutrustning. Jämför och kolla noga då du kan spara en slant här.

Hur tar jag mig till Alperna?
Researrangörerna Lion Alpin, STS Alpresor, Langley och Slopetrotter har många fina erbjudanden och paketresor till Alperna.

- Charter till Alperna
- Flyg till Alperna
- Hotell i Alperna


Paketresor till Alperna

Alperna