En helg i Amsterdam

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: annans, medlem sedan 2006
Foto: pepparkatten, medlem sedan 2007
Medlemmen Annans från Enköping är hobbybotaniker och har växter som yrke, men hon gillar även att resa och hittills har hon besökt 48 länder. Här kan du läsa om hennes resa till tulpanernas förlovade land och huvudstaden Amsterdam, som hon besökte år 2006.

Annans, eller Anna som hon egentligen heter har skrivit blogginlägget “Skor, plånbok och en nypa tolerans” om helgen i Amsterdam:

Och så börjar stumheten i benen släppa efter helgens tripp till Amsterdam, en helg man kan säga var intensiv med många guldkorn, många upplevelser och många ögonblick med förfäran och glädje. Amsterdam är verkligen en stad för alla smakriktningar och plånböcker.

Fika i solen

En fika, gotta sig i solens sken, tänk 15 plus och snart första advent, några trötta gatumusiker drar sin första blues … En positiv överraskning är att åter få se den fantastiska fotoutställningen ”Jorden
sedd från ovan” – bilder av en makalös fotograf, Yann Arthus-Bertrand.

Kanalerna kantas av pråmar och husbåtar, med hösttrötta balkonglådor på relingen och en egenhändigt målad cykel vid kajkanten. I Amsterdam får man verkligen akta sig för att inte bli nermejad av alla dessa cyklister. På kvällen en god middag på en argentinsk restaurang och restauranger finns det gott om, från alla världens hörn, men trenden verkar ligga åt Latin- och Sydamerika just nu.

Lördagsnöjen

Lördagens spårvagnsfärd leder till Jordaandistriktet, en gammal stadsdel med många roliga butiker och caféer. Tulpanmuseet är litet men gemytligt och vill man ha ett fint minne från Amsterdam finns bra klass på hantverket här. På museet kan man lära sig om tulpanens långa resa från Turkiet fram till idag.

En trevlig lördagsmarknad lockar många besökare, här har allsköns mejerister, bagare, antikvitetshandlare och odlare ställt upp sina stånd. Man kan prova de mest ljuvliga ostar. Medaljens baksida finns att beskåda i Red Light District. Luttrade fnask i nitar och läder låter sig beskådas av horder av män. Söta unga asiatiskor i rött lampsken bjuder ut sig till den som vill. Amsterdam är också drogernas mekka, coffeeshops där röken ligger tät som Lützens dimma, hugade turister köper sig konstiga svampar och pipor i alla färger och former. Slitna missbrukare vandrar trött omkring, många tiggare.

Den flytande blomstermarknaden erbjuder en färgsprakande resa genom ett hav av färger och former. Lökar, bonsaier, kaktusar och mängder av billiga fräscha snittblommor. Tänk nyskurna tulpaner, 50 stycken för 10 euro. Man baxnar. Karibisk middag på kvällen, till gungande rytmer och slammer från en bartender som mixar margerithas.

Massor med museer

Söndag den 19 november anländer Santa Claus till Amsterdam, och anländer gör också horder av barn med sina föräldrar, trängsel till max. Ett besök på Van Gogh-museet lugnar nerverna något för att sedan trissas upp på tortyrmuseet och sexmuseet. På det senare kan man se gamla svartvita franska kort, elfenbenssniderier med erotiska motiv och afrikanska fallossymboler och man får akta sig noga för blottaren som hoppar fram och beskåda synden i form av dagens porrindustri. En resa till Amsterdam kräver bra skor, skapligt stor reskassa och ett stort uns av tolerans. Där kan allt hända.

Läs mer om Amsterdam på resmålssidan.
Besök Annans profil.

Flyg till Amsterdam

Nederländerna